Bra lektion

Skulle vilja skriva att lektionen för Kristian gick superbra. På ett sätt gjorde den det. Men egentligen gick det inte alls bra. Idag fick Kristian se den väldigt bestämda sidan hos min dam. Hon vill gärna bestämma linje och fart. När hon inte får göra det så bromsar hon eller byter gångart. Det är verkligen bra att ha sin tränares ögon på sig när hästen är svårkontrollerad för det är vid de tillfällena som man behöver vägledningen som mest.
 
Hon blev även rädd på låtsas för grejer och förstod då inte hur man galopperade. Fick många bra tips av Kristian och det känns tryggt att veta att jag löst det på liknande sätt hemma när hon velat bestämma. Jag ska tänka öppna i alla gångarter när hon vill börja accelerera, öppnan är även bra att använda sig av när man gör övergångarna. För att få henne att slappna av i sin innersida och ta stöd på ytter så är öppna och skänkelvikning bra övningar.
 
I galoppen så accelererar hon lite ändå när hon går i öppna så där ska jag ta och svänga runt henne på bara innertygeln på en liten volt. Då bromsas hon av det böjda spåret och jag slipper hamna i en dragkamp med henne. Det tyckte hon var krävande och då lade hon in galoppombyten men efter två volter så tyckte hon nog att det var för jobbigt och tog då galoppjobbet i öppna riktigt bra.
 
Nu jobbar vi vidare tills vi har vår första helgträning för Kristian 22-23 november.
 

Påväg mot Stockholm

Nu rullar bilen med transport mot Stockholm där träning för Kristian väntar. Hästen beslöt sig för att idag så ska jag inte komma in från hagen, jag som inte vill stressa runt Ella. Var idag så illa tvungen när det tog 30 min att få in henne. 

Så höll hon på de första två veckorna när jag hade fått hem henne. Trodde att det hade försvunnit att hon gjorde så, men inte.

Nu är vi påväg i allafall, är så tacksam för allt som mamma och pappa gör för mig. För att jag ska kunna göra det jag gör. 


Lösgörande

Idag var tanken ett kort lösgörande pass. Inför lektionen imorgon med Krisitian. Visst blev det lösgörande, men absolut inte kort. Jag är glad över att jag hittade några riktigt bra galoppsprång i en fin samling och vi fick även till öppnorna idag. 
Tömkörning

Nanook tömkördes idag och som alltid med min halvgalna grabb så fick vi träna  på att tömmarna inte äter upp en när de slås ihop. 

Mycket övergångar och tempoväxlingar blev det idag och i slutet hade jag hittat en väldigt fin kontakt med handen. Skönt! 

Han ska tömköras en gång till den här veckan minst tror jag. 

Mina ögonstenar

Välkommen höstlovet

 
Det är inte så mycket lov för mig men den här veckan är det träning för Kristian igen, vilket jag ser väldigt mycket fram emot.
 
Planen för veckan kommer se ut så här.
Må: Uteritt Ella, dressyr Nanook, dressyr Marion
Ti: Klättring Ella, uteritt Nanook, tömkörning Marion
Ons: Dressyr Ella, dressyr Nanook, klättring Marion
To: Lektion för Kristian med Ella, Malin rider ut Nanook om hon mår bra annars får han vila, vila Marion
Fre: Vila Ella, dressyr Nanook, dressyr Marion
Lö: Dressyr Ella, tömkörning Nanook, dressyr Marion
Sö: Tömkörning Ella, dressyr Nanook, tömkörning Marion
 
 
 
 

Duktig flicka

 
Riktigt nöjd med Ella att hon inte reagerade på domaren och dressystaketet den här gången.
 
 

Tävlingsdagen

Ella fortsätter att förvåna mig, jag hade räknat med att Ella skulle leva om under knoppning och borstning. Men hon njöt för fulla muggar och älskade att ha fyra personer runt om sig som pysslade med henne, hon stod och sov i stallgången. Känns väldigt bra inför kommande tävlingar.
 
Väl på tävlingsplatsen så bestämde jag mig för att rida fram ute, mer plats och färre hästar. Efter ett tag började det regna men inget som Ella brydde sig om. Hon var faktiskt rätt så avslappnad på framridningen. Men där hon gjorde störst intryck på mig var inne på banan, hon tittade inte på något och ville inte hitta på egna linjer. Kan inte vara annat än nöjd med henne. Dessutom kunde det inte gått annat än bra med superbra grooming hjälp från Malin, Moa och syrran. Hade även ett härligt gäng med människor som kom och hejjade på oss, väldigt roligt.
 
Nanook och andra sidan är ju för härlig, lever rövare tills han får komma in på banan och visa upp sig, från att man börjar knoppa på hemmaplan så är han ett charmigt monster. Tyvärr så har jag känt de sista två veckorna att programet varit för lätt för oss, han vill ha utmaningar. Vilket visade sig i prorgrammet där han tog saken i egna händer och lade in galopp i travdelen och även lite byten i galoppdelen. Kan inte annat än att skratta åt honom, visst det är surt och jag hade förväntningar, men men. Vi hade roligt och det är viktigast.
 
 
 

Energi, energi och mer energi

Har min dam väldigt gott om, tanken var uteritt med båda hästarna idag. Hann tyvärr bara med Nanook innan det blev mörkt. Jag och Malin skulle ridit ut, men hon är skadad och då fick jag ta en i taget. Vilket jag inte hann innan det mörkna. Det finns lite små detaljer att lära Ella, exempelvis att inte en pannlampa äter upp en.

I allafall så blev det i min tanke ett kort effektivt pass i ridhuset. Nja, det var ett riktigt krutpaket idag, men hon var riktigt fin i slutet. Dock kan jag väl medge att jag inte var den som hade kontroll på tempot, det skötte Ella själv galant, tyckte nog hon! 

Klättring ute i skogen

Klättra gjorde vi idag, i en halvtimma höll vi på att klättra upp och ner i alla gångarter. Sedan gick jag in i ridhuset och Ella kändes fantastisk! Sju minuter tror jag att jag njöt av min fina häst i ridhuset. Avskrittningen blev i skogen i duggregn. Härligt och imorgon väntar uteritt för båda hästarna. 

Det går upp och ner

Med unga och outbildade hästar går kurvorna fort upp och ner jämfört med en utbildad häst. En äldre häst ligger stadigt på sin kurva antingen stabilt eller så utvecklas den sakta uppåt och ibland blir det dippar. 

Nanook kändes toppen idag efter lösgörande passet igår och programridningen kändes bra.  

Som sagt igår gick det superbra om man jämför med dagens pass. Idag fanns noll kommunikation mellan mig och Ella. Tillslut fick jag henne att lyssna lite på mig efter en miljon övergångar. Lösgjordheten var som bortblåst och tanken att leka med öppnor, skänkelvikning med mera finns inte på kartan. 

Det här är väldigt frustrerande och tålamodsprövande på samma gång som det ger mig möjlighet till reflektion. Så här i efterhand skulle jag kanske lagt in vila efter måndagens fantastiska pass. Men då blir man också ivrigt och vill ha mer när det går så bra. 

Jag red även Nooken innan Ella igår. Det påverkar oftast mig inte alls men han reagerar inte heller på dressyrstaket mm. Hans program kändes väldigt bra, självklart vill jag att det ska göra detsamma med Ella. 

Jag avslutar alltid positivt för att hästen ska känna att saker är lätta och att den är duktig. Så igår när det kändes lite bättre så travade vi av i lång och låg form. Många pussar och sen in i boxen för mat. 

Imorgon kommer jag känna mig fram lite hur jag lägger upp dagens pass så vi hittar tillbaka till vår mjuka och harmoniska känsla. Tålamod är A och O i utbildningen av en häst! Fantastiskt

Dagens pass gick så fantastiskt bra på båda hästarna. Nanook blev det ett rejält lösgörande program för han var lite stel. I slutet var han fin, förvändgalopp och kontraställning tillsammans med öppnor och slutor gör hans kropp oerhört smidig.


Selfie :)

På Ella red jag mycket övergångar och åttvolter. I galoppen red jag tempoväxlingar och övergångar. Hon var så fin från början idag och vi var helt synkade med varandra. Så avslutade med skänkelvikningar, öppnor och slutor. Det här kommer bli bra tror jag i framtiden. 


Selfie på mig och Ella, hon fattade inte riktigt grejen ;) 
Imorgon blir det programträning. 

Ny vecka

Veckans planering ser ut så här
 
Må: Klättring med Ella, dressyr med Nanook och Marion
Ti: Rida igenom programmen på Nanook och Ella, klättring med Marion
Ons: Nanook och Marion har skoning och Ella dressyr
To: Uteritt Nanook och Ella, Marion går dressyr
Fre: Lösgörande pass för både Nanook och Ella, Marion dressyr
Lö: Tävling för både Nanook och Ella i Åtvidaberg, Marion dressyr
Sö: Álla hästarna vilar
 
 

Besök av Helmut Tscharnke

I fredags så kom äntligen Helmut igen och kollade igenom våra hästar och 6 andra hästar. Det är alltid så otroligt lärorikt att lyssna på honom när han arbetar med olika hästar. Även denna gången fanns det ingenting att korrigera i Nanooks kropp och han nämnde återigen att han tycker att han är en otroligt fräsch 18-åring. Väldigt roligt att höra.
 
Hos Ella var det en muskelknuta på insidan av vänster bakknä som har gjort att hon har trampat inunder sig djupare med vänsterbak. Det korrigerade han och sedan körde han laser. I övrigt tyckte han att hon hade musklat sig fint och att det var roligt att vi har köpt Ella.
 
Nästa gång han kommer blir i april vilket antagligen lär vara välbehövt efter vintern och halkan som kommer.
 

Min fantastiska fux grabb!
 

Planering v 42

Ny vecka och min älskade fästman kommer äntligen hem till mig på tisdag.
 
MÅ: Ella klättring, Nanook lösgörande, Marion longera
TI: Ella vila/dressyr, Nanook dressyr, Marion dressyr
ONS: Ella och Nanook uteritt, Marion klättring
TO: Alla löshoppas
FRE: Nanook dressyr, Marion dressyr, Ella vila - Ella och Nanook gås igenom av Helmut
LÖ: Jag åker med min pojkvän till Lund, alla hästarna vilar.
SÖ: Johan rider Ella, Nanook lösgörande, Marion dressyr
 
 
 

Clearound gånger två

Igår och idag tränade vi på att tävla i två olika ridhus. Mjölby och Mantorp stod på agendan och programmen var LB:2 och LB:1.
 
Hon var så fantastisk Ella, cool när vi lastade ut. Det vi behöver träna på är framförallt framridningsdelen. Där blir hon spänd och stänger av när hon möter nya hästar. Så en framridning på 50 min passade perfekt. Idag blev det dock lite annat som påverkade. Jag kunde till en början inte rida fram i hela ridhuset och sen när det var knappt 20 min kvar kunde jag nyttja hela ridhuset och då kom det in fler hästar. Vi gick sedan in på collecting ring där det var solkatter, galna hästar och en skällande hund.
 
Kort och gott så behöver vi 50 min att rida fram och komma in i vår arbetsbubbla för då går det galant. Sen behöver jag rida fler program för att kunna utvärdera hur lång jämfört med kort bana passar oss bäst. Men efter den här helgens två starter känns lång bana bäst. Dock är det många olika detaljer som påverkar helheten.
 
Nu kan det bara gå bättre!
 
LB:1 48 %
 
LB:2 63%

Planering

Lite tråkiga besked idag gjorde att jag inte orkade med någon av hästarna. Idag tar vi nya tag.
 
Ti: Uteritt och dressyr med hästarna
Ons: Longera Nanook, dressyr resten
To: Bommar Nanook, dressyr Ella, longera Marion och Equiterapeuten kommer
Fre: CR Mantorp Ella, N och M vila
Lö: CR Mjölby Ella, N och M longera
Sö: Uteritt, Malin rider Marion.
 
Jag har äntligen bokat in en lektion med Kristian som blir av vecka 44 och sen vecka 47 ska jag försöka få ihop så jag kan träna lö-sö.
 
 

RSS 2.0