Helgen försvann

Tanken var mys och kvalitetstid med min älskade sambo. Det blev köpe pizza och vakande över en ömklig Nanook som hade fått kolik. Ingen aning om hur han fick det, men vi tror det första frost gräset alt första kyliga natten. Börjar min älskade fux redan bli gammal och känslig? Men ingenting mer har visat på att han skulle bli dålig igen. Peppar peppar ta i trä!

Sedan spenderades hela söndagen i Göteborg som bjöd på härligt väder, fantastiskt umgänge och korta köer till de flesta åkattraktioner på Liseberg. En härlig heldag.

Måndagen kändes som en kopia av söndagen, hade jag inte åkt på den här motorvägen igår? Fast slutdestination var inte Göteborg den här gången utan träning i dagarna två för bästa Marika. Vilket får beskrivas närmre i ett eget inlägg.


Fredag

Dagen har verkligen gått i ett. Idag har jag haft två lektioner och ridit Ella ute i det fina vädret.

Vi fick till ett bra pass, hon var lite överkänslig för skänklarna till en början så fick göra rätt många tvära skänkelvikningar så hon tog dem lugnt. Efter det släppte var hon väldigt mjuk och fin som alltid.

Imorgon blir det uteritt med min fina mamma.


Härliga höst

Det är så fantastiskt att jag fortfarande rider i t-shirt i paddocken på kvällarna mitten av september. Vädret bjuder på en underbar höst och jag njuter av varje dag som hästarna slipper ha täcken.

Idag var vi båda till en början ofokuserade. Ella var lite överallt och min stabilitet i sadeln var som bortblåst. Jobbade därför mycket i skritt, när vi hade hittat varandra lite bättre red vi ett väl avstämt tempo i galopp och trav innan vi nöjde oss.

Tyvärr har den här veckan blivit helt omkastad i planeringen för Marika har blivit sjuk. Så idag körde vi ett pass på egen hand. Gick bra, men nu är vi sugna på två träningsdagar, som blir måndag till tisdag istället.


Brons i Paralympics

Louise Etzner tog brons för Sverige i dressyr. Så häftigt att Sverige är så framme i dressyren.

Ritten finns att se här http://www.tidningenridsport.se/Tavling/OS-2016/2016/9/Har-ar-Louises-bronsritt/

Paralympics är stort för många och för mig är det en stor källa för inspiration, oavsett gren så är alla medtävlande sjukt starka och drivande människor. Dessa människor har så oerhört mycket mer att kämpa för än att bli bäst i sin sport. OS är stort för alla men Paralympics är större.


Ånglok

Red ett lösgörande pass i ridhuset nu ikväll. Ella var otroligt mjuk i kroppen, väldigt roligt att rida henne när man kan använda små, små hjälper. Det svåra idag var att hon gav 1000% varje gång jag ville något. Men det svåra är då att få igenom halvhalterna. Här får jag mycket hjälp av tvära skänkelvikningar. Som hon lyssnar in väldigt bra och ur dem kan jag göra halvhalter med lätthet.

Imorgon blir det tömkörning inför onsdagens träning för Marika.


Spurt på stubben

Min häst kan springa hon, vi red till en stor stubbåker. Ella var taggad till tusen, hon sprang som aldrig förr. Dock var kontrollen som bortblåst och Ella lyssnade inte alls så det får vi träna på.

Nu får hon vänta till nästa fredag innan det blir stubben igen.


Hoppning

Vi tog oss över bommar och sockerbitar. Ella och jag tyckte det var riktigt skojigt. Vi kanske inte kan säga att vi hoppa men Ella tog i från hovspetsarna och hon var så nöjd med sig själv. Det får vi göra om snart igen.


Nu är det nära

Snart ska vi debutera. Jag har ridit programmet två gånger innan på bästa Nanook.

Tänk att vi efter två år ihop är här jag och Ella. Vi är redo att starta på godkända procent. Vi kommer antagligen gå ut och göra två starter i programmet nu i höst för att få svart på vitt hur vi ligger till inför vinterns träning. Vart brister vi och vart har vi våra styrkor.

Marika guidar oss på ett tryggt sätt in i dessa nya vägar och rörelser. Kan inte vara mer tacksam för hur bra det känns att våra vägar korsades.


Träningsvärk

Ella fick vila idag efter att vi hade checkat av sadlarna. Kristin var riktigt nöjd med henne. Hon börjar bli mer och mer rak i kroppen och det märks i hur lätt hon tycker allt är. Vi hade verkligen ett superpass i onsdags och hon hade faktiskt träningsvärk igår.

Så lite mys och godis passade damen väldigt bra. Min fina älskade Ella.


Guldstjärna till oss

Vilken känsla vi hittade idag, allt hårt slit lönar sig? Det blåste halv storm och grannen körde med röjsåg. Ella var fullt koncentrerad på mig och våra uppgifter. Idag skulle vi fokusera mer på traven och jag jobbade igenom henne i galoppen först. Hon var väldigt lyhörd, jag gjorde långa, korta diagonaler och red vidare i förvänd där jag sedan bytte galopp. Två perfekta byten direkt. Backade ner till trav där det blev mycket skänkelvikningar på volten för att kontrollera ställning i bålen. När vi hade koll på allt gick slutor och öppnor kanon. Kände lite på en mellantrav. Vår svaghet just nu är travens kvalité efter galopp men idag kunde vi hålla ihop det riktigt bra. Mamma tyckte att hon var väldigt fin idag och jag kan bara hålla med.


Tisdag

Kom på att vi kollar sadlarna på torsdag och insåg då att jag borde hinna med två dressyr pass innan dess, ifall dem ska korrigeras så kan vi göra annat i helgen.

Idag red vi ett pass på utebanan där det var fokus på galoppen. Vi skulle träna på olika linjer, galoppombyten, enkla byten. Ella tyckte att hon var superduktig, jag tyckte att hon var lite mindre duktig. Min tjej förekom mig nästan hela tiden eller försökte gissa vad jag var ute efter.

Jag tror Ellas tankar gick liknande: Här ska du väl ändå lägga in ett litet byte? Men här borde vi ha ett byte? Du kan ju inte mena förvänd galopp? En hel diagonal utan byten? Matte jag ordnar detta! Inga problem.

Jag kan ju inte säga att hon inte är klok min dam. Det är en fantastisk individ att arbeta med, hon älskar att få lära sig nya saker och hon lär sig otroligt fort.

Efter mycket kontroll av att jag kunde göra tempoväxlingar, övergångar och halter fick jag tillslut välja när vi skulle göra bytena och vi gjorde då ett bra åt varje håll. Nöjd och glad pilot så nöjde vi oss för dagen.


Stubbåkers premiär

När våren kommer längtar man efter härligt mjuka grusvägar att rulla på i galopp. När sommaren kommer vill man ha det där perfekta vädret utan insekter så man kan njuta ordentligt.

När hösten kommer tittar man förväntansfullt efter om bonden snart har skördat så det blir en stubb som man kan släppa iväg hästarna i stora härliga galoppsprång. Det var idag äntligen dags för årets premiär och det är lika barnsligt fantastiskt kul varje år. När det kommer till stubbåkrar blir man nog aldrig vuxen.

Vad det gäller den härliga snön som kommer om vintern är den inte heller helt fel när den där perfekta pudersnön ligger som ett täcke och bara väntar efter de galopperande hovarna från hästarna. Men den får gärna vänta ett litet tag till, även om den årstiden också har sin charm men först njuter vi lite till av denna fantastiska höst.


Uteritt

Sensommar värmen har slagit till, det blev en härlig tur i det fina vädret. Ella har inte ridits ut på nästan tio dagar så lyckan sprudlade ur hela henne. Jag blir så löjligt glad av att se min bästa vän så nöjd som hon blir när hon får busa i galopp i skogen. Imorgon ska hon egentligen vila men i och med den lite oplanerade vilan när jag skadade mig så ska vi istället busa loss på en av höstens första stubbåkrar tillsammans med syrran imorgon. Så ingen dressyr så långt ögat når.


Träningsdagarna fredag och lördag

Ut på äventyr SJÄLVA!¡ hur läskigt är inte det? Jag och Ella ut i stora världen bara hon och jag?

Jag lastade in Ella, vår mat och våra grejer i fredags eftermiddag, sen styrde jag lastbilen mot Marika. Väl där slängde vi på oss sakerna och red fram inför vår lektion. Vi checkade av rakriktningen och lösgjordheten, som vanligt! I vänster varv måste jag träna upp kvickheten i mitt vänstra ben, får klura på den uppgiften en stund.

Hon skjuter iväg sin högra bog lite och tappar då sitt vänstra bakben något. Här måste jag då tänka bogarna och manken åt vänster och rumpan åt höger. Förvänd sluta är en suverän övning på både rakt spår och volter i såväl trav som galopp. Även skänkelvikning i rättvänd och förvänd galopp länga fyrkanten och branta skänkelvikningar på volten i traven. Som jag kan använda mig av för att få våra kroppsdelar i balans. Här talar vi om millimeter detaljerna i rakriktningen som vi är inne och pillar på, så det är inga stora förändringar vi gör. När vi landar rätt med alla delar på plats så är det magi som visar sig i både trav och galopp.

När jag hade koll på Ellas och min egen kropp fick vi rida öppnor och slutor i traven. De var riktigt bra, det kan nog bli vår paradgren framöver. I galopparbetet gick vi vidare till förvänd och mycket tempoväxlingar innan jag fick göra ett byte åt varje håll.

I bytena fick jag rida gamla ytterbogen mot den nya yttertygeln och sen lägga hjälpen, vilka byten vi gjorde! Plättlätt och när jag har koll på hennes kropp, förstår hon direkt vad jag är ute efter. Super roligt!

Dag 2
Efter en god natts sömn för första gången i lastbilen laddade vi för ännu ett pass. Vi jobbade mycket galopp igår och idag skulle fokus ligga på trav och programridning.

Vi red fram och Ella känns som alltid fantastisk andra träningsdagen för Marika. Vi körde på med skolorna i traven. Här ska reaktionen för vänsterskänkeln vara omedelbar. Det ska vi träna vidare på hemma. Jag fick sedan rida två korta diagonaler och båda bytena satte vi direkt. Direkt efter utmanade Marika oss med förvänd galopp på samma linje, det klarade vi med nöd och näppe. Här insåg Marika vad vi skulle ha som läxa tills nästa gång, förbereda inför byte på diagonalen, rida ur och sedan lägga bytet där hon är avslappnad. Träna på diagonalerna i rättvänd galopp och förvänd och inte förbereda för byte. Det viktigaste är att ha is i magen, kvalité framför kvantitet.

Det sista vi gjorde var genomridning av Msv B:2. Det var vår premiär i det programmet. När vi vände upp på medellinjen gick hon i sluta och gjorde sedan byten innan halten, vi gjorde om uppridningen. Sen var vi riktigt duktiga genom hela programmet, hon var lite spänd till och från i travdelen men i skolorna skötte hon sig väldigt bra, skritten var nog den bästa vi någonsin gjort på träning och galoppen gick kanon. Ella var väldigt taggad inför första diagonalen men hon lyssnade snällt när jag förberedde inför enkla bytet. Båda bytena satte vi på diagonalerna om än lite sent för jag ville känna in när hon låg rätt. Så himla roligt att vi är och nosar på det här redan.

Framöver ska vi rida program varje gång vi är hos Marika och tränar och även få det på film så vi ser utvecklingen. Det känns som ett kanon upplägg med två dagars träning på det här viset.


September

Ny månad och nya möjligheter! Schemat efter planen ser ut såhär i september. Träningsdagarna för Marika kan ändras lite.

Må: tömkörningskurs med Nina
Ti: lösgörande jobb
Ons: lösgörande jobb
To: tömkörning med bommar
Fre: träning hos Marika
Lö: träning hos Marika
Sö: uteritt

Må: bus på stubbåkern
Ti: dressyr
Ons: dressyr
To: koll av sadeln/uteritt
Fre: hoppning
Lö: uteritt
Sö: tömkörning

Må: dressyr
Ti: vila
Ons: dressyr
To: tömkörning
Fre: dressyr
Lö: dressyr
Sö: vila

Må: träning Marika
Ti: träning Marika
Ons: vila
To: tömkörning
Fre: dressyr
Lö: dressyr
Sö: uteritt

Må: vila
Ti: tömkörning
Ons: träning hos Marika
To: träning hos Marika
Fre: uteritt
Lö: dressyr
Sö: dressyr


RSS 2.0