Lösgjord ✔️

Vilket riktigt styrkepass vi fick till idag under tiden jag letade efter mer lösgjordhet i Ella. Hon var het och på i början, gjorde mina halvhalter med höjd hand varvat med förvänd sluta och öppna med rättvänd sluta och öppna på både volt och rakt spår.

Ur detta arbete kom det en Ella som lättade av så fint i handen och vid manken så hon blev väldigt trött direkt och då travade vi av. Hann knappt med nån galopp men det är i nuläget vår starka gångart så det är bara bra att lägga fokus lite extra på detaljer ibland. Som idag blev det traven och wow vilken häst jag har. 

Film från i lördags


Tömkörning

Att tömköra är riktigt svårt, jag tycker att jag har mycket kvar att lära mig och jag blir hela tiden lite bättre. En som tagit enorma steg framåt är min prinsessa. Hon reagerar inte alls på tömmarna längre och gör riktigt fina övergångar och tempoväxlingar på små lätta hjälper från mig. 

Vi har börjat ge oss på lite flyttningar av kroppsdelarna och vi börjar leka fram något som kan likna skänkelvikning. Vi kan även gå längs fyrkanten nu och jobba. Som sagt väldigt duktig, hon är klok min häst! 


En annan fin tjej! 

Mot nya mål

Min coach tycker nu att jag börjar få en bra mental grund som jag kan börja bygga vidare på. Så nu tycker hon att vi ska börja utmana min mentala styrka och kliva ur utmaningarna ännu tryggare och starkare mentalt. Det skrämmer mig lite att börja ta ihjäl några hjärnspöken. Men jag vet även innerst inne att jag kommer komma ut starkare på andra sidan. 

Mycket av det handlar om minnen och bilder jag målat upp för mitt inre om hur jag tror att folk tänker eller kommer bemöta mig när jag visar mitt hela rätta jag. Detta ska jag börja bearbeta och jag har verkligen kommit en lång bit på rätt väg. Men det är trots det en bra bit kvar innan jag kommer se det som en styrka som jag kan dra nytta av för att hjälpa och kanske till och med inspirera andra. 

Jag vill inte bli sedd med andra ögon på grund av mitt funktionshinder men jag vill ändå att det ska finnas en förståelse hos dem som vet om det att jag ibland behöver framförallt mer tid eller ett annorlunda upplägg för att klara av vissa uppgifter minst lika bra som vilken annan människa. Detta blev ett väldigt tankspritt inlägg såhär en onsdagkväll. Vi ska iallafall ta itu med mina hjärnspöken som sedan ska utmynna i ett mål som ska utmanas i maj nästa år. 


Fortsättning följer...Planering

Den här veckan flyttar vi så då lägger jag ner höjden på ribban och mina krav på oss. Jag tror att jag kommer vara lite stressad av flytt och allt runt om för att vara schyssta mot oss båda. Blir det lösgörande pass och en lektion för Sissi där vi rider program. Träna träna träna, blir aldrig fullärd på att rida program. 

Måndag: tömkörning
Tisdag: tömkörning
Onsdag: lösgörande
Torsdag: lösgörande
Fredag: lektion hos Sissi
Lördag: vila
Söndag: uteritt

Nyklippt

Tänkte att Ella skulle vara trött efter uteritten och stå lugnt på gången. Inte det, hon var ändå väldigt duktig men tiden går fort bara hästen rör sig lite när man klipper. Så benen får sig en omgång idag. 

Hon var supermysig att rida ut på och skötte sig både som ledarhäst och i mitten av gruppen och även sist. 

Hon blev riktigt snygg nu när pälsen åkte. Hon var inte alls så långhårig som jag trodde men det hjälper ju mot svettningar lite ändå. Fullt upp med annat

Ella var riktigt spänd igår på programridningen, jag körde på säkerhet och hon skötte sig riktigt bra. Hon skyggade i bakdelsvändningarna och sen valde jag att lägga en volt i den förvända galoppen. Hon måste nu börja vänta på mig i programmet även om hon vet vart vi ska. Trots den lite sämre känslan som vi hade tog vi oss igenom programmet och hon stod fint i halterna.  Övergångarna var riktigt mjuka och fina och hon var duktig. Det resulterade i 63 % vilket jag verkligen inte trodde. Ska lägga upp filmen här också. 

Det är positivt att jag har börjat lära mig att guida runt henne på ett bra sätt där jag lite kan dölja vad som inte känns bra. Sen blev det ju även -2 poäng då jag valde att ta en felridning. 

Nu ska jag återgå till packningen. Pjhuu, längtar tills jag får börja packa upp istället! 

Programträning!

Idag var det en riktig utmaning för oss på värmningen innan programträningen. Fullt med hästar och sadelprovare. Så fick verkligen guida runt henne och hon var superfin men väldigt på. Ett lyxproblem men jag vill inte ha riktigt så mycket i handen. 

När vi kom in i ridhuset så har jag en plan som funkar super, travar i öppna runt hela fyrkanten, imorgon ska jag lägga till galopp ett varv innan jag byter håll. Idag travade jag bara och då spände hon till när jag sedan fattade galopp. Imorgon ska jag tänka på det. 

Vi avslutade med en väldigt fantastisk känsla och hon backade av lagom mycket så jag fick det suget i handen som jag eftersträvar. 

Fortfarande inga bilder, bättring på den fronten!! 

Grå torsdag

Vaknade upp till ett härligt ruskigt höstväder. Ella kunde gärna tänka sig att vara kvar ute i regnet men efter lite lockande så beslöt hon sig för att komma med in. 

Idag mjuknade hon fint i högersidan, där måste jag tänka på att inte tappa stödet på vänstersidan. Det som vi har svårt med i dagsläget är höger öppnan och slutan. Detta beror enbart på mig och hur jag rider henne med min vänstersida. När jag tänker på det flyter dem på nästintill lika perfekta som till vänster. 

Lade in mycket övergångar mellan skritt och galopp. När de satt provade jag linjen i C:2an och hon var superduktig. Även våra bakdelsvändningar får hon en guldstjärna på idag. 

Imorgon åker vi på programridning och sen blir det jobb resten av kvällen. Bästa gratishjälpen

Att få lyxen att ha syrran och mammas ögon på sig med jämna mellanrum gör mycket. Idag gjorde en liten kommentar från syrran att passet verkligen avslutades på topp. Något vi gör alldeles för sällan då vi har så olika arbetstider är framförallt att träna tillsammans. Det är ett perfekt utbyte mellan oss och väldigt trevligt. Oftast brukar vi passa på att rida ut eller variera träningen när vi kan få sällskap av varandra. 

Tillbaka till dagens lösgörande pass så var hon väldigt het och på och trots tusen övergångar blev det inte mycket bättre. Men som sagt, hon har ju vilat sig i några dagar. Så det får ta några dagar. Galoppkvaliten och formen var väldigt bra i slutet i alla fall. 

Har inga bilder på min nya mobil så blir ett bildlöst inlägg! 

Duktig prinsessa

Fick till ett super effektiv lösgörande pass med min favorit idag. Hon var så mjuk i kroppen från start, det som var kvar från senaste passet var dragigheten i munnen. Men det försvinner också om nån mer dag. 

Mängder av öppnor, slutor och skänkelvikningar bestod dagens pass av. Mjuk och elastisk i kroppen och mamma tyckte hon såg väldigt fräsch ut! 

Imorgon blir det ännu ett pass med fokus på mjuk i kroppen. 

Längtar redan efter att få komma upp i sadeln igen. 
En konst

Ridning är verkligen en konst och denna bild förklarar det på bästa sätt
Vecka 39

Äntligen kan jag sitta upp på Ellas rygg igen, ridabstinensen kommer fort när jag inte får träna tillsammans med min fantastiska tjej. Veckan ser ut såhär och kommer hållas öppen och tas dag för dag för att känna in Ellas kropp och återhämntning.
 
Må: Tömkörning
Ti: Lösgörande med rörelser
Ons: Lösgörande övergångar, tempoväxlingar
To: Lösgörande med rörelser
Fre: Programträning
Lö: Programträning
Sö: Uteritt
 
Passet igår tog totalt 25 min med fram och avskrittning inkluderat, så där omkring hoppas jag kunna rida resterande pass den här veckan, hellre kvalitet före kvantitet.
 
 

Inte halt, befodran, Skövde och lösgörande pass

I fredags longerade jag Ella igen och hon bjöd på fint på linan, nu såg man bara stelhet. Vilket inte är så konstigt när man har bråkat med sina hästkompisar. Efter stallet så styrde jag bilen mot Skövde där min älskade kille väntade. VI hann på fredagen plocka 4 liter blåbär innan det mörknade, livskvalite! Myste sedan i köket och gjorde det vi älskar, lagade mat tillsammans. Lördagen bjöd sedan på en trevlig middag där vi överraskades med att min kärlek blev befodrad inför alla, natten rundades av med en väldigt trevlig fest på Skövdes mäss. Igår slappade vi och tvättade lite och framförallt diskuterade vi vår framtid, tänk snart är vi sambos. När jag kom hem igen hann jag longera Ella och checka av läget, fortfarande ren i steget men något stel. Så slänger på henne en sadel och rider ett kort pass och i slutet var hon mjuk som smör. Härligt att hon mjuknade så mycket på ett riktigt kort pass och det var ett bra beslut att hoppa upp för att kunna hjälpa henne på bästa sätt.
 
 
Idag blev det därför tömkörning då jag inte ville rid två dagar i rad i den nya sadeln, även idag skötte sig min prinsessa, hon hade vaknat till och fått lite mer krut under hovarna sen passet igår.
Hon stänger nästan av och blir som en tråkig ridskolehäst när hon inte får arbeta ordentligt, intressant det där.
 
Resten av veckans planering kommer strax upp.
 

Gladare

Kristin tittade på dressyrsadeln till Ella och hon har kommit upp ännu mer med sin manke och bogar så den måste fixas lite. Vilket är perfekt att fixa när hon ändå är halt. 

Hon är äntligen så fin i kroppen så jag har kunnat köpa en hoppsadel. 

På grund av att hon har ändrat sig så mycket i sin kropp och inte varit helt rak så har jag bara velat lägga fokus på att kunna göra små korrigeringar så ofta som det har behövts på en sadel.

Nu kan vi börja hoppa lite! 
Bråk i hagen

Söndag kväll beslöt sig Ella för att fixa till rangordning, men hon måste missuppfattat det där med vem som ska springa. Hon var alldeles skummig av svett så hon fick sova inne. Resultatet var ett sår under kotan och en tappsko. 

Hela gårdagen flöt på bra. Vi trodde det hade lugnat sig och jag satte henne bara på linan då jag insåg att hon var trött. Imorse tyckte Ella att ena ponnyn skulle veta sin plats, hon svarar upp och Ella har just nu tre nya sår och ett svullet ben. Ännu en gång står hon i boxen alldeles skummig av svett. 

Hon borde ju lära sig en läxa nu kan jag ju tycka men framtiden får utvisa. 
Veckans planering

Det blir en sån vecka där det blir en liten avcheckning på läget. 

Måndag: tur att Håkan ska sko idag. Tappsko och sårig häst efter att hon tyckte att det var hennes uppgift att hålla ordning i flocken. Så oplanerad vilodag. 
Tisdag: lösgörande pass som ska resultera i att hon ska vänta på mig. Koll av sadeln ska också hinnas med. 
Onsdag: förhoppningsvis stubben
Torsdag: dressyrprogram ridning
Fredag: träna programlinjer
Lördag: natha rider
Söndag: natha rider

Mycket som händer

Struktur runt hästen är viktig för att nå våra mål. Den här veckan krävs det verkligen planering för att få livet att gå ihop. 

Måndag: vila
Tisdag: lösgörande
Onsdag: förhoppningsvis ett pass på stubben
Torsdag: lösgörande 
Fredag: träning
Lördag: rida igenom program
Söndag: stubbåkern 

Tömkörning

Så duktigt, min prinsessa förtjänar en guldstjärna. Började longera som alltid innan jag tömkör så hon springer av sig lite energi. Satte för första gången på henne tömmarna själv och drog de framåt och tillbaka över rumpan flera gånger. Släppte sen ut henne på volten runt mig utan hjälp och hon tyckte det var lite konstigt till en början men sen gick det bra. Efter ett tag bytte jag varv om och om igen även det gick väldigt bra. Det bästa hon vet med tömkörningen nu är att få trava så det avslutade vi med och hon var superduktig.
 
Hon har verkligen landat i detta nu känner jag och framöver kommer jag nog fortsätta att lina henne några varv innan. Det är en stor befrielse att kunna göra det utan hjälp.
 
 

Miljöombyte

 
När vi var hos Sissi passade vi på att rida i fyra olika miljöer. Jag red fram henne inför programridningen i lilla ridhuset. Många andra hästar och hon skötte sig exemplariskt. Sedan gick vi ut till stora utebanan, där var det väldigt blött och nya hästar. Skrittade och travade en kort stund och sen red jag in på den uppställda utebanan. Där spände hon till ordentligt men jag red efter min plan och behöll mitt lugn och var metodisk.
 
Efter många småvolter, öppnor, skänkelvikningar så var hon tillbaka hos mig mellan min hand och skänkel. Då var det dags att kliva in och rida program i stora ridhuset. I förväg hade jag önskat om att ha 30 min på oss och verkligen få chans att rida igenom spänningarna. Det funkade riktigt bra och vi behövde faktiskt inte använda hela halvtimmen för efter några volter så lyssnade hon väldigt bra.

Invigning av stubben

Idag red vi på stubbåkern, hade med oss sällskap i form av syrran och Izzie. Både Ella och Izzie har nog aldrig sett en stubbåker i sitt liv. De var försiktiga till en början och det gick mest uppåt och inte så mycket framåt. Efter en stund började Ella slappna av mer och mer och tillslut kunde vi sträcka ut lite i galoppen. Nästa gång kan vi nog rida där utan grammanen. Hon var superduktig och lyhörd på mig.
 
 
 
 
Laddar ordentligt!
 

Min fina tjej <3
 
 
 

Nöjd häst

Ella förstod vad jag menade med tömkörningen idag. Jag kunde både gå bakom och vid sidan, det gick även väldigt bra att byta varv utan hjälp i skritt och stillastående. 

Vi fick även till några steg i skänkelvikning och öppna, det var inte min mening men hon fick såklart mycket beröm. Imorgon ska vi sträcka ut på stubbåkern. 
Stubbåker

Nu är den här, hösten. Med den kommer de gyllene gula fälten. Alla hästmänniskors dröm, de långa fälten som vi får rida på innan de plöjs. 

Så imorgon gör jag och Ella debut på stubbåkern. Det gäller att passa på innan det blir plöjt. 
Planering och åter planering

Ny vecka och nu blir det fullt fokus på träning och där emellan återhämtning för Ella ett tag framöver. Nu börjar vår period där vi ska bli ännu starkare ihop och utvecklas vidare ett steg. Hitta en stadig grund att stå på ett steg upp på utbildnings stegen. Spännande ska det bli och vi är taggade. 

Igår vilade hon helt och fick bara mysa en stund i boxen och få sin favoritmat i krubban. 
Idag tömkörde vi. Om det nu kan kallas det när jag överröser min duktiga flicka med beröm bara hon skrittar. Men det är stora framsteg för oss då hon har varit vettskrämd för tömkörningslinorna. 

Nu kan jag byta varv och skritta och trava under kontrollerade former. Hon är så lättlärd och lyhörd! 

Imorgon onsdag: tömkörning 
Torsdag: jogg lång och låg. Fokus på mjukhet och avslappning. 
Fredag: programridning hos Sissi
Lördag: tömkörning
Söndag: tömkörning
Nån dag

Min dröm är att någon gång i mitt liv rida piff och puff rörelser på min häst. Därför var det väldigt inspirerande att titta på olika ekipage de tre dagarna jag var hos Kristian. Insupa så mycket tips och trix som en svamp. Jag vill bli så bra som jag bara kan och då är det väldigt lärorikt att se sin egen tränare träna sina hästar. Jag lärde mig oerhört mycket på bara några dagar.

I helgen som var startade han en GP på sin häst i närheten, då passade vi på att åka och titta. Det var synd att vi missade hans framridning, det ger mig mer i nuläget än att se dem prestera inne på banan. Även om det är roligt att bevittna bra uppvisningsridning så är det framridningen jag vill lära mig. 

Det är inte lätt att temperera en nervig häst rätt inför start. Jag vill ha en häst som är cool i huvudet men elektrisk i sin kropp. Därför vill jag lära mig hur andra gör på framridningen. 

Kristian missade bytena i varannat. Så när han kom ut efter ritten red han bytena igen. Det ska jag ta med mig till starterna i helgen att om det blir stora missar gå in och göra om dem igen och avslutar på bästa sätt med sin häst. 

Nån dag......

RSS 2.0