Finaste hästen i världen

Idag fick jag rida världens finaste häst i mina ögon. Idag var det lektion hemma hos Julia. Jag red fram och hon tittade på filmen från tävlingen under tiden. Det är en egenskap med Julia som jag tycker väldigt mycket om hon lindar inte in ord utan säger vad hon tycker rakt ut. Hon tyckte att han var spänd, tappade bakbenen, sprattlade med frambenen och spände nacken på tävlingen. Dock tyckte hon att han gick i bra form och att jag red noggrant och för det borde jag fått bättre betalt. Men men. Åter till dagens lektion.
 
 
 
Han kändes bra och rolig att rida från början idag. Dock ska han gå ännu mer framåt i början i både galopp och trav. Jag måste glömma bor formen och bara få igenom ställningen och lösgjordheten innan jag kan börja tänka på formen. Så i traven ska jag leda utåt mot knäet och in igen för att få honom loss i insidan, i vänstervarv måste jag ibland gå på med skänkeln och komma åt honom. För där trycker han sig mot mig, jag kan även höja vänster hand för att få loss insidan och få honom rund. I högervarv så är han lättare att få loss i insidan och där kan jag jobba mer med ytterskänkel så han tänker framåt, här kan jag höja ytterhanden så att han kommer upp. OBS RATTA inte för mycket, utan korrigera, se vad resultatet blir och om det behövs korrigera igen.
 
 
 
I vänstervarvet så kan jag tänka ut med rumpan i hörnan för att få tag på honom och ställa igenom ordentligt i vänstersidan. Vilket är viktigt att tänka på i skänkelvikningarna i LA:3.
 
Han kändes såå himla fin när vi i slutet red igenom LA:3 och han var så fin genom programmet. Jag tappade honom lite i längningen i travformen men annars så gick han väldigt bra. Julia hjälpte till att kittla med spöet under magen för att han skulle bli rundare i överlinjen. 

Världens bästa Malin

 
Den här tjejen är guldvärd. Det är roligt det här med vänskap att det kan blomstra ut mellan två människor när man minst anar det och jag är så oerhört glad och tacksam över att få ha Malin som en väldigt nära vän. En nära vän för mig betyder att det är en person som jag ställer upp och finns för i medgång och motgång. De är en del av min familj och ligger mig varmt om hjärtat. 
 
Hon var "bara" en medryttare i stallet på gården som mina föräldrar köpte hösten 2011. Hon umgicks med folket i lilla stallet som när vi flyttade dit tyckte sig vara lite bättre än folket i stora stallet. Jag började hjälpa till att mocka till en hästägare i lilla stallet och plötsligt stod Malin där och betraktade mig och jag sa hej och försökte påbörja ett samtal. Icke, Maln tyckte att jag verkade vara en snobbig och jag vet och kan allt person. Sakta men säkert började vi prata mer och mer för var gång vi sågs, sen började vi gå ut och festa och lära känna varandra utanför stallmiljön. Förra året vid den här tiden frågade jag henne om hon ville följa med mig på tävling. Sagt och gjort nu är hon och jag oskiljaktiga och ett superbra team på tävlingsdagen och privat också törs jag nog säga. Jag har bara känt den här fina människan i två år i oktober 2013 och vår vänskap fortsätter att växa. 
 
Jag är evigt tacksam över allt du ställer upp och gör för mig! 
 
Världens finaste häst med Malin på ryggen.

Minnen

 
Barre bodde hos oss i ett halvår och blev gårdens maskot, sötare shettis finns inte.
 
 
Mitt fina sto <3
 
 
Vår första ponny Robin. Han blev 31 år gammal. 
 
 
Min arabponny som jag ägde i 7 år.
 
 
2008 

Planering

Den här veckan kommer det bli hoppning, tömkörning och uteritter på schemat utöver en dressyrlektion. Blev så besviken på tävlingen igår så ska inte rida dressyr förens torsdag har jag tänkt mig. 
 
Måndag: Uteritt
Tisdag: Hoppning
Onsdag: Uteritt med Malin
Torsdag: Lektion Julia
Fredag: Uteritt och rida igenom LA:3 på utebanan.
Lördag: Bus på stubbåkern.
Söndag: Vila
 
Någon av uteritterna kommer jag köra tömkörning men har inte bestämt mig än för vilken dag.
 
 

Tävling Skogslotten 25/8

Idag vet jag inte vad som hände. Han kändes fin och alert på framridningen. Jag satt i rörelsen och kunde påverka honom. Jag var nöjd.
 
Väl inne på banan så blir han spänd för ena kortsidan där det är ett stort sprinklersystem plus en läktare 1/2 meter från där man red. Sen tycker han ju aldrig om domarkortsidan. Så jag fick ju inte ut honom i något hörn där jag kunde få tag på honom. Han tappade lite bjudning emellanåt. När jag kom ut från banan så var jag så sjukt himla besviken och jag vet inte om det var mest på mig eller om det var på oss båda. Så summan av idag var att det inte var alls roligt att vara innan för det vita staketet. Jag har pratat med Julia i telefon och hon tyckte att trots om det gick så dåligt så borde jag ändå fått bättre betalt i poäng för han går inte så dåligt så att det är 5-6 på det mesta. 
 
Skit samma, nu är protokollet rivet och glömt.
 
 
 

Film från helgen

Här kommer ett litet ihopklipp från träningshelgen med Mette

Programridning film

I tisdags red jag igenom LB:2 för Camilla på träningen. 
 

Genomridning av program

Idag red jag igenom programmet ännu än gång inför tävlingen på söndag. Känslan ska jag tänka bort. Vi var duktiga idag. Red cirka 40 minuter. Fokus låg på kontraställning i rättvänd galopp, övergångar. 
Vi avslutade med en skrittrunda i skogen på 20 minuter. 
 
Kort taget av Linda BJ
 
Kort taget av Linda BJ
 
Kommer lägga upp två filmer under dagen. En liten film från helgens träning för Mette och programridningen i tisdags för Camilla.

Promenad

Idag blev det en kort promenad i skogen och lite ompyssling av min fina häst. Känner mig fortfarande påverkad. Om det inte känns bättre imorgon när jag ridit honom på morgonen så drar jag ner dosen tills efter tävling. 
 
 

Läkarbesök

Min häst fick vila idag. Jag hade ett läkarbesök inbokat vid lunchtid. För 6 månader sedan började jag med astmamedicin. Min andning kan jämföras med ett sugrör när jag är i vila, då kan ni ju förstå hur det är när jag ska rida eller träna och anstränger mig. I alla fall så för tre månader sen så dubbla vi dosen kortison och satte in en allergitablett en gång om dagen. Nu var min läkare fortfarande missnöjd med mina värden så hon tryckte i mig tio doser luftvidgande så jag skulle göra om utblåsningstesten.
 
Det visade något bättre resultat på testen plus att jag blev alldeles kallsvettig, skakig och fick hjärtklappning. Mina värden ligger på 46 och de ska ligga under 25. Varför min läkare är så orolig är för att jag har en allvarlig nötallergi och tydligen kan det eskalera och bli värre om inte mina värden sjunker. Så nu har hon satt in dubbel kortison dos i 8 veckor så jag ska ta 8 doser kortison per dag. Snart har jag en längre läkemedelslista än vad pensionärerna har. Så i o m min dåsighet och hjärtklappning efter läkarbesöket så våga jag inte hoppa upp på hästen. Förhoppningsvis blir han som jag bara mer taggad inför söndagens tävling. 
 

Träning för Camilla

Idag kom Camilla hit och hade lektion för några i stallet inklusive mig och syster. Jag är väldigt tacksam över att hon kommer hit och tränar oss två gånger i månaden. Idag fokuserade vi på galoppen även här. Övergångar trav/galopp som börjar bli riktigt bra. Dock måste jag tänka på att inte "ratta" så mycket i handen i övergångar neråt i gångarterna. Utan ta små fina hjälper i fingrarna först och främst. I galoppdiagonalen ska jag ställa åt motsatt galoppriktning för att få honom rakställd och tänka rumpan lite åt samma håll. 
 
Jag är verkligen för kritisk mot mig själv. jag tyckte att han låg i min hand och att han var tung. Camilla tyckte att jag var töntig och att jag skulle vara väldigt nöjd på söndag om han gick så här på tävlingen. Så idag blev ett lugnt pass mot vad det brukar vara. Tur tror jag för han känns lite trött i musklerna.  
 
 

Planering

Tävling till helgen på söndag och den går utomhus. Så den här veckan gäller det att få honom pigg och allert i kroppen men lite psykisk trött i huvudet. Första div II omgången går i Skogslotten en tävlingsplats jag aldrig har varit på. Jag ska rida LB:2 vilket också är första gången.
 
Måndag: Skritt över bommar och markövningar för hand
Tisdag: Lektion för Camilla (rida igenom programmet)
Onsdag; Rida ut.
Torsdag: Vila
Fredag: Rida igenom LB:2 
Lördag: Jogg och lösgjordhet i alla gångarter
Söndag: Tävling 1:a omg Div II LB:2 i Skogslotten
 
 Min fina prins 
 

Film från helgen

Mamma filmade båda träningspassen för Mette nu i helgen. Så jag har klippt ihop en liten film. 
 
 

Träning för Mette söndag

Idag fokuserade vi på yttersidan. Jag blir lite ostadig i min yttersida när vänster är utåt. Vilket inte är så konstigt men jag vill ju verkligen kunna kontrollera hela min kropp. 
 
Jag ska med yttergtygeln ta korta förhållningar i fingrarna så att han kortar upp sig. Jag ska hålla om hästen en bit nedan för knäet ungefär där jag är som bredast på vaden. För att inte bli klämmande i knäet plus att jag ska få en bättre vinkel i mitt knä och fotled. Därmed kommer jag kunna påverka vänstersidan bättre med min skänkel när jag får bättre vinklar på benet. 
 
För som jag alltid säger när jag fokuserar på honom så blir han skänkeldöd eller det är vad jag upplever. Men i själva verket som jag fick klart för mig så är det att jag spänner knäna och då flyger skänkeln ut så det som händer är att jag aldrig kommer åt att påverka honom med skänkeln för den ligger inte intill. Men om jag tänker på att vart min vad ska ligga intill kan jag bli kvickare med att påverka även med vänsterskänkeln förhoppningsvis. 
 
Mette tycker att jag ska gå på ordentligt inte vara dum utan bara tydlig att han ska lyssna och vara mellan mina hjälper. Då är han ännu mer fantastisk att rida än vanligt. Han ska alltså vara mellan mina skänklar och hand hela tiden. Nu är det bara att jobba vidare, man blir aldrig fullärd inom hästsporten men man kan alltid bli bättre. 

Träning för Mette

Idag red jag första passet av två för Mette den här träningshelgen. Vi började passet med att göra skritt/trav övergångar. Han får inte dyka i övergången ner till skritt utan ska vara framme för skänkeln om inte så ska jag på med skänkeln varannan gång höger/vänster. Han ska lyssna framåt men inte springa iväg för skänkeln. Korta men aktiva steg i skritten ska jag leta efter. Efter ett tag kändes han riktigt fin. I traven ska jag börja med korta aktiva steg och sen stretcha tempo och takt i traven också, även i galoppen ska jag ändra takt och tempo.
 
 
Sen gick vi över till att rida öppna i trav innan för spåret. Då blev han plötsligt rädd för kortsidan. Vi kom fram till att jag ska ställa utåt och flytta rumpan utåt i förvänd sluta. Efter ett tag fick jag fram honom lite bättre för skänkeln, men han blev inte helt framför skänkeln överhuvudtaget resten av passet. 
 
 
I galoppen tränade vi snett igenom på diagonalen där bestämmer han själv när det är dags för trav och blir stark och släpper sina bakben. Här ska jag kontraställa och tänka förvänd sluta. 

Jogg

Idag joggade jag min fina häst på utebanan. Han var pigg och okoncentrerad. Arbetade med många övergångar mellan skritt/trav och sen trav/galopp riktigt fin i slutet. Jag känner att jag sätter lite för hög press på mig själv och vill att alla riddagar ska vara bra riddagar. Visst att man ska planera och hoppas på att hästen går bra alla dagar. Trots allt är det levande djur vi håller på med och de har också bra och lite sämre dagar. 
 
Jag vill rida min häst på ett sånt sett så att vi är ett ekipage och dansar fram tillsammans. Jag måste släppa lite och inte bli frustrerad de dagar de går lite sämre eller han känns lite sämre. Vi är bra tillsammans och det måste jag komma ihåg. 
 
 
Så nu i helgen ska jag njuta av den fina hästen jag äger och lära mig massa nya grejer från underbara Mette. Jag ser väldigt mycket fram emot helgen. 
 
 

Friskvård

 
Idag har Jenny varit här och checkat av Nanook. Han var riktigt fin i kroppen. Det enda var en liten låsning i bäcknet på högersidan och så var han lite spänd vid revbensfästena på högersidan. 

Träning för Julia

Idag har jag och Nanook varit iväg och tränat på Karlstorps gård för Julia. Då jag fortfarande har tre kg att gå upp till min idealvikt och att det fortfarande är svårt att behålla maten så fick Julia rida honom först. Hon började känna på honom i skritt, stämma av framåt och bakåt. Få honom avspänd i överlinjen, lång och låg. När han kändes fin där arbetade hon på samma sätt i galopp plus att hon la till öppna. Jag fick beröm för att han är känslig för skänkeln och bjudningen. Blev väldigt glad av att höra det för har känts som att jag inte har kunnat rida honom ordentligt när jag inte har någon ork, mitt fokus har fortfarande legat där. 
 
Hon tränade även på mellangaloppen och sa att där måste jag hitta tryck i galoppen innan, samla upp honom ordentligt i hörnan och sen inte släppa iväg honom utan rida honom i varje språng och ge eftergift i handen. Det ska jag träna på volten att minska och öka och mellan övergångarna inte släppa iväg honom. För då blir kvaliten på galoppen sämre. Jag ska även peta lite nere på benen med ett längre spö för att få igång bakbenen ännu lite till i galopparbetet. 
 
Jag måste vara mer bestämd mot honom och inte ge eftergiften för fort. Jag skall även tänka på att inte få panik i övergångarna mellan galopp och trav utan ta tid på mig och backa tillbaka ett steg och göra om. Så att jag inte stressar upp mig. Julia tyckte att mina skritt och trav övergångar blivit mycket bättre och att jag förbereder på ett bra sätt. 
 
I traven så sitter jag mycket bättre. Dock blir han lite loj, så Julia tyckte att mamma kunde vifta lite med ett spö bakom så han tar i med bakbenen ordentligt. Han var såå sjukt fin i slutet och jag gjorde en kanon längning. Malin var med och filmade så jag ska få den filmen. Så den lägger jag upp här så fort jag får den. 
 

Veckans planering

Det är en händelserik vecka som väntar.
Må: Idag åker jag till Julia och tränar.
Ti: Promenad 30 min
Ons: Jogg innan equiterapeuten Jenny kommer och tittar igenom Nanook
To: Skritt
Fre: Lösgörande jobb
Lördag och söndag är det kurs för Mette
 
 
 
Ser väldigt mycket framemot vad Jenny har att säga om Nanook på onsdag och sen är det lite pirrigt inför helgen och få höra vad Mette tycker om Nanook. Jag tycker att det har hänt väldigt mycket sen januari.
 
 

Träning för Camilla

Idag har jag och syrran ridit för Camilla. Båda hästarna var så himla duktiga. Idag tränade vi på galopp i rättvänd i olika takter och streching framåt och bakåt. Galoppöppna på långsidorna och övergångar till trav där det viktiga var att behålla ställningen och lösgjordheten i öppnan. Galopparbetet fortsatte på volt där det var skrittövergångar. Där låg fokus på aktiviteten i skritten. Vi red felvänd galopp och öppna, det är verkligen en toppen övning för att få hästen lösgjord. 
 
Gammal bild
 
I traven tränade vi på skänkelvikningar på de långa diagonalerna. Det går smidigt undan vänster skänkel, men undan högerskänkel ställer jag honom för mycket så den blir inte bra. 

Planering

Denna vecka ser ut så här:
: Jogg
Ti: Vila
Ons: Tömkörning
To: Jogg över bommar
Fre: Uteritt
Lö: Malin hoppar Nanook
Sö: Skritt
 
Jag lägger upp veckan med mycket annat som inte berör dressyren då han har gått hårt i dressyren de senaste veckorna så han måste få ladda om batterierna och tycka att det är roligt. Så jag tömkör, lägger in markarbete med cavaletti och hoppning. Nästa helg kommer även Mette Henriksen så det är bra att lägga fokus på annat än dressyr den här veckan. 
 
 Bild från Mette träning januari 2013 mycket har hänt sen dess!
 
 

RSS 2.0