Duktiga Ella

Nathalie halvt om halvt tvingade jag till att rida CR stackarn. Jag ville inte missa ett tillfälle till att miljöträna Ella. Natha lärde sig programmet lördag kväll och sen bar det iväg till Sissi idag. 

Ella skötte sig riktigt bra på framridningen, hon höll sig relativt lugn och på backen. Trots att många andra hästar flög i taket på framridningen. 

Måste medge att jag var sjukt nervös, mycket bättre att rida själv! 

In på banan kom dem och Natha lotsade runt Ella lugnt och försiktigt. 62 % och nu tänker jag inte låna ut min häst mer. Min syster är makalös, rider hästen två gånger på två veckor och sen in på banan och rider ihop den %en. Min syster har en otrolig känsla, lite avis på henne. Men väldigt stolt över henne och min fina häst! 


Otroligt tacksam över att min syster ställer upp och vill hjälpa mig och rida Ella! 

Vaccinering av hästar = vilodagar

Som tur är kan man ju säga, är jag fortfarande förkyld. Så det har inte gjort något att hästarna vilat i tre dagar. Longerade både Nanook och Ella i onsdags och igår var min syster snäll och red både Nanook och Ella. Nanook var riktigt busig och på hugget, Nathalie red mycket lösgörande på honom och i slutet började han mjukna. Gamla herrar ska inte vila punkt slut.
 
Ella var riktigt harmonisk och avslappnad från början och Nathalie red mycket lösgörande på henne med. De vågade även sig på förvänd galopp. Som gick bra för att vara första gången de gjorde det. Nu ska jag bara försöka få syrran att rida Ella på programridningen på söndag. Jag vill gärna bli frisk nu, men om jag inte slutar rida så lär jag aldrig bli frisk.
 
 

Helgens träning

Nu har jag klippt ihop lite film från både lördagens och söndagens träning för Kristian. Mamma är guldvärd och filmar så otroligt mycket varje gång jag tränar. Så det är svårt att klippa ihop ett material som visar lite av allt. Ett pussel men det brukar bli bra, nu var det tyvärr mycket annat runt om som störde i helgen så har varit tvungen att klippa bort ljudet. Annars är det nyttigt att även höra vad Kristian säger under träningen.
 
 Lördagens träning
 
 
 
Söndagens träning
 
Fortfarande väldigt nöjd med hur duktig Ella är och vilken utveckling vi har gjort, tyvärr är jag fortfarande missnöjd över hur dåligt jag red den här helgen. Bara att kämpa vidare!

Planering för veckan

I måndags så vaccinerades alla hästar, så det innebär vila i två dagar. Från och med den här veckan är jag även bara ansvarig för två hästar, då syrran har flyttat hem. Skönt! 
 
Ons: longering Nanook och Ella. 
To: lösgörande pass Nanook och Ella.
Fre: Kajsa rider Nanook, dressyr Ella + sitsträning.
Lö: Kajsa rider Nanook, rida igenom program Ella. 
Sö: Kajsa rider Nanook, CR hos Sissi LB:2 med Ella. 
 
Världens bästa pappa som alltid ställer upp och finaste Ella 

Nya stövlar

Kristians fru Linda hjälpte mig när vi var hos dem att mäta mina ben, så om 8 veckor har jag nya ridstövlar från Köning. Det kommer bli härligt att ha stövlar som passar båda mina fötter!
 
 

Två dagars träning

Tidigt i lördags morse åkte vi mot Ågesta gård där två dagars träning för Kristian väntade. Första passet kände jag mig lite frustrerad, min vänstersida lyssnade inte riktigt som jag ville. Hade tyvärr inte ridit på fem dagar och då vill inte min kropp samarbeta. Iallafall, det var full rulle som vanligt i ridhuset med 10 andra hästar. Ella hade mycket att tänka på minst sagt, jag hade fullt upp med att få henne fokuserad på mig och uppgiften. Vi jobbade mycket längs fyrkanten, jag skulle leta efter en skittrav. Rakställning och böjning på både volter och raka linjer. Vi arbetade mycket med att få till rundningen mitt i kroppen när jag vill ha henne böjd, när jag får känslan av att sadeln tippar utåt så har jag rätt böjning i bålen på henne.
 
 
I galoppen drog hon rundor med mig, så där satte vi strikta hållhakar, ett varv galopp och sen två varv trav, skiftat med två varv galopp och ett varv trav på volten. När hon började lyssna fortsatte arbetet på fyrkanten, när hon började accelerera så lade jag en volt. Fungerade riktigt effektivt och i slutet hitta vi en härlig arbetsgalopp. Jag måste träna vart jag har min skänkel placerad i galoppen och fortsätta träna min stabilitet i hela kroppen, gungar med lite mycket ibland i galoppen. Kristian tyckte att mina nyanseringar har blivit mycket bättre, nu samlar jag henne och trycker på lite utan att hon springer ifrån mig hela tiden. Viktigt för mig är att känna att jag kan rida det högre tempot i gångarterna utan att hon gasar på så jag behöver bromsa.
 
 
Idag fick jag rida direkt på morgonen så vi hade det stora ridhuset helt för oss själva. Vi kollade av hur det vi gjorde igår funkade sen gick vi vidare till att jobba på långa diagonaler. Först red vi raka diagonaler där det viktiga var farten och färdriktningen. Hon måste lyssna på mig och vänta, ibland får jag bestämt ta en rejäl halvhalt/halt för att uppmärksamma henne på att jag faktiskt sitter på hennes rygg och försöker samarbeta med henne. När vi hittade vår linje så red vi vissa delar rakt fram och vissa bitar skänkelvikning. Det kändes väldigt lätt och flöt när jag sedan gjorde hela diagonaler. Vi tränade på öppna som de ligger i msv C och gjorde öppna där det även är sluta.
Vi jobbade sedan vidare med öppnor och volter i galoppen och sen gick vi över till förvänd. Minst sagt intressant, hon tyckte hon kunde skena runt med mig och göra byten i varje när hon känner för det! Vi hittade en balanserad och samlad förvänd galopp emellanåt så det är inte helt omöjligt.
 
Efter de här två dagarna har jag fått många bra verktyg att jobba vidare med. Jag ska även försöka sitsträna 15 min varje vecka. Nästa träning för Kristian blir nog i slutet av januari. Jag tränar för Mette om 2 veckor så det känns som en bra plan.
 
 

Veckans plan

Timingen är alltid perfekt! Eller inte, har blivit bottenförkyld och ska åka och träna två dagar för Kristian till helgen.

Planen ser ut så här:
Må och Ti alla hästar vilar, jag vilar från allt.
Ons: Nanook och Ella longeras.
To: Rider ut på Ella och sen dressyr, Johan rider Nanook. 
Fre: Dressyr på Ella, Kajsa rider Nanook. 
Lö: Tränar för Kristian med Ella, Kajsa rider Nanook. 
Sö: Tränar för Kristian, Nanook vilar

Marion får en vilovecka, jag behöver prioritera mig själv och Ella den här veckan. Nya tag nästa vecka med damen

Hoppas, hoppas att jag blir frisk till helgen! 

Så här känner jag mig! 
Film programridning

 

Duktig prinsessa

Idag var det CR hos Sissi igen och Ella var ett exemplar! Hon var riktigt duktig, hon fick två infall på framridningen att nu var det hon som skulle välja vart vi skulle gå. Rätt så fort kom hon tillbaka till arbetet. Hon var mer avslappnad i sällskapet av fyra andra hästar än förra gången. Ella börjar bli riktigt bra att hålla fokus på henne själv och mig. Hon gick även in i båda ridhusen själv med mig på ryggen, det vågade hon inte senast. Inne på programridning så var det bara domarebordet som var läskigt, red förbi det några gånger och sen struntade hon i det. 

Vi red idag ihop en procent på 68. Vilket är en höjning på 5 %. Riktigt roligt och man blir ännu mer taggad att utvecklas. 

Dålig Selfie! Skrittade rakt igenom vattenpölen!

Idag lyckades vi skritta lugnt igenom vattenpölen som vi tränade på i måndags. Min kloka prinsessa, hon har nog tänkt över hur vi jobbade i måndags. Vi jobbade mycket runt träden i skogen och i slutet var hon riktigt mjuk och fin i sidorna.
 
 

Vattenmonster

Ella har något hon inte gillar och det är vatten. Idag när vi red ut så hitta jag en stor vattenpöl, det blev fokus på vattenträning. Tillslut så tog hon två steg i vattnet med framhovarna. Det kommer lösa sig om hon blir utsatt för situationen tillräckligt ofta.
 
Hon skötte sig galant i skogen där hon fick klättra, träna på galoppfattning från ryggning och sen avslutade vi med vattenpölen igen.

Veckans planering

Igår red jag ett lösgörande pass på Ella och hon var så fin och vi lyckades för första gången med förvänd galopp som jag skrev igår. Nanook gick lektion med an av mina elever och vi gjorde mycket ryggningar och skänkelvikningar. Marion tömkördes och skötte sig bra.
 
Idag tisdag så ska jag rida ut på Ella och rida Marion, Nanook får vila.
Ons: Nanook ska ridas av Kajsa, Ella ska gå dressyr, Marion tömkörs
To: Nanook rids ut, Ella rids ut och Marion går dressyr
Fre: Nanook vilar, Ella dressyr och Marion tömkörs
Lö: Nanook dressyr, Ella CR Mantorp, Marion vilar eller rids ut.
Sö: Nanook dressyr, Ella uteritt, Marion dressyr
 
 

När man lyckas

Den bästa känslan är när man lyckas ta sig över ett hinder, Ella och jag har kämpat med att försöka hitta en förvänd galopp. Idag föll poletten ner efter nästan 5 veckors kämpande, hon har hela tiden bytt galopp när jag försökt med förvänd. Nu känns det som att jag kan börja gymnastisera henne mer i galoppen. Så att vi kan bygga ännu mer styrka och så småningom samling.
 
Min duktiga tjej.

Fullt upp

Träningen för Tiina blev inställd, vilket kändes väldigt tråkigt. Det positiva som kom ur det var att jag fick träffa en väldigt saknad vän. Laddade upp med fantastisk energi genom att umgås med henne i ett dygn och är nu taggad för ny vecka.
 
Ella har fått en liten oplanerad minivila, med promenader och hagvistelse då sadeln behövde korrigeras pga att hon har musklat på sig så snabbt var nu sadeln för liten.
 
Nanook har gått några pass med kandar och fokus har legat på bytena, han tycker att det är så otroligt roligt. Det gör så ont i mig att den här underbara herren är till försäljning.
 
Marion har jag tränat mycket på tömmen, vill få henne att bli ännu mer aktiv i sin kropp och inte bara arbeta med sina ben.
 
Nu till den här veckan, på lördag blir det ännu än CR för Ella där vi fokuserar på att slappna av i ny miljö. Nu ut till stallet och rida.

Första snön


Fantastiskt, första snön har landat på marken hos oss på Lindgården. Jag älskar vintern.
 
 

Galet

Idag fick jag ett mejl om att min ansökan om träningsbidrag har beviljats. Jag har fått ett bidrag som jag ska nyttja i form av lektioner för Kristian. Det har inte riktigt sjunkit in än, vilken möjlighet som har öppnats för mig!
 
 
 
 
 
 
 

Ella och min målbild 2015

Idag 3 nov har vi skissat på målen för 1 år framöver. Utgångspunkten ser ut som följande. Hon är ej riktigt stadig i sin form i dagsläget, hon har inte styrkan och balansen än att gå i form i övergångar mellan gångarterna. Hon har lätt för sig i skolorna, inget direkt mellanläge i gångarterna, gärna fullt fräs framåt eller väldigt samlat. Hon kan inte förvänd galopp. I tävlingsdebuten fick vi 57 % i LB:1.
 
Så för att nå våra mål för hösten 2015 så ska jag förbättra min sits och min inverkan i min ridning. En sak som jag är nöjd med är mitt tålamod. För Ellas del måste vi bygga upp en stadig förvänd galopp, hon ska lyssna på mig när jag vill att hon ska vänta i alla gångarter, jobba mot en stadig form. Ellas bästa egenskaper är henne intelligens och hennes omättliga energi. Mentalt behöver jag jobba vidare med att tro på mig själv och lära mig att hantera människors avundsjuka så det inte gnager och äter upp en. För det mår ingen bra av. En sak som jag är nöjd med är min utveckling med min självkänsla. Min egen fysik behöver jag fortsätta att jobba med, framföralt min finmotorik i hand och ben. Självklart behöver jag arbeta vidare med min styrka och kondition. Min kondition har blivit bättre och jag orkar springa längre så jag är nöjd med att jag håller igång min egen träning.
 
Okej, tillslut. Vårt mål för november 2015 är att ha ridit två Msv C starter på minst 62 % och mitt prestationsmål är att rida på 70 %. Mitt känslomål är att bara njuta av min fina häst och att hon lär sig att slappna av i tävlingssammanhang. Jag vill placera mig den tävlingen vi rider på 70 %. Så vårt mål är att 2015 kvala till Msv B.
 
 
 

Coaching

Idag var jag hos Nina och tränade mentalträning. Jag har gjort enorma framsteg sedan jag träffade henne första gången. Jag sviktar i min självkänsla fortfarande men jag utvecklas åt rätt håll. Idag pratade vi mycket om verkligheten inom hästbranschen. Ett väldigt intressant ämne och för mig ögonöppnande. Jag har nu tydligen tagit steget in i verkligheten. Varför just nu vet jag inte, jag har hela tiden trott att jag har varit i den verkliga världen, men tydligen har det med min nya häst att göra det är både läskigt och spännande på samma gång. Ödmjukhet och vässade armbågar behövs för att inte låta sig trampas på.
 
Jag måste verkligen våga lita på min egen kunskap och erfarenhet, inte låta andra trampa ner mig som jag trodde ville hjälpa mig men som kanske i verkligheten är avundsjuka. Tufft att inse att ens förebilder säger saker pga av avundsjuka. Jag blir förvånad och ledsen. Jag sliter varje dag för att utvecklas så långt jag kan, det är tufft i den här världen och då har jag också ett funktionshinder som sätter käppar i hjulet för mig, jag ser inte ner på andra som har ett bra hästmaterial och stöttande tränare. Men någon dag vill jag också känna det där stödet från min tränare att vi kan klara vad som helst som vi tar oss för. Varför kan vi hästmänniskor inte bara stötta och peppa varandra. Det kanske människor gör, tyvärr har jag kanske inte träffat rätt människor än. Men det jag har fått känna på nu är de som inte kan unna mig min nya häst eller de som jag aldrig har hört talas om som plötsligt visar intresse. Nu har jag helt fantastiska människor runt mig som verkligen ställer upp för mig i medgång och motgång, tusen gånger om så tacksam är jag för dem.
 
Jag ska utbilda min häst så långt som vi kan komma tillsammans, Men det är inte det viktigaste för mig, utan det är att ha en harmonisk häst som älskar att jobba tillsammans med mig och framförallt så ska vi ha roligt ihop.
 
Oj, det här blev lite tankar om allt mellan himmel och jord när jag skulle berätta om coachingen med Nina. Får ta målbilden i ett eget inlägg som vi har planerat för nästa år. Jag ska göra en ny prestationsprofil för att få en tydligare bild om min utveckling mentalt. Nina är världens bästa coach, så glad över att hon är en del av mitt liv.
 
Jag älskar dig min fina fux kille!
 
 

Tiina helg kurs

Den här veckan kommer bli spännande, för till helgen så är det träning för Tiina. Planering den här veckan ser så här ut. Så glad och tacksam över att ha så fina människor i min närhet som ställer upp för mig så det är möjligt att åka iväg och träna.
 
Må: Nathalie rider dressyr på Ella, Nanook och Marion vilar
Ti: Klättring Ella, dressyr Nanook och Marion
Ons: Vila Ella, Johan rider Nanook, Marion dressyr
To: Vila Ella, Nanook dressyr, Marin tömkörning
Fre: Dressyr Ella, Nanook och Marion vilar
Lö: Tiina träning med Ella, Malin sköter Nanook och Marion
Sö: Tiina träning med Ella, Malin sköter Nanook och Marion.
 
 

RSS 2.0