Film från senaste träningen


Ledig dag

Idag så har jag lite att fixa inför balen på lördag, ska gå på stan med syster och köpa födelsedagspresenter också. Ikväll väntar sedan programridning med Ella hos Sissi. Vi fick slänga om lite i planeringen. 
Skritt, Halt, Ryggning

Ett toppen pass är avklarat idag för Kristian. Det som låter så enkelt, är väldigt svårt. Desto mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man kan. 


Vi har problem i skritten Ella taktar och jag har slut på fler fantasifulla idéer. Så idag red vi grunder. Övergångar från trav ner till skritt, där hon fick "dra" ur tygeln ur min hand. Ur det travade jag fram på längre tygel och sen kortade jag kvickt upp den. Det arbetet gjorde så att hon inte gick och gissade på trav. När det började kännas bättre så skrittade vi och kortade tygeln halvt, där jag fick tänka på att hon skulle sänka nackbandet någon millimeter. Då slappnade hon av i överlinjen och då lade vi in halter. När hon började greja skrittade vi ur halten och upprepade sen med en ny halt tills hon var lugn. Därefter lade vi in ryggningar. Hon gjorde dem riktigt bra och hon var lugn när vi gjorde halt från skritt och sen red vi fram i skritt ur ryggningen.

När hon känns avslappnad och med mig så kan jag lägga in mer trav i skrittjobbet. 


I traven fick vi idag jobba på långa diagonaler med växelvis slutor och skänkelvikning. När vi tillsammans hittade fram till hur vi skulle göra så kändes det lekande lätt. Det är så roligt att få uppleva allt det här med min älskade prinsessa. Nathalie's true match

 
 
 
 
 
 
 

Nackspärr

En häst i stallet har varit svårlastad så ägaren ville ha lite hjälp. Jag kände inte av att jag hade fått ett rejält ryck i nacken fören igår. Ont som tusan och fick skippa att rida Ella. Inte jätteroligt då det är tävling på lördag.
Planeringen

Den här veckan står det mycket på schemat. 

Måndag: Ett kort jogging pass, skoning efter det. 
Tisdag: Lösgörande pass. 
Onsdag: Lektion för Kristian klockan 11:00, rider ett kort pass på morgonen innan vi åker. 
Torsdag: Lösgörande pass.
Fredag: Programridning för Sissi klockan 17:00. Rider ett kort pass på morgonen. 
Lördag: Startar vid 9:00, sedan iväg upp till Stockholm och dansa bal. 
Söndag: Hem från Stockholm och förhoppningsvis hinna se Nathas start med Izzie. Rida ett joggingpass på Ella.


Måste hinna fixa med saker inför balen också! Traktorspår

Vi var ute och galopperade längs ett traktorspår Malin, jag och syrran. Vädret var perfekt och hästarna var lyckliga. 

En frihetskänsla infann sig i kroppen och hästarna frustade nöjt. 

Så här nöjd var min dam när vi kom hem. 

Fredag

Idag ska jag äntligen träffa min fina pojkvän och rida ett riktigt bra pass på Ella, det kommer bli en bra dag idag också. 

Till helgen väntar tävling med syrran och fest för en bekant till familjen. 


D90

Vår systemkamera har gått sönder. Så idag var jag och köpte en ny som var begagnad. Det blev en D90 som det även går att filma med. Idag när jag red så testade mamma kameran. Dock så har jag inte orkat lägga över några bilder. Det var inte lätt för mamma idag att ta kort, Ella tyckte nämligen att det skulle gå i 200 knyck. 

Ibland glimmade det iallafall till och hon lyssnade någorlunda. Nya tag imorgon. Väldigt glad över att det inte väntas tävling för oss i helgen utan bara mysiga uteritter. 
Kort ihopklipp

 
En kort film som jag har klippt ihop från senaste träningen när vi var i Stockholm.

Debut msv C

 
Vår debut i ett program med öppnor och slutor och det gick riktigt bra!

La:3

 
 
Andra gången vi startat LA.3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En måndag

Idag har jag haft fullt upp hela eftermiddagen. Har umgåtts med fina vänner ihop med min kärlek, väldigt välbehövligt att få annat att tänka på. Blev sedan bortskämd av syrran och hennes pojkvän med mat. 

I alla fall en bra eftermiddag som startades med lektion för Julia. Ella har vilat i tre dagar, så började med att longera henne och efter ett bra tag hoppade jag upp. Struntade i skritten och fokuserade på att få henne riktigt rund i trav och galopp. Hon var GALEN, red väl i ca 20 min och gav henne sedan en skrittpaus. Då blev hon harmonisk och supercool?!

Lagom till att Julia kom, vi diskuterade våra styrkor och svagheter som kom fram under senaste tävlingen. Jag måste våga rida henne fram till handen och något rundare, för då slappnar hon av mer. Vårt stora problem är att hon ska vänta på mig och att hon ska vara rak. Hon var superfin emellan åt och wow vilken känsla det ger. Det är så himla roligt att rida den här fantastiska hästen. 

Vecka 21

Veckans planering ser följande ut. Då hon fick tre vilodagar i slutet av förra veckan så vet jag inte vad jag har att vänta mig idag. 

Må: Julia kommer och hjälper mig.
Ti: lösgörande 
Ons: longera över bommar
To: lösgörande
Fre: programträning 
Lö: uteritt 
Sö: uteritt 

Gårdagens tävling

Just nu sitter jag i bilen med min pojkvän och hans föräldrar, påväg upp till Hökkmark. Så då kan jag passa på att berätta om gårdagens tävlingsstarter. 

På morgonen hoppade jag upp på Ella vid 6:00 och sen tog vi en 30 min lång uteritt. Duschade henne när vi kom hem igen och sen knoppade Malin henne. 

Kom fram till tävlingsplatsen i bra tid. Hon var cool och lugn när vi fixade allt inför första klassen, men när jag satte foten i stigbygeln exploderade hon. Jag vill jobba nu matte sa hon. Det är fantastiskt med all denna energi. Men ibland är det nära att jag ramlar av som igår. Hade 40 min som framridning till första starten. Så här i efterhand var det lite långt, trots att jag lade in två långa skrittpauser. Sanden var djup och det sög rätt fort i kroppen kände jag.

Det blev tyvärr mycket byten på framridningen när jag rullade på i förvänd galopp. Inte på mina hjälper och hon var lite överladdad. Efter en stund släppte hon till och då kändes den förvända okej, gjorde mycket övergångar och tempoväxlingar. Hon kändes väldigt bra. Har börjat hitta en trygghet i hur mitt upplägg ska se ut på framridningen. 

Ridhuset på Ekängens stall är väldigt tittigt, så hade i bakhuvudet att jag antagligen skulle behöva göra stora korrigeringar. Red upp och cirkulerade framför domaren, de sitter i ett litet hål. På höger sida om domaren är det en inglasad cafeteria, till vänster om dem är det en öppen dörr och läktaren. 

Det jag inte tänkte på var att det är utsågat i sargen för låg placering av speglar på långsidorna och på A kortsidan. Det finns även ett antal utgångar och de dörrarna är i annat material än sargen. Där faller det lite skuggor och även vid ingången vid A. Så när jag skulle upp på medellinjen så slänger hon sig upp och runt nere vid kortsidan. 

Idag stod hon väldigt stilla i halten och det blev ingen katastrof. Det vi gjorde bäst i La:3 starten var att vi kommunicerade med varandra, jag kom till ridning och kunde inverka på ett bra sätt. Hon var väldigt spänd och slängde sig några gånger. Men det gör inget, med mer träning på att tävla kommer hon slappna av mer. Mycket beröm och klappar fick min prinsessa och sen firade vi med mash. Vi red ihop 58 % i vår andra La:3 start. 

Ställde in henne i transporten och var lite orolig över hur hon skulle ta det. Hon var snäll och stod och smaskade på sitt hö och sen sov hon. Vi kunde lämna henne och gå och fika utan att vara oroliga över henne. Skönt att kunna lämna henne i transporten. 

Till andra starten och dessutom debut i Msv C. Så red jag fram 20 min. Red förvänd galopp, stämde av tempot i galoppen och gjorde några enkla byten. Kände på öppnorna och slutorna. Vi red ihop 57 % i vår debut och hon var så avslappnad andra gången i ridhuset. Jag skärde av långsidorna och därmed blev det inte så jättestora missar. Men små missar och en stor i den förvända, där det brast i kommunikationen. Vi fick bra feedback och det kändes faktiskt riktigt bra. Jag måste inverka när hon blir spänd och går in på dubbla spår och inte tar mina korrigeringar i hörnen. Det är en viktig detalj med hörnen och det ska vi slipa till så vi blir bäst på detaljerna. 

Det som drar ner vår procent mest är våra stora missar och sen på det har vi några små missar. Vi har inte bråttom och det viktigaste är att ha roligt på vägen och det hade vi idag. 

Nu tränar vi vidare. 


Du är min bästa vän <3Dagen före tävling

Jag är nyförälskad i min fina häst. Imorse fick vi sällskap av min älskade syster på Alice när vi red ut. Ella skötte sig som alltid exemplariskt när man rider ut.

Plockade in henne vid två igen och sen in i transporten och iväg på programträning för Sissi. Fick en superhärlig känsla tillsammans med Ella idag, vi fann varandra direkt och allt bara klicka. Hon var riktigt fin. Red fram på volten, hittade kontakten på båda tyglarna och sen red jag ännu lite framåt i traven, gjorde lugna övergångar till skritt. Utifrån det red jag öppna längs långsidan, volt där jag växla upp tempot och sen samlade upp henne inför lång diagonal i skänkelvikning. 

Kom ihåg till mig själv, behålla lugnet, visa henne linjen, berätta för henne vilken rörelse. Sen bara njuta när hon svävar fram under mig. Jag får inte överrida när vi kommit in i rörelsen för då tror hon att jag vill något annat. 

I högergaloppen blir hon lätt lite överställd inåt, där kan jag tänka lite rakare så blir det väldigt bra. Fick rulla på åttvolter i galopp och verkligen få henne lugn i förvända. Funkade bra och när vi sen gick tillbaka till traven så var hon riktigt lösgjord och uppe i fronten. Wow vilken häst! 

vi red igenom Msv C och det gick bra. 


Min belöning efter dagens andra pass :D


Att rida medellinjen

Det är vår stora svaghet just nu. Idag satte jag upp konövningen som jag fått av K. Satte även upp en kon i varje hörna. Hon var riktigt taggad idag och jag red och red. Plötsligt ramlade polletten ner och hon började spänna av och frusta. Då kunde vi komma till arbete i galoppen och red öppnor inför hörnen. Sedan vidare upp på mittlinjen. Det hon gjorde bäst idag, var alla halter. Jag hälsar vid varje halt och klappar henne en bra stund efter. 

Hon var verkligen superduktig med halterna. Idag blev det verkligen basic och väldigt lösgörande. Provade även på slutorna igen och när vi förstår varandra glimmar det till ordentligt. Bara att traggla vidare. Nu ska vi ta oss en nivå högre. 

Efterlängtat besök

Idag kom bästa Julia på besök. En person som har blivit en nära vän och min närmsta "tränare" inom ridsporten som jag kan prata öppet om allt mellan himmel och jord. Hon är en fantastisk människa och tränare. Hon får mig alltid att se positivt i allt runt hästarna.


Idag hjälpte hon oss mycket med takten i gångarterna och små bra knep för att få till slutorna. 

Imorgon kommer hon tillbaka till Lindgården innan hon far hem till Skåne igen. 

Vecka 20

Idag blir det ett dressyrpass där vi förmodligen kommer få hjälp av Julia. För som jag nämnde igår så kommer hon äntligen och hälsar på. 

Resten av veckan ser ut så här. 
Tisdag: rida igenom program
Onsdag: lektion för Sissi
Torsdag: tävling
Fredag: lektion för Kristin 9:30
Lördag: vila
Söndag: Uteritt

Ella

Idag så blev det halv storm när jag tänkte rida på utebanan. Därför blev det ridhuset istället och ett lösgörande pass. Imorgon kommer Julia på besök och det ska bli spännande att höra vad hon tycker. 
Galopp i det fria

Malin har hittat helt fantastiska traktorspår där man kan rulla i galopp. Vi red ut tillsammans med en i stallet och var borta en bra stund. 

Mycket galopp och vi körde intervaller där de fick sträcka ut ordentligt och sedan samlas tillbaka rejält. Alla tre hästar var duktiga och lyssnade efter en stunds arbete riktigt bra. 

Härligt väder, trevligt sällskap och fina hästar. Inget slår det.
Social träning

Sitter i bilen påväg hem. Vi har varit iväg på social träning, en programridning i regn och blåst. En hel långsida hade blåst omkull så staket, blommor och bokstäver låg huller om buller. 

Ella tyckte det var väldigt intressant att titta på hagarna och allt som låg runt omkring idag. Trots alla stora missar, jag red inne på banan idag. Så red vi ihop 58 %, det känns som vår lägsta nivå. Nu är det bara att fortsätta utsätta henne för fler oplanerade händelser på tävlingar så kommer detta bli super. 

Min bästa vän

Idag red vi ut, eller skrittade ut. Om man nu har en galen fux som inte vill skritta så är det inte kanske supersmart att ta sällskap av en halvt galen häst som studsar för allt och en liten Alice som gärna vill springa och vara först. 

Nanook bjöd på många akrobatiska övningar ovan mark. Han har sån styrka i sin kropp som överraskar. Eller så kan kanske alla hästar göra diverse övningar i nästintill stillastående. Efter att vi kom hem var vi dygnsura men hästarna och framförallt Nanook var lycklig med tillvaron. 

Svettigt

Min kära Ella, vad ska jag ta mig till med dig. En dag har hon vilat efter en fantastisk uteritt i söndags. Idag var hon verkligen helt galet knäpp. Hon studsade hit och dit och ville bara springa på. 

Att växla mellan bärighet och rund och avslappnad var inte det lättaste idag. Red mycket öppnor, skänkelvikningar och varierande storlek på volter. Tillslut så började hon lyssna och vi red igenom LA:3. Där släppte jag kraven helt och det enda jag begärde var att hon skulle gå linjerna och formen. Farten blev det si och så med. Men tanken var att det skulle vara lösgörande idag och hon var mjuk som smör när vi sluta. Imorgon blir det ännu ett pass med fokus på lösgjordhet och jag hoppas vi kan rida på utebanan. På torsdag väntar dubbelpass för min dam och just nu verkar det vara den bästa vägen att gå i nuläget, bakom det beslutet känns det väldigt skönt att ha Kristian som stöttar mig. 

Händelserika veckor

Veckans planering ser ut följande den här veckan. 

Må: Vilodag
Ti: lösgörande
Ons: lösgörande
To: rida för Kristin och kolla av sadeln, sedan på kvällen är det CR i Tollstad. Där rider jag La:3 med Ella. 
Fre: vilodag
Lö: uteritt
Sö: lösgörande

24 timmar

Nu har Ella gått ute dygnet runt i 3 veckors tid och hon är mer harmonisk än någonsin tidigare.  

Hon har tyvärr inte varit trött vid ridning en enda dag än, men vem vet det kanske kommer. 

Igår red natha henne och det såg väldigt bra ut, är så glad över att vi kan hjälpa varandra med våra hästar. Vi har bestämt att vi stryker oss från tävlingen nästa helg och endast kör CR på torsdagen. 
RSS 2.0