Tvådagars kurs för Mette Henriksen

Nu är helgen över och jag har sådan sjuk träningsvärk efter tvådagars kursen.

I lördags tränades det i alla fall på att Nanook ska hitta balansen i alla gångarter, ibland klämmer jag med vänster skänkeln i höger varvet och då lutar han sig gärna mot mig istället för att hålla balansen själv. Vi tränade även på bakdelsvändningar och jag ska tänka på att rida hans höger bakben rakt fram så blir bakdelsvändningarna åt höger superfina.
Tränade skänkelvikningar och Mette sa att jag ska ha en känsla som att jag ska rida två steg genom väggen så att den inte rinner ut mot spåret de sista stegen. Då blev även de riktigt fina. I galoppen fick jag många bra tips, jag ska minska volterna och sen öka dem i svag öppna. Ska även använda mig av registret i galoppen dvs minska och öka för då får han den riktigt luftiga och bärigheten i galoppen.
I söndags tränade vi på att rida medellinjen, så läxan till nästa gång är att träna alla gångarter på medellinjen. Lättare sagt än gjort, Nanook är så erfaren han vet ju att det ska vara halt vid X.
Vi satte i alla fall bärigheten i den förvända galoppen, härligt. Nu ska här hårdtränas tills nästa kurs i Maj.
Den här veckan ska det ridas La:1 och på lördag är det tävling igen 19:00 har jag starttid.

/Kram

Variation

När förra ägaren köpte Nanook hade han "gått in i väggen" han hade tappat livsglädjen. Därför tror jag att det är viktigt att vi varierar ridningen med våra hästar. De måste ju tycka att det är lika roligt som oss annars finns det ju inget samarbete. Även om jag älskar att rida dressyr måste jag rida annat också, dels för att han och jag inte ska tröttna på dressyrandet men även för att all variation ger en starkare och friskare häst anser jag.
Som sagt så är det ju två dagars kurs för Mette Henriksen helgen som kommer och jag är inte på topp. Så då ser upplägget ut så här för den här veckan
Må: Tömkördes av min kusin Jonna, som är här och jobbar för mamma och pappa på gården.
Ti: Vilodag
Ons: Gymnastik hoppning med Jonna.
To: Tömkörning för Pernilla http://www.cbstraining.se/, vi skall även titta på deras nya hingst som de har fått hem från USA nyligen och Jonna ska provrida ett fullblod. Så då kommer det nog bli en bildbomd här.
Fre: Ska jag rida Nanook och känna efter hur jag mår.
Lö: Mette kurs
Sö: Mette kurs
/kram

Härligt väder

Nu är det ny vecka. Veckan som gick var väldigt upp och ner, jag har under hela veckan känt att allt inte riktigt har känts bra. Men har inte riktigt kunnat sätta fingret på exakt vad. Idag vaknade jag upp förkyld, vilket är trist.
Så att inte vara på topp märks väldigt tydligt då jag inte orkar rida prinsen till 100 % när jag rider honom. Det resulterar i att jag inte får samlingen, den luftiga traven och galoppen och den energiska skritten var som bortblåst.
I fredags kändes han ändå väldigt fin och jag mådde inte illa när jag red som jag gjorde i torsdags. Trots det borde jag ha tänkt på att jag inte orkade rida som jag brukar, blev alldelles anfådd av bara några steg i trav och galopp.
Så i lördags var det ju tävlingsdax igen. Andra starten för oss i regional La:4. Såg fram emot det, för har verkligen på bara några veckor fått en helt annan samling och framåtbjudning i traven. Väl där på framridningen orkade jag ingenting, bröt av hela tiden till skritt. Jag var så andfådd och snorig så det var irriterande. Tyvärr red jag väl slut på mig själv i framridningen aka 50 min. När jag väl kom in på banan orkade jag inte hålla galoppen när jag skulle vända rätt upp. Senare i programmet när det var dags för skänkelvikningar, hade jag totalt glömt bort att det var undan höger skänkel först. Vilket resulterade i min första felridning ever!
Jag tappade fokus och blev illamående och fick en hemsk huvudvärk. Så tackade för mig inne på banan. Domaren undrade varför, jag kände att jag håll på att svimma. När jag kom ut och hade hoppat av och tog av mig hjälmen exploderade huvudvärken. Sammanfattande var det en hemsk tävlingsdag, kände mig usel och taskig mot Nonne som var så fin.
Som tur är kommer det ju fler tävlingar. Nu ska jag ta det lugnt i veckan och till helgen är det äntligen träning för Mette Henriksen igen, ska bli väldigt kul.
/Kram

Känslan

En känsla kan vara så mycket, idag hade jag en fantastisk känsla när jag red. En annan känsla dyker upp när jag tänker på att om mindre än en vecka är det tävling igen.
Många känslor under en och samma dag helt enkelt.
Idag var det genomridning av programmet för Jossan som stod på schemat. Då jag tyvärr är kvinna och mänsklig har den här veckan varit tung. Har inte riktigt kunnat rida ordentligt och borde nog inte kört slut på mig idag heller. 
Höll på att svimma kändes det som när vi precis skulle till att rida igenom hela programmet, hela kroppen bara protesterade och jag kunde inte ens få händerna att hålla kvar taget om tygeln. Fick hoppa av Nanook och när jag kom av skaka hela jag.
Så Jossan var gullig och red igenom programmet åt mig. Så hon fick även ta det konflikter jag själv har brottats med och så försökte hon lösa dem. Det är den första bakdelsvändningen i programmet som han absolut inte tycker att han ska behöva sätta inunder sig högra bakbenet. Men till slut gjorde han det. Nu i veckan när jag tränar ska jag ha ett lite längre spö och peta lite ner på benet när jag tränar den bakdelsvändningen så han trampar inunder sig ordentligt. Film http://www.youtube.com/watch?v=K4q6sZPt8pk&feature=youtu.be
Den andra rörelsen i programmet där han inte vill göra som jag vill är S:et framför domaren. Där man ska ställa över till vänster tycker han att det är smart att slänga ut vänsterbogen och gå rakt fram till H istället, så även där kan jag ha spöt till hjälp och peta lite på bogen.
Planeringen för veckan ser ut som följande i alla fall.
Må: Skrittas ut för hand i skogen.
Ti: Rida igenom programmet och sen ska min sadelmakare kolla Nonnes dressyrsadel.
Ons: Uteritt
To: Rida igenom delar ur programmet, känna på kvaliten i de olika gångarterna. Tvätta allt som behövs tvättas, börja putsa och kolla av så att allt är helt och finns hemma.
Fre: Lösgörande arbete i alla gångarter, ett kort pass förhoppningsvis om han är mjuk och fin. Putsa allt, packa ställa iordning allt för tävlingsstarten.
Kram

Det där flytet

Ibland kan man ju känna att allt bara flyter på. Just det där flytet saknades på dagens hoppträning. Idag låg fokus på vår position i sadeln. Vi hoppade tre olika linjer. Med blandande hinder såsom studs, oxer, rättuppstående och kryss.
Men idag var Nonne lite emot skänkeln, sparkade bakut när jag ville ha fram honom. Inte alls rolig, trots det kändes det som att jag hittade min egna position lite bättre och han var väldigt mjuk och fin i sidorna idag.
Finns alltid någon godbit ifrån varje träning. Jag satte förvänd galopp i båda varven idag igen. Känns som att den har blivit mer stabil. Skönt!
Imorgon blir det iallafall programridning för Jossan. Då ska vi finslipa La:4 programmet.

RSS 2.0