Hårt slit lönar sig

Äntligen fick mitt självförtroende sig en rejäl boost. Vi har tävlat i år för att lägga rutin på vårt rutinkonto och vår sista tävlingshelg för sommarsäsongen så levererar vi tre bra rundor av fyra. Det visar mig att mitt upplägg och min långsiktiga plan fungerar för oss och att det viktigaste har varit att inte pressa Ella för snabbt och för hårt. Det är skönt att få en rosett och ett litet bevis på att jag faktiskt kan rida min häst, nu ska allt bara bli ännu bättre. Det har varit värt allt blod, svett och miljoner tårar, hadegjort om den här resan tusen gånger om.
 
Idag efter första klassen så var hon supernöjd med sin insatts, då brukar hon gnägga svagt åt mig när jag hoppar av. Det är faktiskt första gången det händer på en tävlingsplats. Så hon börjar nog slappna av och kanske till och med tycka att det börjar bli lite roligt att visa upp sig.
 
Summan av helgen var att vi höjde oss i tre klasser av fyra. Gjorde vårt näst bästa resultat i LA:3 på 63 %, i vår andra start i LA:4 och MSVC:2 så fick vi 63 % respektive 60%. Är nöjd med vår insats i helgen och den känslan jag tar med mig från de här två dagarna är att det här är bara början. Tänk den dagen vi är så sammansvetsade så vi rider nästintill prickfria program.
 
Nu kommer det bli fokus på träning, träning och ännu mer träning.
 
Tillsammans är vi bäst, min fantastiska prinsessa <3

Galopp och mer galopp

Innan regnet kom hann jag precis rida ut på Ella och vi tog en härlig galopp på slingan. Hon fick sträcka ut riktigt ordentligt idag, glad häst som förhoppningsvis sköter sig i helgen.... 
Värd en miljon

Min prinsessa leverera verkligen idag. Vi red igenom MsvC:2 programmet för mami. När jag håller koll på vår ram så är hon fantastisk att rida och vi svävar fram. Allt känns enkelt och hon lyssnar på mig. Visst blir det missar, men det var enbart mitt fel. 


Jag är så otroligt glad över att den här fina tjejen faktiskt är min. Hon börjar verkligen göra allt för mig, jag är så lycklig. 

Tisdag morgon

Idag blev det ett lösgörande kort pass på vår utebana. Hon blev spänd och lite okontaktbar i början. Jag red lugnt och metodiskt och då slappnade hon av mer och mer. 

Då gick jag vidare och tränade på den förvända galoppen i msvc2 som avslutas med enkelt byte. Hon har börjat förstå vad jag vill att hon ska göra. Vägen är lite klurig, så därför fokuserar jag först på den och gör övergången till en halt. När hon sedan samlar sig fint och väntar på mig som hon gjorde riktigt bra idag, då först får hon göra det enkla bytet. 

Alla galoppfarttningar från skritt var perfekta idag, men bakläxa på ryttaren i övergångarna ner till skritt. Där rider jag inte in i övergången och då blir det 1-2 travsteg. Avslutade med att skritta ut en långtur i skogen på duktiga prinsessan. Det uppskattade hon väldigt mycket. 


Ner och upp

Idag påminns jag om att min häst på 7 år verkligen är två år efter i sin psykiska utveckling. Hon var superfin från start idag. Det om något är det en unghäst känsla över. Ena dagen på botten och andra dagen på toppen. 

Hon väntade på mig och jag lade upp början av passet liknande gårdagens. Hon kändes super och vi tragglade inte mer än nödvändigt. Tränade på galopp till halt övergången några gånger och tillslut så stod hon snällt och väntade på sin matte efter nästa signal. Kände på öppnorna, slutorna och skänkelvikningarna. Kändes lätt även det. Även förvända galoppen samlade hon sig väldigt fint i, den bästa vi har gjort tror jag. 

Det är dessa dagar jag gärna hade suttit och bara fortsatt att rida för hon ger en sådan fantastiskt känsla. Men istället avslutade vi när vi hade lekt lite med arbetspiruetter och hon fick tusen klappar och beröm. Stolt häst över att matte är glad och nöjd uppe på ryggen.Bestämd dam

Idag så var det inte alls roligt att rida. Jag fick ta hjälp av grammanen då Ella ville enbart galoppera och studsa runt. Dessa pass blir färre och färre. Men det är aldrig roligt när de kommer. 

Fick med ett ton tålamod och lugn henne med mig tillslut. Det som ger bäst resultat dessa tillfällen är att traggla få övningar men variera mellan dem. Hon slappnar av mentalt för hon vet vad jag förväntar mig av henne och mitt tålamod tryter inte för att jag inte fastnar i en övning. 

Då vi har svårt att stå stilla. Så vävdes det in lite varstans i passet. Det var övergångar till skritt i hörnen från trav/galopp. Sedan lade jag på 10 metersvoltrr runt fyrkanten och serpentiner. Efter vad som kändes som en evighet men i verkligheten var 40 min, så började hon slappna av. Då avslutade jag och skrittade ut. Dag två med kvällstävlingar

 
Dag två och jag försökte vara ett bra stöd till Ella på framridningarna, det gick bättre men så plötsligt blev vi påridna. Uppstressad och spänd häst, lade ner ribban helt och bara försökte få henne att lyssna på mig igen. Det var dessutom debut i två program så det gick bra trots allt.

Kvällstävlingar

 
Två starter öppnade upp mina ögon. Våra framridningar har gått så bra de senaste tävlingarna. Här blev hon trängd igen och jag kunde inte stötta henne tillräckligt fort. Nu måste jag backa bandet och hjälpa henne att bli avslappnad på framridningen. Jag får hela tiden vara allert så hon inte hamnar i situationer där hon blir instängd eller trängd.

Våra första byten

Våra allra första byten tillsammans dokumenterade mamma via film. Roligt att se tillbaka på om något år.
 
 

Het men duktig

Träningen hos Sissi blev blandad kompott. Ella var superfin mellan hand och skänkel och jag kunde ge hjälperna genom sätet. Vi red mycket tempoväxlingar och övergångar. Många små volter i trav och galopp. Varierat med skänkelvikningar längs diagonaler och öppnor längs fyrkanten. 

När vi sedan gick ut för att rida igenom programmet. Växlade min tjej upp några växlar helt utan förvarning. Hon drog gärnet genom hörnen och sparkade mot min skänkel och hittade på diverse andra bus. Men däremellan var hon riktigt fin. Nu förstod Sissi mina ojämna siffror i protokollen jag har visat. Det kommer bli bra när vi använder energin till rätt saker. 


Fredag och träning

Massor med ärenden ska göras idag och sen lunch med en vän. Kvällen avslutas med träning för Sissi och sedan ska jag känna på Nanook när vi kommer hem. 

Nu är det dags att sätta fart. 
Torsdag

Sista jobbpasset för den här veckan börjar snart. Både prinsessan och kungen är ridna. Ella var lite bättre idag, men fortfarande väldigt het på gröten. Nanook tyckte att det var onödigt att skritta idag, han tyckte vi skulle göra hela passet i galopp. Skulle behöva rida igenom programmet imorgon. 

Nu blir det lunch och lite slappande framför tv:n. 
Tävling i juli

 
I den här LA klassen fick vi en härlig harmonisk lätthetskänsla som jag nu har som målbild. I Msv C klassen slappnade jag av då jag var så nöjd med vår insats, så då blev det mer missar.

Onsdag

Red Ella efter jobbet då jag ville ha mammas ögon på mig. Tanken var ett lösgörande pass med inslag av halt träning. Att stå still är det absolut värsta man kan göra tycker min prinsessa. Men när jag satte foten i stigbygeln så exploderade hon. En övertänd het häst hade jag under mig ikväll. Inga halvhalter biter eller får henne att lyssna. Det enda som gäller är att hennes ord är lag, tror Ella bus i alla fall. 

Med det sagt säger Ella att det bästa är att köra race i ridhuset och slänga in lite byten i varje?! När hon har lekt av sig brukar det gå lite lättare. Vi kom en bit påväg, hoppas på lite lugnare tjej imorgon. Man utvecklar ett enormt tålamod och hon bjuder på många härliga skratt min galna charmiga Ella. Nya tag imorgon.


Nu kallar kudden. Alla andra sover redan.

Svettigt

Nanook har fått gå lite mer dressyr lösgörande pass och han har så roligt. Han byter fortfarande galopp när som helst. Idag lyssnade han in mig lite mer annars har legat på rätt mycket framåt. När han gör det så blir resultatet att han blir tung framåt neråt och mycket vikt hamnar på bogarna. Så då krävs det snabba men effektiva övergångar och mycket tempoväxlingar. Då vinklar han in bakbenen och vikten förflyttas mer bakåt. I slutet av passet var han väldigt fin och den kontakten som jag eftersträvade i min hand nådde vi. 

EM i dressyr

Jag vill vara en förebild inför de som jag möter. Jag vill hantera och bemöta våra fantastiska hästar med respekt och ödmjukhet. De förtjänar dem, tänk bara vad de ställer upp för oss. 

Vissa människor som red på EM var det sorgligt att se. Det viktigaste för mig är harmonin inne på banan mellan häst och ryttare. 

Inte bara på TV som man ser tråkig kommunikation mellan ryttare och häst, det förekommer även på den lägre nivån jag befinner mig på. Varför får hästarna stå ut med det här och är inte det egentligen huvuddomarens viktigaste uppgift? Att se till att våra hästar bemöts med respekt. 

Det är hemskt att se en häst på EM blöda. Jag hoppas att jag aldrig behöver uppleva det igen. Vi håller väl på med den här sporten av en viktig anledning och det är att vi älskar djuret. Det får vi aldrig glömma. Det ska vara glädje i varje möte. 
Tisdag

Somnade tidigt igår med världens huvudvärk, idag vaknade jag upp till fint väder och en härlig brakfrukost. Nu dags för stallet och sen dag nr 2 på jobbet. Jag trivs redan så himla bra. 
Att rida ut

Uteritter tycker jag är ett perfekt komplement till vardagstrimmet i dressyr på banan. Det går att variera på oändligt många sätt, här är det bara din egna fantasi som sätter gränserna. 

I närheten av oss finns det en slinga som går suveränt att träna kondition på. Vi har även mycket skog runt om oss där det finns bra backar att klättra i. Dessutom finns det otroligt långa, slingra grusvägar att rida på. 

Tyvärr tycker vissa att vi skrämmer bort djuren på markerna när vi kommer ridandes och det är lovligt att jaga. Det här tycker jag är oerhört tråkigt. Vi måste få vistas med våra djur på mer ställen än enbart i ridhus och ridbana. Annars kommer våra fyrbenta vänner snart inte tycka om att jobba med oss. 

Drömmen är att ha så mycket egen mark så att ingen utomstående berörs av när vi vill rida ut. Det finns inte bara tråkiga markägare. Runt om där vi bor finns det även dem supertrevliga som tar sig tid att förklara vart vi får rida och inte. 

Min röda springare

Igår red jag ett riktigt roligt pass på Nanook. Han var mjuk och fin från början, men loj för skänkeln. Jobbade honom med mycket tempoväxlingar och övergångar för att få honom kvickare i bakbenen. När han kände sig tillräckligt kvick lade han in några byten. 

Älskade häst, han älskar att ha en svår uppgift att få arbeta med. Han är så nöjd med sig själv när jag rider lite svårare grejer och han klarar dem. 

Vi får i allafall omprov på diagonaler, inte en enda lyckades vi göra utan ett byte inklämt. Haha, riktiga lyxproblem egentligen. 
Mitten av augusti

Planen fram till nästa tävling är nu nästan helt spikad. Vi var och tränade för Sissi igår och hinner med två till gånger innan tävlingen, sen blir det fokus på byten. För då är årets tävlingssäsong över och vi laddar upp för nästa år.
 
Fre: träna på linjer ur programmen
Lö: tömkörning med bommar
Sö: uteritt
Må: jogga med bommar
Ti: vila
Ons: lösgörande dressyr
To: träna på linjer ur programmen
Fre: träning sissi
Lö: uteritt
Sö: jogging
Må: lösgörande
Ti: dressyr
Ons: dressyr
To: uteritt
Fre: träning sissi
Lö: tävling Heda
Sö: tävling Heda
 
 

RSS 2.0