Dressyr

Idag har min grabb fått gå lite dressyr igen. Nathalie red ett lösgörande pass med skänkelvikning/öppna/sluta. I slutet av passet råkade han göra ett rent byte, så då undrade hon hur hon skulle göra. Hon fick till tre rena, ett från höger till vänster och två från vänster till höger.
Det blir lite si sådär med uppdateringen när jag inte rider något själv än. Jag hoppas verkligen att jag kan rida till helgen. 
 
Från kursen 21 september för Mette.
 

Kanelbullens dag på fredag

Veckans som kommer händer det lite grejer i. Kanske inte så mycket ridning för min del men jag ska hålla några ridlektioner, sen ska vi till Julia och lämna Abbe för lite träning och på kanelbullens dag så kommer vår sadelmakare hit och jag har lovat henne att baka bullar.
 
Malins rygg mår bättre så hon har lovat mig att hjälpa till nån dag den här veckan så han får ridas ut lite.
 
Måndag: Nathalie rider
Tisdag: Uteritt m Malin/tömkörning av mig antingen idag eller imorgon
Onsdag: Uteritt m Malin/tömkörning av mig
Torsdag: Lösgörande jogg med mig på ryggen hoppas jag
Fredag: Sadelkorrigering, ridning för Kristin så hon ser hur sadeln ligger.
Lördag: Uteritt
Söndag: Dressyrpass, rörelser fokus om han känns lösgjord och mellan hand och skänkel. 
 
 
Min knasiga vovves sovstil.

Veckan som gick

Idag är det söndag och jag har bara slappat mig igenom veckan känns det som. I onsdags fick Nanook löshoppa, superroligt tyckte han. Vila fick han göra i torsdag och igår, Nathalie körde galoppprogrammet på honom i fredags. Idag gjorde jag något med honom för första gången på en vecka, har saknat min pålle. Han fick gå inspänt och bli longerad, hade tänkt att tömköra men orkar nog inte det än, då han kräver lite. Jag har lite löshoppningsfilm på honom men den la sig ner på sidan när jag la över den på datorn, så det vill jag inte lägga upp. 
 
Vi fick hem vår otroligt söta kattunge Ellis idag.
 

Lösgörande med bommar

Idag har det regnat hela dagen, riktigt höstväder! Så Nathalie som planerat att rida ut på Nanook idag, plockade fram bommar och cavalettistöd och sen byggde hon ett litet sockerbitshinder. 
Det tyckte Nanook om tror jag. Han hade örona konstant framåt i alla fall.
 
Imorgon ska Nathalie och mamma hjälpas åt att löshoppa N och ponnierna, kanske hänger någon mer från stallet på och löshoppar sin häst. Jag ärtacksam över att min syster vill hjälpa mig med N när jag är sjuk. Jag är så himla ridsugen, men ska försöka hålla mig tills på söndag.

Träningen i lördags

Har klippt ihop en liten film från träningen i lördags för Mette. 
 

Bilder från kursen

 
 
 
 
 
 
 
Någon var snäll och tog kort på mig och N på lördagen när vi red för Mette. Han ser riktigt fin ut i kroppen tycker jag. Den här helgen var det riktigt roligt att rida för Mette för han var med på noterna hela tiden. Filmen kommer upp under dagen. 

Veckans planering

Idag vaknade jag med världens dunderförkylning, att man kan bli så glad att förkylningen kom idag och inte innan helgen. Jag har haft två helt fantastiska träningsdagar med Mette och tävlingen igår. Jag lär mig alltid så enormt mycket när vi har träningshelg för Mette så jag glömmer säkert hälften redan innan hon sätter sig på tåget påväg tillbaka till Lund. Tur att hon kommer tillbaka igen!
 
Veckans planering blir ingen som är huggen i sten i och med att jag är sjuk. Så jag ska försöka få andra att rida Nanook. Nästa vecka ska jag börja konditionträna med ett galoppprogram i en månad tänkte jag. 
 
Planen för veckan:
Måndag: VIlodag, promenad i skogen 20min om jag hittar någon som vill.
Tisdag Uteritt, om Malin mår okej i sin rygg. 
Onsdag: Hoppning eller något liknande, ska fråga Moa/Lektion med Julia, hon rider!
Torsdag: Uteritt
Fredag: Tömkörning, förhoppningsvis mår jag bättre.
Lördag: Vilodag, vi åker till Globen för att se spanska ridskolan. 
Söndag: Galoppprogrammet.

Mette lektion 22 september

Den här dagen har gått i ett då jag först red lektion imorse för Mette där fokus låg på lösgjordhet och känslighet och kvickheten för mina hjälper. Även idag tänjde vi på registret i trav och galopp. Jag tappar honom emellanåt och då ska jag tänka sluta och få tag på ytterbogen och koppla ihop med bakbenen igen. Tänka korta aktiva steg och sedan rida fram igen. Han kändes kanon fin trots att jag mår ännu sämre idag. Efter lektion duscha jag N och Malin knoppa. Lastade fina hästen och det bar av mot Rappestad för Div II finalen. Jag red fram och han kändes nästan lika fin som på morgonen när jag red. Fick även en komplimang från en dam som såg min framridning undrade vad han hade för stam och att han hade väldigt fin takt. Blir så glad av fina komplimanger.
 
Sen var det dags att entra banan. Han kändes avslappnad och lyhörd. Jag vet inte hur nervös jag blir när jag kommer in på banan, men jag blir klämande och slutar rida och då tycker jag att han dör. Men det gjorde han tydligen inte idag. Han tappar fortfarande energi och det kommer vi jobba vidare på men han var riktigt fin inne på banan. Vi red ihop 65 % och jag är tydligen alldeles för hård mot mig själv framförallt. Jag har ju en så himla fin häst att det är på tiden att jag börjar se det själv. Han är den finaste hästen jag har ägt. VI låg även trea med laget tills sista lagryttaren red då blev vi nerputtade med tre poäng. Lite surt men vi har haft väldigt roligt under div II omgångarna.  

Mette lektion 21 september

Idag red jag Pyret först. Redan när jag tog in henne var hon sur för hon och N inte hade fått sova ute tillsammans. Så jag la fram uppvärmningen med långa mjuka linjer i alla gångarter och mycket övergångar. Den här hästen spänner sig väldigt lätt i överlinjen när man sätter sig ner i arbetstrav och därför jobbas hon nästan alltid i lättridning i travarbetet, vilket vi även gjorde genomgående genom hela lektionen med Mette. Vi började med skrittarbetet, här är det viktigt att jag som ryttare bestämmer vart vi ska gå när vi skrittar, även tempo och takt. i skänkelvikning på volten hittas takten lättare och hon mjuknar i överlinjen. Det är även viktigt att hon verkligen följer ytterskänkeln mot innerhanden. Så den kan placeras rätt så långt fram. Samma arbete gjorde vi i traven och där red jag även varierade storlekar på volter längs fyrkanten. I traven får jag passa så Pyret inte travar på fart utan det är bättre att trava långsamare så hon travar på styrka och är balanserad. Övergångarna mellan galopp och trav var idag de bästa jag gjort på henne i slutet av lektionen. 
Väldigt gammal bild på fina damen
 
Lektionen med Nanook så låg fokus på att ha honom mellan skänklar och hand. Han får inte dra sig lång på yttersidan och lägga ner bogen, för att korrigera det så ställer jag utåt,sitter på nya yttersittbenet och flyttar i sluta med ytterskänkeln. För att se om det finns reaktion på ytterskänkeln så stegen blir korta och aktiva och att han även flyttar sig undan den. Innerskänkeln ska placeras långt fram och lyfta upp gamla ytterbogen. När han är uppe i bringan och ihopkopplad med bakbenen så blir alla gångartsövergångar lätta och taktmässiga. Vi red även mycket tempoväxlingar i trav och galopp, här faller mina axlar bakåt och jag tappar balansen i min sits på grund av att jag tittar ner framför mig och jag skall fokusera blicken på var jag ska för då sitter jag korrekt. Jag ska ta igenom förhållningen "ta ta" i yttertygeln och möta upp med skänkeln för att få tillbaka honom. Vi red även skänkelvikningar på långa diagonalen och här ska jag tänka på att ha ihop handen och låta min sits och skänkel jobba. V i red även öppna 10 meters volt och sen öppna igen för att hitta ställningen i volten lättare, en bra övning som jag ska fortsätta arbeta med. 
Gammal bild på min grabb
 
Filmer och blder kommer när jag mår bättre och har ork till att fixa det. Hoppas jag mår någorlunda imorgon också.

Uteritt som uppladdning

I tisdags och igår så red jag ut med N. Igår var han riktigt taggad och han bockade i galoppen och taktade i skritt. Härligt att han är så fylld med energi. Idag fick han vila, imorgon ska jag rida lösgörande och rida igenom LB:2 och sen väntar kurs i helgen och tävling. Taggad! 
 
 

Kvällens dressyrträning

Ikväll kändes N väldigt fin, känns som det börjar bli tjatigt. Vi har verkligen en utvecklingskurva som går spikrakt uppåt känns det som. Vi red övergångar på volten skritt/trav där han släpper till nästan direkt och formar sig mjukt i sidorna. Vi tränade sedan på travvolterna i LB:2 som är tio meter. Jag hade verkligen rätt takt idag och ska tänka på att stämma av på ytter och tänka på takt och framåt. När vi ridit dem i båda varven så red jag igenom programmet.
Jag satt still på honom och kunde lätt manövrera honom genom programmet, fick korrigera ordentligt i första mellangaloppen där han bröt av utan min tillåtelse. Annars var han riktigt fin. Det är verkligen så roligt att sitta på den här hästen, jag ler stort hela tiden. Till tävlingen skall jag tänka på "skyltfönstrena", stämma av i traven, sitta still och lätta fram handen. 
Nu ser jag fram emot sista tävlingen med glädje och den kan gå hur som helst för jag är så himla lycklig över vart vi har tagit oss det här året!

Final Div II

Till helgen är det dags för Div II final, jag har dock ingen koll på om vårt lag är vidare eller om jag tävlar individuellt. Oavsett så ska jag rida mitt bästa inne på banan på söndag då det är årets sista tävling. Dvs att jag ska sitta så still som möjligt och bara njuta och le av min fina häst inne på banan. I allafall så ser veckans planering ut följande då det är kurs för Mette också helgen som kommer.
Måndag: Träning för CamillaTisdag: UterittOnsdag: Lösgörande pass och avsluta med programridningTorsdag:VilodagFredag: Lösgörande 20 minLördag: Träning för MetteSöndag: Träning för Mette och sedan tävling i Rappestad LB:2

Dålig uppdatering senaste veckan

I måndags red jag ut på Nanook med Malin och Anna.  Vi hittade en härlig långsmal stubbåker som vi låg och rullade på i galopp. På tisdagen red jag lite lösgörande och han kändes riktig fin. Dagen efter var det dags för lektion för Julia med syster och hennes ponny som följde med. Vi skulle dela lektion som i efterhand inte var så smart. Lite svårt för Julia att hjälpa oss båda när A krånglar lite. I alla fall så gick Nanook väldigt bra och ridningen känns "lätt" ner jag studsar upp och ner och inte sitter och gnuggar som syrran säger. I torsdags fick han vila och i fredags longerade jag honom lite. I lördags fyllde syrran 18 år så det var fullt fokus på henne, dock var min kompis här som var väldigt ridsugen så hon red ut på N och red även en av syrrans ponnier. Roligt tyckte hon, tack för hjälpen sa vi :). Idag tänkte jag att han skulle vila men jag har varit lite nere och jag mår som bäst när jag sitter på ryggen på N. Red lösgörande i ca 30 minuter, lite stel i sidorna från början, men sen flög han fram i ridhuset. Kul!

Galopp på vallen

Idag skulle jag och en tjej i stallet, Malin ridit ut. Tyvärr hade "hennes" medryttarhäst blivit sparkad så han var lite stel. Så Malin fick låna Nanook, så bestämde jag mig för att rida ut på Abbe i och med att han tävvlade igår. När vi precis var klara för att ge oss iväg kom en tredje tjej från stallet och bestämde sig för att följa med oss ut.
 
Vi red mot Fillinge där det finns en helt fantastisk mjuk väg som man kan ligga och rulla på i galopp. När vi nästan var framme vid den så svängde vi av och tog stubbåkern vid sidan av. Den var så himla perfekt för att ligga och galoppera på. Abbe fick jobba ordentligt för att orka hänga på N och fullblodet som var med. Nanook var riktigt taggad och superfin. Ett bra avbrott mot dressyrtraglandet för hans del tror jag. Nu är två hästar gjorda, bara en kvar att rida idag. 
 
Abbe och Nanook från en annan tur på vallen.

Veckans planering

Då det är en tävlingsfri vecka så blir upplägget lite annorlunda och fokus ligger inte direkt på hans form och lösgjordhet. I och med att nästa vecka blir det Mettekurs och tävling på söndag. Det händer mycket annat den här veckan utöver N, jag kommer antagligen rida syrrans båda ponnier då hon är sjuk. Till helgen fyller även min fina syster 18 år så under veckan kommer jag även baka en del och sen blir det firande av henne på lördag. 
 
Måndag: Uteritt N, lösgörande pass Marion och Abbe 
Tisdag: Tömkörning N och Marion, Abbe vila
Onsdag:  Dressyrlektion för Julia med N och Abbe
Torsdag: Uteritt N
Fredag: N vila
Lördag: Hoppning N
Söndag: N vila
 
 

NFK LA:3

Här är andra programmet jag red igår. 
 
 

NFK LB:2

Första programmet som jag red på tävlingen igår. 
 

Norrköpings fältrittklubb

Idag åkte vi till Norrköping för andra omgången i div II med laget. Julia hade varit snäll och erbjudit sig att följa med och hjälpa mig på framridningen. Hennes underbara mamma Susanne skjutsade henne till Norrköping och stannade och tittade på hela tävlingen tillsammans med mamma. Jag skrittade fram ordentligt i säkert tio minuter så han fick titta av sig. Sen travade jag fram och lång och låg i formen och samma arbete i galoppen i båda varven. Därefter ställde jag igenom ordentligt. Julia vill att jag i höger varv ska ställa utåt i alla gångarter för han vill inte släppa till helt i vänstersidan. Han har aldrig varit så fin som han var idag på framridningen till LB:2 sa jag till Julia innan jag red in på banan. 
 
Väl inne på banan skulle jag göra trav/galopp övergångar innan startsignal och sen red jag programmet. Efter jag ridit klart diskuterade jag och Julia min ridning och hon ville få mig att reflektera över vad jag gjort och inte gjort inne på banan. Vi kom fram till att jag blir nervös, jag börjar ratta och vill rida för mycket trots att han visar elasticitet och spänst. Vilket gör att N blir spänd. Så till andra klassen skulle jag försöka hitta samma lugn som jag har på framridningen. 
 
När jag red fram till andra klassen så var han ännu finare än på första framridningen, jag bara njöt. Julia såg riktigt stolt ut! Innan start pratade vi om att tävlingen är en träning, så jag måste försöka och pressa oss själva och tänja gränser men behålla lugnet inne på banan. 
 
 
Gammal bild från tävling
Väl inne på banan så kändes han riktigt trött, tåls att nämna att det var strålande sol och 25 grader varmt och banan var dygnsur och N sjönk ca 15 cm på halva ridbanan. Åter till programmet, jag tänkte på vad Julia hade sagt innan jag gick in. Överrid honom inte hade jag hela tiden i tanken och släpp inte iväg honom för handen. Han kändes riktigt fin dock matt i steget. Den stora missen vi hade var första förvända galoppen där vi fick ett avbrott och första skänkelvikningen tvära han dåligt i. Annars red vi som ett ekipage. Julia var riktigt nöjd med oss när vi kom ut från banan. 
 
Hon tyckte att vi borde ridit ihop 64 % och sen gick hon och hämta protokollet. Hon tittar igenom det och sen river hon pappret. Hon blev så arg och sa att det protokollet glömmer vi, men kommer ihåg ritten och känslan som bara resulterade i 53 %. Första klassen red jag och N ihop 61 % och om jag ridit LB:2 som jag red LA:3 så trodde Julia att vi skulle sopat mattan med alla andra och vunnit. 
 
Det var reflektionen över dagens tävling, imorgon tar vi nya tag och galopperar på stubbåkern. Vi blir aldrig fulllärda som ryttare och ska bemöta sporten ödmjukt och de ryttare/tränare man möter för att kunna utvecklas maximalt tror jag. Jag är så himla tacksam över att Julia och Camilla vill träna och hjälpa mig att utvecklas med Nanook. 
 

Lösgörande ridpass

Idag har jag ridit ett lösgörande pass på N inför tävling imorgon. Jag försökte hitta till den där känslan som jag har haft de senaste dagarna. Det innebär att jag skall tänka framåt framåt i alla gångarter hela tiden när jag värmer honom. Skall även ställa igenom ordentligt både utåt och inåt så att han släpper till. Efter 25 minuter kändes han väldigt fin och vi avslutade med att skritta i skogen i 20 minuter.
 
 
 
 

Programträning

Igår på lektionen red jag igenom ett av programmen jag ska tävla på lördag. 
 

Nanooks foder

Jag har sen våren haft hippo proaction i N foderstat i och med att slutkommentarerna i vårens tävlingsprotokoll beskrev energifattiga gångarter med mera så kom jag och Lisa på Fredriksborgs Ridsport fram till att ett energirikt foder skulle passa på hans foderstat.

Hippo ProAction 

Högenergifoder med lågt stäkelseinnehåll. HippoPro Action är ett pelletrerat foder som på ett säkert sätt förser dina högpresterande hästar med mycket energi i en skonsam form. Fodrets sammansättning utgår helt från hästans fysiologi och metabolism för att möjliggöra en långsiktigt prestation på högsta nivå. Stärkelsenivån hålls på en minimal nivå samtidigt som dess tunntarmssmältabarhet är extra hög. Huvuddelen ev energin stammar från skonsamma råvaror såsom fett och olika fiberråvaror som har visat sig gynna hästens prestationsförmåga. HippoPro Action platsar i alla aktiva hästars foderstat varje dag året runt när målet är hälsosamma hästar med högsta prestation.

  • Energirikt och skonsamt foder för alla aktiva hästar
  • Låg stärkelsenivå, mycket fett och fibrer
  • Högvärdigt protein från sojamjöl och bryggerijäst
  • B-vitaminer, organiskt selen och naturligt E-vitamin 

 

Betfor

Betfor består av ca. 70% torkad betfiber och ca 30% melass med ett naturligt innehåll av mineraler och vitaminer. Betfor har funnits i mer än 60 år och i takt med att hästsporten har vuxit har allt fler upptäckt att ett tillskott av Betfor får hästen att både prestera och må bättre.
 
 
Krossad havre
Havre har en bra sammansättning av protein, energi, växttråd och fett. Hästar tillgodogör sig näringen i krossad havre lättare. Det är viktigt att havren är torr, luktar gott och är klumpfri. 
 
 
 
 

Kvällens träning

Idag var det träning för Camilla på hemmaplan. Min känsla blev att jag nog red fram lite för kort för han var inte riktigt framme för skänkeln som igår. I alla fall så red vi igenom galoppdelen först ur LA:3 och sedan travdelen och avslutade lektionen med programridning. I galoppen måste jag tänka cykelstyre i vänstervarvet och verkligen släppa vänster skänkeln så att han bär sig själv same same som alltid, jag måste bli bättre på det. Men ridning är inte lätt och man blir aldrig fulllärd som ryttare så det är bara att kämpa på. Nanook verkar trivas med programmet, har tittat på filmen som mamma filmade och han ser energisk och positiv ut hela tiden. Jag måste även tänka på att använda båda skänklarna när jag vill få reaktion och köra lite varannan. Inte bara högerskänkeln hela tiden, bättring på den fronten Katja! 
 
Till tävlingen på lördag ska jag tänka bogen in i vänstervarvet och framme för vänsterskänkeln så att jag inte riskerar högerställning i vänstervarv. Jag ska tänka på ett bredare register om jag kan hålla ihop honom för det och då framförallt i mellangalopperna måste det bli större skillnad. Travlängningarna börjar komma och han tycker att det börjar bli roligt att länga. Skall även komma ihåg att släppa om ett moment gå dåligt och ta tag i nästa. 
 
 
 
 

Tränarens ord i bakhuvudet

Idag red jag samtidigt som Nathalie red på Abbe. Tanken var lösgörande arbete på utebanan men när vi klev utanför stallet började regnet ösa ner så det blev tyvärr ridhuset. Senaste tävlingen fick mitt självförtroende sig en törn, så jag vill väldigt gärna att någon ska titta på mig när jag rider för jag blir så osäker på min känsla. Idag hade jag Julias ord från träningen i torsdags i huvudet hela tiden, att jag ska rida fram fram i uppvärmningen och ställa igenom ordentligt i alla gångarter. Han kändes faktiskt riktigt fin och Nathalie sa upprepade gånger att vi såg ut som ett ekipage. Så efter ca 25 minuters uppvärmning avslutade jag dagens pass för det gick så bra. 
 
 
Jag anser att det är viktigt att träna för tränare, men det är nästan viktigare att man mellan träningarna kan komma ihåg om inte alla detaljer så i alla fall någon detalj från lektionen som man tränar på själv. Annars tycker jag att man slänger pengarna i sjön om man inte kan utvecklas mellan sina lektioner, om det inte har hänt något mellan två lektioner så kanske man ska se över upplägget för lektionerna. De kanske kommer för ofta eller så passar inte du och tränaren ihop för att kunna utveckla dig och din häst. Bara en liten tanke.  
 
 

Planering för veckan

Den här veckan avslutas med omg 2 i div II. Så planering blir följande den här veckan.pl
 
Måndag: Jogg på utebanan
Tisdag: Träning för Camilla ska rida igenom LA:3
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Vila
Fredag: Jogg på utebanan
Lördag: Tävling LB:2 och LA:3
Söndag: Galopp på stubbåkern

Galopp bus på stubbåkern

 
 
Igår morse galopperade vi på stubben på andra sidan 35:an. 
 
 
Jag lånade syrrans ena ponny, Carl Simon red Nanook och Malin red Svarten.
 
 
Många glada skutt från hästarna blev det
 
 
Jag och min kärlek

RSS 2.0