Botten och toppen

Ella ger mig lika mycket gråa hår som en magisk känsla. Idag fick jag inte röra henne med benen. Då sa hon nej tack bestämt genom att sparka bakut. Låg då på en volt och lade på en skänkel i taget gång på gång tills hon slutade sparka. Efter hon godkände att jag fick ha benen nära intill var hon ju självklart inte sen att bjuda upp till dans!

Magisk känsla att sitta på hennes rygg. Tacksam för varje minut jag får i sadeln. Nu måste jag bara vara stenhård på att faktiskt ha mina ben nära henne. Det är slut med att göra som hon tycker nu får vi faktiskt börja samarbeta ännu mer.


Syrran och jag

Har då och då under åren ridit ihop för att få ett par extra ögon på sig. Idag var det dags igen, syrran red en av hästarna i stallet och jag red på bästa Ellson. Ella väntade faktiskt riktigt bra från början på mig. Jag har en förkylning som ligger och lurar i kroppen. Så är inte supernöjd med min egna inverkan, men syrran tyckte att Ella var fin. Tur att halva teamet skötte sig. Idag var hon avspänd men lite dragig mot handen. Kan bero på att jag inte var lika kvick som jag brukar.

Vi tragglar vidare med byten, igår fick hon inte göra några, men idag fick hon. När hon väntar så byter vi. Idag slarvade jag med att ha is i magen och känna in nya sittbenet. Annars börjar vi göra bytena helt okej nu.


Kroppskontroll

Idag red vi ett lösgörande pass, jag kontrollerade varje steg vi tog att jag hade koll på Ellas bogar, bakben och en korrekt böjning i bålen. När alla delar var där dem alltid ska vara och jag red som jag alltid ska göra infann sig den härliga känslan som kommer allt oftare.

Hon var lika mjuk och genom i kroppen i alla gångarter så som på böjt respektive rakt spår. Vi gjorde inte en enda skola idag, utan enbart enkla byten vid byte av varv och förvänd galopp. Kontroll kontroll genomsyrade hela passet. Imorgon är det också dressyr och då hoppas jag att vi har samma känsla från start, har vi det ska vi göra lite tempoväxlingar, halter, byten och volter.


Hopp hopp

En i stallet var sugen på att hoppa, så hon fick hoppa Nanook och jag tog Ella. Byggde fram två kryss med travbom framför. Ella blir ju speeedi när det är hinder. Men med hjälp av travbommen blev hon inte stressad. Utan hoppade rätt lugnt. Hon tyckte det var väldigt kul och för första gången kände jag att mitt liv inte stod på spel som det gjort tidigare.

På fredag ska vi hoppa lite igen. Vi passar på att göra allt möjligt nu innan vilan.


Analysera och gå vidare

Tävlingen vill jag bara glömma, Ella var duktig. Hon blev spänd för att matte på ryggen var ofokuserad. Marika sa en bra sak, jag ska guida med trygghet. Jag är Ellas trygghet och det är absolut viktigast när vi är iväg att jag är lika lugn och trygg då. Det var jag inte alls i lördags. Inne på banan brast därför lösgjordheten vilket inte var konstigt alls. Allt det var mitt fel! Nu kör vi en träningsperiod fram till vilan!


Kallt.

Nu sitter jag i bilen påväg hem från bästa Marika. Vi hade som sagt träning planerad i onsdags, men fick skjuta på den till idag när mamma kunde skjutsa.

För att sammanfatta, Ella var fin, riktigt fin. Jag fick kramp. Kände inte alls min vänstersida. Var så stel så hela benet från tårna upp i låret krampade. Det här gör mig så himla frustrerad, inte bara att det är otäckt när den lilla känseln jag har försvinner, utan jag känner ju hur Ella undrar vad jag håller på med!?! Jag kan absolut inte hjälpa det när det händer, men jag hatar verkligen kylan. Jag gillar inte alls att känna den hopplösheten som infinner sig i min kropp när kylan kommer krypandes. Jag tappar min kroppskontroll och det känns så bortslängt att sitta där uppe på ryggen, då det känns som jag inte kan något. Jag tycker jag lägger på skänkeln och inget händer! Men det är ju också här uppe på ryggen på min helt fantastiska prinsesssa som min kropp får hjälp att underhålla den rörligheten jag har.

Imorgon är det tävling och vi ska ha lika roligt som sist ihop. Hoppas min kropp är med oss.


Omplanerad vecka

I måndags var den efterlängtade tömkörningskursen. Vi fortsatte att träna på övergångar, tempoväxlingar och minskning av volter. Hon var så fin. Lite för på i handen och det har jag fått äta upp resten av veckan.

Tisdag red jag ett lösgörande pass, hon var väldigt på men vi hittade varandra tillslut och när jag har koll på mig själv och hennes kropp så är det magiskt. Galoppen var super, påverkbar och helt fantastiskt.

Igår red vi ut, premiär för hösten i mörker och med pannlampor. Ella var het men skötte sig galant.

Idag red jag ett dressyrpass. Tanken och dagens plan var lösgjordheten och ett effektivt pass. Ella var spänd och ville allt annat än det jag ville. Galoppen fick jag slita i för att få henne med mig. Hon bytte galopp hejvilt och gick som en banan. Men när vi sedan backade tillbaka till traven så var hon magisk! Härligt att traven börjar blomma ut igen, den har vi trasslat med hela året.

Imorgon rullar vi mot Marika och på lördag är det dags för start i Msv B igen!


Finner inga ord

Jag är helt lyrisk över min fina prinsessa. Idag var hon mjuk som smör och allt kändes super lätt. Red enligt min plan, kontroll på varje steg.

Hon var mjuk och följsam nästan från start så när mamma kom för att titta. Så gjorde vi tre byten, om jag har is i magen och känner in läget så blir bytena kanon. Annars så byten hon efter bak, det gör hon enbart på grund av att jag inte har henne rak innan min hjälpgivning. När jag sköter mig så gör Ella fantastiska byten.

Vi gjorde även lite öppnor och slutor och de fick klart godkänt av mamma. Så efter totalt en halvtimma travade vi av! Supernöjd med min fantastiska flicka idag, vi tränar för framtiden!


Avslappnad meditation

För Ella har tömkörningen verkligen blivit den där meditationen, där hon hittar lugnet. Min prinsessa är alltid full av energi och påhittig, men när jag tömkör så blir hon så avslappnad. Hon är ju avslappnad i ridningen med, men här blir det på ett annat sätt. Väldigt lugn i huvudet, vi kan göra halt på tömmen och hon skulle kunna stå där i en evighet. Vad gör jag för fel när jag sitter på, kan jag undra?!

Idag var det dags för tömkörning, jag hade lagt upp en solfjäder som hon fick trava över. Hon har blivit riktigt duktigt på det, söker sig neråt med huvudet och svingar fint i ryggen. Idag körde jag rätt intensivt med mycket övergångar och korta sträckor. Avslutningsvis gjorde vi Ellas numera favorit övning, skänkelvikningar på alla olika sätt och vis jag kan komma på. Hon är lätt som en fjäder i tömmen och bara svävar iväg. Fantastisk känsla!


Träning

Jag har senaste tiden åkt själv med Ella och tränat för Marika. Men nu senast följde mamma med. Ella var väldigt tjurig när jag ville använda skänklarna och det var svårt att få till det där dragläget med gummikänsla.

Vi har verkligen hittat ett system som matchar oss riktigt bra. Jag fokuserar först på yttersidan, vart jag placerar mitt sittben och hur hon går undan från ytterskänkeln. För att det ska vara lätt att forma innerskidan måste yttersidan vara lika kort och lösgjord. Lika kort blir det genom att jag tänker på att mitt yttersittben alltid ska vara bakom hennes ytteröra. Låter så lätt men det är så svårt! När jag har koll på ytter så är det dags att hitta mjukheten och följsamheten i inner. Här har vi nu börjat jobba med mycket tvära och korta skänkelvikningar, för att verkligen kunna känna efter om hon svarar ärligt på skänkeln.

Det var det hon tjurade ihop lite över, hon tyckte inte att mina skänklar skulle be om det. Får jag ingen snabb reaktion här så är det inte nödvändigt att träna andra skolor för då är hon inte lösgjord i bålen.

I galoppen har vi tränat mycket kontroll, ligger ofta ca en meter innanför spåret och kollar av steglängd och rakriktningen. Svårt! Ska kunna ställa lite i ganaschen utan att resten av kroppen ändrar sig. Här när vi har kontroll blir galoppen magisk och bytena blir lekande lätt!

Så på träningarnagör vi egentligen inte mycket rörelser och så utan vi jobbar mycket grunder. Det är superviktigt. Dem måste sitta i sömnen för att rörelserna ska bli perfekta!


Att vända ett pass

Det blir mer och mer sällan dessa pass dyker upp numer tycker jag. När den där känslan blir att jag rider en halvhalt, Ella hittar på något annat. Jag försöker hitta balansen och korrdinera mig själv och henne. Hon plöjer på i full fart framåt och huvudet rakt upp, med sänkt rygg.

Dessa gånger bli jag frustrerad, jag försöker och försöker och hon svarar inte. Så då blir det galopp när varken skritt eller trav funkar att få igång en kommunikation. Skulle rida över till förvänd, Ella tyckte byten. Sagt och gjort Ella gjorde det och jag fick snällt hänga med. Efter det så lyssnade hon väldigt fint på mitt säte.

Så kanske ska börja passen med byten, skämt åsido. Det är inte roligt att få en halv kass känsla i början av passet, men det är desto roligare när man avslutar passet med en fantastisk känsla. Det är viktigt att behålla det där lugnet och hålla sig till systemet. Tids nog kommer kommunikation igång igen. Men det är alltid betydligt lättare att säga det till sina elever än att leva efter det själv.

Efter det här passet sträckte jag allt lite extra på mig, för mig visar detta att jag har kommit långt i min utveckling som ryttare. Jag red de övningar jag vet brukar få henne lyhörd, jag gjorde lite extra långa halvhalter och mycket övergångar för att verkligen kritiskt granska mig själv. Var det hon eller jag som ville det där just på den punkten och det hade minst sagt effekt.

Vi var väldigt nöjda med oss själva när vi avslutade.


Msv B:2

Ett tag i slutet av förra året och årets första starter red jag Ella två gånger om dagen. I söndags var det dags igen. Ella och jag fick i lördags till ett toppen pass. Toppade vi formen för snabbt? I söndags var det dags för tävling efter två månaders uppehåll. Vi skulle göra vår riktiga debut i msv B, lite nervös var jag allt. I tisdags bestämde vi oss att åka, redan då började jag känna av nervositeten. Tillbaka till söndag.

Jag valde att rida på morgonen, här var jag lite stressad. Nu i efterhand så skulle jag följt min plan till punkt och lagt kanske 2/3 min till på ridningen den morgonen. När vi avslutade passet var Ella fortfarande lite på min skänkel i höger varv, med det menar jag att hon inte är ärligt lösgjord i bålen och det visar sig genom att hon ligger på inåt på min skänkel och inte accepterar den.

Efter lite putsning av häst, eller rätt mycket putsning av häst, som resulterade i fina knoppar och glänsande päls! Så åkte vi, jag, Ella och mamma mot Gnesta. Vilken otroligt fin ridanläggning tävlingen hölls på, trevliga människor, lugnt, välskött! Det gillar vi. Det fanns en fullmåtts utebana, där alla red fram. Det fanns även möjlighet att rida fram i ett litet ridhus. Där red vi fram, helt själva. Redan från början märkte jag att Ella inte ville ha mina skänklar nära sig. För att komma intill rider jag mycket skolor i skänkelvikning, öppnor och slutor i alla gångarter. Jag hade en plan som jag tappade bort under framridningen, för jag fokuserade för mycket på att jag inte fick komma intill med skänkeln. Men i övrigt var hon fantastisk fin och lyhörd. Marika hade varit noggrann med att poängtera. Gör två byten på framridningen! Gjorde vi det? Nej.

Inne på banan, dansade vi fram. Nästintill, alla skolor blev inte så bra som vi kan, då jag inte vågade rida med innerskänkeln, för då svarar hon med kick. Hon gjorde två kanon fina inridningar på medellinjen, sen att matte tappa tygeln, det glömmer vi.

Trav ökningarna var de bästa vi har fått till någonsin tror jag på tävling och även skritten. Vilket är väldigt roligt tycker jag. Förr har jag bara åkt med och hoppats på det bästa, nu kan jag påverka inne på banan. I galoppdelen gjorde vi ett bra enkelt byte, här har vi inte riktigt styrkan och tajmingen än för att få till bra 8 meters volter, men det kommer.

Inför första bytet tänkte jag för mycket. Gav alldeles för stor hjälp och Ella blev rädd. Spark bakut där hon påminde matte på ryggen, små hjälper tack! Vi gjorde därefter ett super byte och sen avslutade vi med en härlig galopp ökning!

Summa summarum, det var riktigt kul att komma ut, trots att hela framridningen försvann kunde vi göra ett bra jobb när det väl gällde. Nu väntar en start till och sen trimmar vi vidare, min fina häst <3


Oktober

Må: vila
Ti: vila
Ons: longera
To: uteritt
Fre: dressyr
Lö: tömkörning
Sö: dressyr

Må: tömkörning
Ti: uteritt och lösgörande
Ons: träning Marika
To: träning Marika
Fre: uteritt och lösgörande
Lö: tävling
Sö: hoppning

Må: dressyr
Ti: dressyr
Ons: hoppning
To: dressyr
Fre: tömkörning
Lö: dressyr
Sö: dressyr

Må: uteritt
Ti: tömkörning
Ons: träning Marika
To: träning Marika
Fre: uteritt
Lö: dressyr
Sö: dressyr


RSS 2.0