Måndag och nya möjligheter

Veckans plan.
Må: tömkörning
Ti: lösgörande
Ons: tömkörning
To: vila
Fre: programträning 
Lö: lösgörande
Sö: tävling

To repeat - att repetera

Att repetera det vi inte har gjort så många gånger tidigare gör att vi lär oss. 

Hur ska man bemöta det med våra hästar? Repetion, repetion och repetera igen med ton av beröm när hästen försöker. Det kan ibland ta tid, men våra hästar är så oerhört klipska. Oftast tror jag att det är vi ryttare som hindrar vår utveckling tillsammans med hästen. Alla hästar vill göra rätt för sig, när vi gör rätt får vi också det resultatet vi önskar. 

Nu repeterar jag och Ella många grund byggstenar för att bli bäst på detaljerna. 

Grundridningen är verkligen A och O. Vårt fokus har varit ute på vift men nu är det återställt! 

Hur roligt det än är att rida rörelser så blir allt mycket lättare om vi är noggranna i grundridningen. 

I nuläget ligger fokus på min position och hjälpgivning i tempoväxlingar och övergångar. Analyserande av varje steg vi tar på våra pass. 

Vi ska bli bäst på grundridningen, inget blir lämnat åt slumpen. 

Ny tränare

I och med att Kristian OS satsar så har han svårt att få tiden att gå ihop. Det här året kommer det bli lite glest mellan träningarna för honom. Så därför har jag tagit hjälp av en annan tränare som jag i framtiden kommer kombinera med Kristian. 

Vi kommer åka till Jönköping varannan vecka och träna. Det här känns väldigt bra. Nu satsar vi verkligen mot vårt mål. 

Tömkörning

Har varit och fått nya verktyg med Ella gällande tömkörningen. Svårt men väldigt effektivt när vi hittar rätt tillsammans. 

Ska verkligen försöka att få in tömkörningen i planeringen. Svårt vill ju så gärna rida min fantastiska häst. 

Nu händer det

Nästa vecka ska jag kanske prova en ny tränare. Om det passar oss, så är tanken att träna för henne varannan vecka. Förhoppningsvis kan hon tänka sig att komma till Linköping en gång i månaden. 

Nu tar vi ett nytt tag med vår satsning mot våra mål. Det ska bli väldigt spännande! 

Inspiration

Idag ska vi åka till Katrineholm och ha roligt. Det ska bli supermysigt och vårt stora mål för dagen är att ha roligt inne på banan. Jag ska andas och klappa om Ella och tillsammans ska vi släppa alla spänningar. 
Oplanerad vila

Ella har fått skräp i ena ögat och svullnat rejält, så hon har fått vila i två dagar. Nu har nästan all svullnad försvunnit och idag ska vi rida ut tillsammans med min kära sambo. Ladda om och ladda rätt

Vi red in i en mental vägg för mig i söndags. Så nu gäller det att analysera och ladda om, det blir aldrig bättre av att älta det som hänt. Det kan vara lärorikt att sönderdela händelsen för att analysera delarna och komma ur det starkare. 

Detta blir en sådan vecka som kommer bli analyserande, igår fick Ella en välförtjänt vilodag och jag laddade inför träningen idag med Kristian. I slutet av veckan ska jag lägga upp en plan med Nina!

Idag när jag värmde Ella inför träningen så märkte jag på mig själv att jag var osäker. Pratade med Kristian om att jag vill känna att hon väntar på mig. 

Passet började med att vi jobbade rakriktningen och ställning. Fick följa fyrkanten och rida rakt, ställa utåt och sedan ställa inåt. Här såg Kristian vart det brast i vår ram. Jag rider med för lite ytterhjälper, hans beskrivning var som att när jag leder för att ställa svänger jag en hel svängdörr inåt istället för att bara öppna lite på glänt. Vi fick göra halt framför honom och han visade tydligt med tyglarna hur han menade. Då blev det väldigt tydligt i hur jag red och inte inverkade på Ella, han kallade innertygeln för min bästa vän och hans värsta fiende. Inget går utan att ha med sig yttersidan. 

När jag fick koll på min ytterarmbåge som tog ett utåt ledande tygeltag så fick jag plättlätt till en korrekt ställning i nacken. Ur det fick hon ett helt annat shwung och en annan självbärighet. Så det han egentligen ändrade på var att jag måste tänka på mina armbågar och höfter, Ella vill gärna dra mig ur sadeln, om mina höfter och armbågar hamnar rakt ner så nära Ellas rygg som möjligt så blir jag väldigt stabil och inverkar lättare. 

När vi fick koll på oss så fick vi rida öppnor och slutor, det var svårt för där tappade jag stabiliteten och då blev det lite svajigt ibland, men små frekvenser kändes väldigt bra. 

I galoppen märkte jag ännu mer skillnad på bärigheten och där måste jag våga backa bort så att hon bygger styrka och inte lutar sig på mig. Bättre att det händer att hon bryter av och att vi gör om än att jag bär runt på henne. 

Idag var det väldigt roligt att rida, motivation fick sig en törn i söndags tror jag allt, men det är bara att borsta av sig och komma igen! Nu ska jag tjata på Kristian om nya träningstider. 
Veckans plan

Den här veckan är en återhämtningsvecka. 

Vi ska till Kristian på tisdag och det ser jag verkligen fram emot. 

Må: vila
Ti: jogga hemma, träning hos Kristian
Ons: tömkörning
To: träna på verktygen från Kristian
Fre: uteritt
Lö: programträning
Sö: träning för Julia

Prestationsångest

Idag var det tufft att tävla, jag vill så himla mycket så det knyter sig. 

Ella var fin men om inte ryttaren är avspänd så blir kombon inget bra. 

Nya tag! Skönt att åka iväg till Kristian nästa vecka och diskutera det här med honom. 
Målen

Målen för kommande tävlingen är att rida det bästa vi kan inne på banan tillsammans och inte fega. 

På framridningen ska jag rida henne rund och plocka upp henne och lägga ner henne rund. Det ska jag växla mellan ett antal gånger.

Jag måste rida mina övningar så hon väntar på mig. Hon är oftast alltid mjuk och avspänd i kroppen så det gäller att få med mig henne mentalt. Jag måste släppa handbromsen. Men ha henne mellan hand och skänkel hela tiden. 

Om man får rida Inne på banan innan startsignal. Så rider jag lätt, rider upp på medellinjen och lägger en krumelur framför domaren. Ska även göra en halt innan start. 

Vi ska visa upp det bästa vi kan göra tillsammans då är jag nöjd! Det kommer resultera i ett resultat som är på minst 62% och får vi en placering är det en stor bonus. 

Program

Att upprepande gånger rida program gör oss trygga. Där det brast idag var transportsträckorna. När jag vågade lita på att hon var kvar och väntade hos mig så släppte jag handbromsen. Det resulterade i att hon travade fantastiskt och vi tog oss framåt med självsäkerhet på transportsträckorna. 

Hon var helt fantastisk idag! Gjorde samma jobb som igår och det gav verkligen resultat.

RSS 2.0