Äntligen

Efter en vecka på marken hoppade jag idag upp i sadeln. Det gjorde j*a ont att hoppa upp. Men väl där så kändes det helt okej.

Ella var magisk att rida, mjuk som smör i sidorna, det enda som det var lite si och så med var bromsen. Men den hittar vi kanske om någon dag.
Nu har vi bokat in träning hos Marika till helgen, ska bli fantastiskt skönt att få ögon på sig igen.

Dags att sätta fart och packa väskan, ska ut på äventyr tillsammans med min kära coach.


Kurs med Nina

Igår var det tömkörningskurs som Nina Fox Stark höll i. Vi var 5 st som var med och fick visat för oss hur vi kan arbeta våra hästar och sedan fick vi prova själva. I mitt fall fick Nina helt fria tyglar att köra med Ella då jag inte kan gå helt ok än.

Ella var riktigt fin emellanåt när alla kroppsdelar var på rätt plats. I vänstervarv måste jag se till att få med bogpartiet till vänster för det vill gärna sticka till höger. I höger varv sticker gärna bogen till höger och då måste jag få upp dem även där till vänster. Ella gjorde riktigt bra ifrån sig i skänkelvikningarna och Nina kände på början till bakdelsvändningar ur det ska vi sen kunna göra piruetter?! Tur att Nina kan för jag har lite svårt att se det framför mig.


Trasiga muskler

Nu har jag haltat sen i torsdags. Ella har fått vila lite och idag ska hon tömköras.

Efter mycket påtryckningar har jag nu kollat upp benet. Inga sprickor, som syntes på röntgen. Men muskeln vid sidan av skenbenet har fått sig en rejäl smäll så den är lite trasig. Så är sjukskriven i en vecka från jobbet.

Frågade läkaren hur jag skulle gå tillväga, vila och använda benet så gott det går. Okej, då kör vi ridning imorgon! Har sådan ridabstinens.


Spring i kroppen

Det märks väldigt tydligt när man blir skadad hur van man är att röra på sig. Nu är jag så ridsugen så det spritter i kroppen. Igår hjälpte syrran mig att rida och idag får hon vila. Imorgon blir det förhoppningsvis tömkörning eller kanske löshoppning. Alla planer slängs om för att fungera i nuläget. Nu börjar fler runt omkring trycka på att jag kanske borde röntga mig.

Jag är ju orolig över att det ska vara något och i och med att det är vänster ben som har fått ta smällen så känns det mindre än om det hade vart mitt normalfungerande ben. Jag väntar tills måndag. Det som man inte låtsas om finns inte! Eller hur nu ordspråket lyder men det klingar bra med min tanke kring detta just nu.


På språng

Hela tisdagen har gått i ett, handlade fika imorse så fort affärerna öppnade. För att sedan följa med som resesällskap i lastbilen till syrran när hon skulle på återbesök med Izzie. Väl hemma därifrån var det bara att byta kläder och dra till jobbet. På jobbet cyklade vi nästan två mil i det fina vädret och på hemvägen går växlarna sönder, så vi cyklar olika svåra uppförsbackar på treans växel ca 6 km innan vi kom fram. Därefter var det dags för lite fotbollsspelande. Kan säga att svetten har lackat hela dagens jobb.

Åkte efter jobbet ut till mamma och pappa för ett ridpass tillsammans med bästa Ella. Påväg genom köket grabba jag en tomat, ups glömt att äta sen frukost. Mamma hade putsat Ella skinande blank, bästa mamma! Så jag kunde bara sadla och sen gå ut i ridhuset.

Ella hade fyrverkerier under hovarna, hon var riktigt het och på. Men, väldigt lyhörd. Kollade av övergångar och tempoväxlingar. Ella får en stor guldstjärna idag! Hon gav mig en fantastisk känsla. Nu har jag precis ätit upp kvällsmaten och klockan har slagit 23:00, dags att vila huvudet på kudden.


Krispigt i luften

Imorse var det riktigt krispigt ute när jag satte mig i bilen mot stallet för utsläpp av hästar. Jag verkligen älskar den där känslan när sommar går mot höst.

Tog min sedvanliga skogspromenad med Ewi när hästarna var ute. Ella har en ledig dag. Väntar nu in min elev och sen bär det av till jobbet.

Härlig måndag.


Söndag

Idag var min kropp helt slut, började därför dagens ridpass med lunk i skogen. Tänkte känna på Ella på utebanan och hon var en dröm. Låg på lite mycket ibland men med en snabb halvhalt så var hon alldeles lagom. Hon gjorde perfekta övergångar med härlig lätthet för mitt säte.

Så vi avslutade snabbt.


Racerhästen

Idag blev det en uteritt istället i det fina vädret. Syrran hängde på med Alice. Vi körde lite galopp där jag lättade allt med handen och bjöd in Ella till att länga ut under mig. Helt magiskt när man är ett med hästen. Det bästa är när man känner att man kan sitta till och hon samlar sig och bryter av till skritt.

Duktiga älskade Ella!


Tillit

Idag visade Ella ännu en gång hur mycket hon har börjat lita på mig. Förr så var hon väldigt misstänksam mot nya grejer och total vägrade, slängde sig undan men framför allt så blev hon superstressad. Nu ikväll lade jag upp några bommar i vanlig ordning som jag brukar tömköra lite över. Jag gör alltid det momentet i trav med övergångar på den bomfria delen av volten.

I det arbetet har vi nu kommit upp i fem bommar totalt efter varandra, där fick jag i början ha en för den hoppade hon gigantiskt över eller tvärstannade framför eller sprang runt om. Så hon har blivit väldigt lugn och gör arbetet över bommarna riktigt bra.

Idag tänkte jag att jag skulle ha tre bommar som hon kunde galoppera över på en volt. Lite misstänksam var hon allt till en början men hon tog sig tillslut efter lite konstiga hopplaskutt över dem alla tre. Hon kom upp fint med ryggen och slappnade av och sänkte huvudet. Väldigt nöjd över hur bra hon tacklar nya grejer. Känns som att vi lär av varandra mer för varje dag som går.


Besviken, ledsen och letar efter respekt

Alla har vi drömmar och mål. Jag har delat in mitt drömmål i delmål som jag betar av bit för bit. Jag vill ha mitt tajta team runt mig som vet vart jag vill och som jag kan rådfråga. Tyvärr har det tagit lite ändrad riktning men nu när jag ser ljuset i tunneln så har det blivit 1000 gånger bättre än innan om inte mer!

Vi har tränat för vår nya tränare i snart fyra månader och det känns fantastiskt bra. Jag har nu en plan som känns oerhört bra. Så nu hoppas jag att allt kan flyta på ett tag framöver.


Analyserad ridning

Jag kan ibland eller allt som oftast slå knut på mig själv. Jag är väldigt mån om min häst välbefinnande, jag vill att hon ska vara lycklig, må bra både fysiskt och psykiskt. Jag vill att hon ska älska att arbeta och utvecklas ihop med mig. Därför analyseras allt som görs runt henne för att hon förtjänar det bästa. Jag har såklart nu i några dagar undrat varför det inte går bra?!

Idag tittade mamma på mig, då hittade vi problemet. Jag satt inte som jag skulle och då påverkar jag henne annorlunda. När jag kom tillbaka till min position så gick hon faktiskt nästan som hon brukar. Jag var väldigt nöjd med mig själv att jag skärpte till mig och red bättre. Som sagt Ella förtjänar det bästa och det även från mig så fort jag sitter i sadeln.


Ridning mitt inatten

Var iväg från tidig morgon till sen kväll. När jag väl kom hem var det bara snabbt upp i sadeln för ett effektivt pass med den bästa jag vet. Det gick betydligt bättre än gårdagen. Så då slutade vi och jag kom in från stallet vid halv elva. Nu är det dags för skönhetssömnen.


Ett riktigt skit pass

Idag gick inget bra. Jag var sur och Ella var sur. Jag försökte lirka men Ella tyckte inte alls samma som mig. Planen var fokus på övergångar, halter och halvhalter. Målet var en lösgjord och mjuk häst lyhörd på minsta lilla. Dit kom vi inte riktigt.

Ella är så håröm på hösten och jag försöker lirka men idag klev hon över vad jag tolererar. Jag kom en bit på vägen och gav mig då. Nya tag imorgon.


Planering i fokus

Jag och min sambo har just nu långa samtal om hur man bygger vidare för nästa steg. Han är väldigt målmedveten inom sin sport och har stenkoll på hur han ska göra upp sin plan för att formtoppa precis rätt och bygga upp kroppens styrka och kondition utan skador.

Inom hästvärlden så måste vi hästägare vara lyhörda för hur hästens kropp mår. Det finns många vägar att gå och nu under lågsäsong så måste man bygga smart.

Vi pratade mycket om psyket, det får inte bli för långtråkig, arbetsmoralen får inte försvinna pga av att man vill stärka allt, det krävs bra variation.

Vad ska en vecka/månad/halvår innehålla

Hur mycket tränar vi i uppvisningsform?
Hur många dressyrpass ska en vecka innehålla?
Vad ska passen innehålla? En gångart per dag?
Hur ofta/sällan ska man träna de nya grejerna?
Vila? Hur länge?
Intervall träning?
Distansträning med lågt tempo?
När ska man lägga in återhämtningsdagarna?

Jag vet hur målbilden ser ut, nu ska vi bara hitta vår väg dit. Det är nu det roliga börjar! Följ vår resa mot våra nya mål.


Taggad tjej

När Ella har fått ta det lugnt några dagar märks det på henne hur gärna hon vill få en uppgift! Idag var vi i ridhuset och där hade jag gjort en solfjäder och galoppbommar.

I början var hon riktigt loj och i semestermood. Efter några upprepningar över bommarna, så vaknade hon till liv. Hon bjöd in fint i handen trots lugn vecka. Annars kan hon gärna bli lite för på i tömkörningen. Men idag var hon alldeles perfekt! Imorgon ska vi äntligen trimma lite ihop igen, lösgörande och halvhalter står på agendan!


Fortfarande förkyld

Igår red jag och Malin ut. Vädret var perfekt lagom varmt och inga kryp. Båda hästarna var taggade men lyhörda. Eller i alla fall Ella. Malins ballade ur på hemvägen och bockade rejält. Då flippade Ella och visade att hon minsann också kan.

Det blev väl lite för mycket av det goda då jag idag mår sämre igen. Den planerade ridningen fick strykas idag. Blir jag inte frisk nu utan anstränger mig. Så blir jag aldrig frisk. Det får bli en mellanvecka den här veckan.


Aldrig nöjd!

Min häst är underbar, ridbarheten når till månen och tillbaka. Jag åkte på förkylning lagom till meetinget i Jönköping. Ella blev högbrunstig när vi kom hem från meetinget i Kalmar. Vi har inte riktigt matchat varandra i energinivå kan man väl säga.

Går man in första dagen och sätter ett personbästa så ska man vara nöjd med både sin egen och framför allt sin häst prestation. Var väldigt missnöjd då jag inte orkade fullt ut.

Men nu i efterhand ser jag att vi aldrig har presterat så bra i Msv C:2 som vi gjort den här helgen! Det är bra att alltid vilja bli bättre, men jag får inte glömma bort hur mycket vi har utvecklats sen den här resans start.

Jag är helt kär i hur fantastisk min häst är, hon bara finner sig i alla galenskaper jag hittar på. Jag är även oerhört tacksam över att ha så fina människor runt mig som mamma, pappa, syster som alltid peppar och finns där för mig. Men helgen i Jönköping hade aldrig gått utan världens bästa vän som drog ett stort lass så jag kunde fokusera på att rida! Tack, tusen gånger om Malin! Även min underbara sambo som ställer klockan efter min ritt för att ringa och kolla av hur känslan var och sen återgår till att sova. Vad har jag gjort för att förtjäna så bra människor i min närhet!

Jag kommer nog aldrig bli helt nöjd med min prestation inne på banan men alltid nöjd med Ella, vilket är bra för då finns fortfarande suget efter konstant utveckling! Tack för att ni runt om oss påminner mig om våra framsteg!

Nu njuter vi ett slag av våra fina framgångar de senaste veckorna!


Augusti planering

Nu har hösten börjat göra intåg så smått på sommaren, det är en härlig tid tycker jag. För vår del kommer det bli mycket trimmande på lösgjordheten och utifrån det kommer vi stärka samlingen och träna nya rörelser. Det kommer självklart varieras med uteritter, hoppning och tömkörning.

Må: vila
Ti: vila
Ons: uteritt
To: dressyr med bommar
Fre: tömkörning
Lö: dressyr
Sö: dressyr

Må: vila
Ti: vila/dressyr
Ons: dressyr
To: dressyr med bommar
Fre: tömkörning och koll av Helmut
Lö: uteritt
Sö: dressyr

Må: vila
Ti: dressyr med bommar
Ons: tömkörningskurs kurs med Nina
To: dressyr
Fre: träning Marika
Lö: träning Marika
Sö: uteritt

Må: dressyr
Ti: hovslagare 11:00 tömkörning med bommar
Ons: uteritt


RSS 2.0