Planering

Lite lugnt jobb den här veckan. Det står även sadelkontroll och equiterapeut på schemat. 
Måndag: Skritt för hand
Tisdag: Jogg
Onsdag: Jogg med bommar
Torsdag: Jogg
Fredag: Longera, koll av sadel och equiterapeut ska se igen Nanook. 
Lördag: Får se vad Jenny säger
Söndag:Vila

Kurshelg för Mette

Två dagars kurs här på Lindgården, där jag själv deltar och hjälper till. Nu är jag helt slut. I lördags red jag sist och han kändes stel och omotiverad till arbete. Så som jag sett fram emot den här träningshelgen och så känns min häst på det viset.
 
Lördagens pass:
Han ska vara mellan mina skänklar. Vi red mycket övergångar och här är det viktigt att tänka korta skrittsteg för att han inte ska falla framåt på bogarna. Utan hålla sig uppe på bakdelen. Här får jag inte börja ratta i handen i högervarvet utan rida honom rak och parera med ytterskänkeln. Korta snabba impulser med skänklarna och vara lyhörd när han svarar. Inte göra för mycket utan känna av och sedan korrigera igen. Jag kan även stämma av det med att göra halt och sedan rygga honom i den takt jag vill att han ska skritta i. En väldigt bra övning jag ska ta med mig var att rida sluta på volten. Tänka på innerskänkeln och yttertygeln i slutan. I galoppen red jag på en åtta, där en volt blir i förvänd där höll han sig väldigt fint mellan mina skänklar och var lyhörd i omställning i nacken. 
 
Dagens pass:
Red lösgörande på åtta i trav, galopp och skritt där han skulle vara rund och smidig. När han kändes mjuk och lyhörd mellan mina skänklar så slutade vi för dagen. 
 
Då han inte känns helt ok. Så kommer jag ringa min hästsjukgymnast imorgon. 
 

Arbetsmyra

Igår på morgonen red jag Cartell. Bestämde jag mig för att lägga fokus på att få igång bakbens påskjutet lite till och i slutet av passet var han riktigt fin att rida. 
 
 

Film

Från dagens lektion. 
 

Dagens lektion för Julia

Idag var vi iväg till Julia för träning igen. Började med galopparbetet som alltid. Han måste bli igenom där först för att släppa ner mig ordentligt på ryggen i traven. Jag fick rida tempoväxlingar runt fyrkanten. Fram 6 steg tillbaka 6 steg. Sjukt svårt att hålla nere antalet. Gick in på 10 m volt och samlade honom och sen övergång till skritt. Så himla lyhörd. I galoppen ska jag tänka vänsterställning, ställer honom väldigt gärna i nacken till höger på rakt spår i båda varven. Red sluta och öppna i galopp på långsidorna också. I galoppökningarna så får jag inte släppa iväg honom utan ha kvar handen och sitta stadigt istället. Jag red förvänd galopp och enkla byten som i msv C och bakdelsvändningar. 
 
I traven så tränade vi skänkelvikning på linjen i LA:3. Slutor och öppnor som i Msv C och travökningar. Han var så himla fin så i slutet prövade vi tramp mot piaff och passage igen. Han blir så övertaggad, han tycker det är lite väl roligt. 
 
Idag har jag ridit igenom alla delar i Msv C och vi gjorde allt utan allt för stora bekymmer. Nu är det bara att träna vidare och ännu mer fokuserat!
 
Film kommer upp senare. 

Jogg

Jogg på utebanan i krispigt höstväder. Idag var lösgjordhet ledordet genom dagens pass. För att få Nanook lösgjord gör jag tusen övergångar. Arbetade honom i skritt i lång låg form med bra kontakt i min hand med upprepade halter. Genom att ställa utåt med långa, sega tygeltag och runda honom runt ytterskänkeln tills hans släpper till och samma i innersidan. Sedan när den övningen känns bra så övergår jag till att göra skänkelvikningar några steg åt vänster/höger för att få honom mellan skänklarna. Efter det jobbade jag honom i sluta på volten, här tänkte jag mycket på inverkan av min innerskänkel och yttertygel. Han kändes riktigt fin i skrittarbetet efter alla dessa övningarna och då övergick jag till trav. Där börjar jag om med att ställa inåt och utåt med långa sega tygeltag och sedan runda av honom runt skänkeln. Fortsatte med övergångar mellan skritt och trav. Då han kändes väldigt fin i traven med detsamma så övergick jag nästan direkt till galoppen. Här jobbade jag med samma ställning som i skritt och travarbetet och går över till förvänd galopp med kontraställning för att lösgöra bogarna. 
 
Detta tog idag ca 4o minuter. Det hade jag nästan räknat med då han vilat och ridits ut de senaste tre dagarna. Det gäller att hålla gamlingarna välsmorda när de börjar bli till åren. 
 
Ser fram emot lektion för Julia imorgon. Kunde inte hålla mig, så kortade upp formen längs ena långsidan och satt ner i arbetstrav. Jäklar vilken fin häst jag har säger jag bara. Dessutom måste jag säga att det har fallit ner en pollet, jag sitter så sjukt bra på honom nu i trav och galopp. 

Planering

Den här veckan vill jag ska springa iväg så det blir helg, men först får det gärna bli tisdag. 
 
Måndag: Jogg, lösgörande
Tisdag: Lektion för Julia
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Vilodag
Fredag: Programridning MsvC
Lördag: Lektion för Mette
Söndag: Lektion för Mette
 
Det blir tre lektioner på en vecka, vilket jag verkligen ser fram emot. Undrar dock om min vänstersida blir lika glad. Kommer bli svårt att inte vilja rida och trimma hela veckan nu när jag varit borta hela helgen också. Tyvärr tycker inte min kropp om att köras så hårt så det blir lugnt i mitten av veckan. Så vi är ordentligt i form till helgen.  

Tre inlägg försvunnit

Ser nu att tre inlägg som jag skrivit under veckan är helt borta. Får skriva om dem fast i kort format. Tråkigt, två inlägg skrev jag på samma dag och tänkte att ett sätter jag tidsinställning på så det skulle komma upp dagen efter. Skit samma. 
 
Nu är jag hemma igen efter en weekend i Stockholm med min kärlek. Så himla mysigt vi har haft det och det var välbehövt. Saknat min fina häst något enormt och är mer taggad  än någonsin. Ibland måste man slita sig lite ifrån dem. Imogron kommer planeringen för veckan upp. Måste säga att jag verkligen längtar till helgen. 
 
 

Film från lektion 13/11

Här är en liten film från senaste lektionen för Camilla.
 
 
 
 
 

Lektion för Camilla

Igår var det lektion för Camilla och syrran filmade så det kommer även upp en film. Ska bara klippa ihop den först. Jag var lite bekväm i början av passet och han var inte så lyhörd som han kan vara för mina hjälper. Det fick jag igen i slutet av passet, då tyckte han att jag kunde bära runt honom. Dock var han i riktigt fin form, djup och rund. Riktigt stadig. Fick fina komplimanger av Camilla att han såg riktigt fin ut. Hon bannande mig att jag får inte ställa av honom för vintervila. Hon tyckte att jag skulle sätta upp det målet jag berättat för Nina om. Ni får veta snart! 
 
Idag fick vi till en kanonfin samlad förvänd galopp, men vi kan bli ännu bättre. 
 
 

2:a lektionen i mental träning

Det är så himla intressant det här med mentalträning. Jag är verkligen helt fast efter tre träffar med Nina. Tills idag hade jag två läxor som skulle göras. Den ena var att skkriva ner mina drömmar och den andra var att skriva ner vart jag såg mig själv om 5 år. Den andra läxan var skitsvår! Drömma har jag nog lite lättare för. 
 
Vi började i alla fall dagens träning med att gå igenom min programridning som jag gjorde i söndags. Jag har så höga krav på mig själv. Det är den största boven för mig och min framgång. För det kan jag ändå kalla det, jag vill utvecklas och gå framåt i den. I alla fall, därifrån så började vi prata om mina drömmar. Min största dröm som ryttare är att jag någon gång i min ryttarkarriär ska rida GP. Så då började vi prata om mål till nästkommande tävlingsår för mig och Nanook. Mer om det i ett annat inlägg annars blir det här på tok för långt.
 
Jag ska skriva ner en väldigt specifik tränings- och tävlingsplanering och sen ska jag nå mina delmål. Nog om det. När vi sitter och diskuterar och jag lär mig mer och mer för varje mening vi utbyter så går det upp för Nina att min prestationsångest finns även i skolan. Detta är en av mina andra drömmar, arbeta som AT. Så när vi pratade vidare så blev det även en målbildning ur det med mina tentor och skolan. Så det är min läxa tills nästa vecka. Skriva planering för att hämta upp det jag har släpande. Det skrämmer mig. 
 
 
 
 
 
 

Planering

Den här veckan ska jag åka till Stockholm till helgen med min fina pojkvän. Så Malin ska ta hand om N och han får lite mindre dressyr den här veckan. Vilket kommer passa perfekt för kommande veckas helg så kommer Mette äntligen hit igen. 
 
Måndag: Vilodag, skrittas för hand i skogen.
Tisdag: Uteritt med Malin
Onsdag: Lektion för Camilla
Torsdag: Dressyr
Fredag: Vilodag eller dressyr med Nathalie
Lördag: Uteritt med Malin
Söndag: Vilodag eller dressyr med Nathalie
 
 

Arbeta vidare

Nu har jag reflekterat ytterliggare över min LA:3 programridning. Jag red in på medellinjen på sättet jag tänkt mig. Där ska jag träna vidare på rakriktning. Idag var det svårt för han blev spänd och skygg för grindarna utanför staketet innan jag red upp i vänster galopp. I vänster varv ska jag träna vidare på att han ska gå runt min skänkel och inte luta sig mot den som han gör nu. Första skänkelvikningen gick kanon, där hade jag rätt takt och tempo. Det tappar jag i den andra skänkelvikningen. Om jag har takten så blir skänkelvikning väldigt lätt. 
 
I galoppdelen var han väldigt lyhörd och det jag ska arbeta vidare på utöver det jag nämnt ovan är mer energisk samling och rakriktning. 
 
 

Träningstävling

Nu ikväll var Malin, mamma, jag och Nanook iväg på dressyr clearound hos Sissi Lilja. Idag lade jag upp "tävlingen" som jag och Nina pratade om första gången jag träffade henne. Det jag tänkte på mest var hur jag ska gå igenom programmet och hur jag gör innan startsignal. På framridningen följde jag Julias och min plan rakt igenom. Han var så himla fin. Här hade jag tagit med mig ett tips från Nina också att ha Malin i örat under framridningen som fungerade väldigt bra. Jag höll mig lugn och samlad från framridning tills jag ridit genom programmet. Men direkt efter var jag så missnöjd. 
 
Jag var väldigt nöjd med mellantraven och mina övergångar när jag tänkt över hur jag red. På protokollet fick jag många 6 & 7, på alla övergångar fick jag 7:or. På min sits fick jag en 7:a. Så himla kul att en sträng domare som Anki Karlsson gav mig det på sitsen. Då vet jag att jag rider och påverkar på ett bra sätt. Nu i efterhand är jag nöjd över vår prestation. 
 
 
Funderar på att åka iväg om två helger på CR igen. 
 
 
 
 
 
 

Mys med tjejerna i stallet

Nu är det dags att göra sig iordning för Sushi kväll med tjejerna i stallet. Vi ska hem till Linda och äta gott, snacka skit och flamsa oss som vi brukar. Alltid lika trevligt! Imorgon väntar sju timmars jobb. 
 
 
Malin på Nookken 
 

"Programridning" för syrran

Idag var Nathalie med och filma när jag red igenom programmet inför söndag. Hon peppade och kom med bra kommentarer så i slutet kändes det riktigt bra. Nu kommer jag inte rida Nanook fören på söndag. Imorgon ska han vila och på lördag rider Malin lite lösgörande hoppning. 
 
 
 

Dressyr på fina hopphästen

Idag bytte jag och Moa hästar. Hon hoppade på Nanook och han var snabb på att utnyttja tillfället. Det vill säga att arbeta så lite som möjligt när någon annan än matte sitter på ryggen. Han är smart min grabb. I slutet fick Moa lite bättre kläm på honom och han började galoppera riktigt bra. Nanook tycker att det är roligt att hoppa och det är bra för en dressyrhäst att ridas varierat tycker jag. 
 
Jag fick hoppa upp på Moas fina valack Cartell. Som tur var passade vår dressyrsadel så jag slapp rida i hennes hoppsadel. Det värsta som finns! Han var väldigt energisk och taggad då Moa och jag red samtidigt. Det är en väldigt rolig häst att rida och han är så lyhörd och vill gärna lite för mycket emellanåt. 
 
 
Första gången jag rider dressyr på Cartell. Om jag får rida honom fler gånger ska jag sätta lite mer tryck i honom och se hur han reagerar på det. Annars skötte han sig väldigt bra.  

Underbar häst

Idag är min fina häst värld miljoner. Han bara flög fram inne i ridhuset och var ändå väldigt lyhörd och känslig. Jag red igenom programmet och det har nog aldrig gått så bra. På söndag är det clearround i LA:3 och efter idag känns det väldigt bra inför "tävlingen". Jag hade väldigt bra fokus igenom hela passet och var snabb med korrigering både framåt och tillbaka. Han gjorde väldigt bra samling i båda varven i galopparbetet idag.
 
 
Det känns bra för det var det som vi traglade med i helgen när vi var hos Julia. Vi fick även till några riktigt fina steg i skänkelvikningarna. Det är något jag måste träna mer på. Traven börjar även sätta sig mer hos mig, jag hittar min balans och studsar mindre för varje dag jag sitter på Nanooks rygg. Tror att jag fått mycket hjälp att hitta balansen för jag tänker verkligen på att ha en låg hand framför mig precis.
 
Imorgon ska jag och Moa en tjej i stallet byta häst. Hon är hoppryttare så vi byter tjänster, hon hoppar Nanook och jag rider dressyr på hennes häst Cartell. På torsdag ska nathalie filma när jag rider igenom programmet.

Radisson

Julia har en underbart mysig häst som kallas Stickan. Vi fick prova honom när vi var hos henne på träningsläger, svårt att inte fastna för den här charmiga hästen. 
 
 
Jag rider Stickan
 
 
Nathalie rider Stickan

Filmer från träningshelgen hos Julia

Här kommer filmerna på när jag och syrran rider World of Dreams. Julia häftiga hingst på 20 år. 
 
 
Syrran rider Woody
 
 
Jag rider Woody

Planering

På söndag så är det clearround hos Sissi Lilja i Mantorp. Nanook och jag ska rida LA:3 programmet och fokus kommer ligga på det jag och Nina pratade om första gången vi sågs på den mentala träningen. 
 
Måndag: Vila
Tisdag: Dressyr rida igenom programmet
Onsdag: Jogg
Torsdag: Vila
Fredag: Lektion för Julia
Lördag: Jogg
Söndag: Clearround LA:3
 
 

Uteritt med väldigt trött häst

Idag blev det en lugn och mysig uteritt i mörkret på N med syrran och Abbe. Hästarna var väldigt glada och framåt, nöjda med att slippa kröka på nacken och springa fint. Det var mysigt att rida i mörkret och ladda om batterierna lite. Imorgon får Nanook en välförtjänt vilodag. 
 
 
Imorgon ryker pälsen igen, lämnar denna gång en ruta på ryggen. Moa i stallet är snäll och hjälper mig att klippa benen. Han kommer bli så snygg!

Shoppat

Idag var hela familjen iväg till Sharpman i några timmar. Vi valde ut lite julklappar och köpte grejer som verkligen behövdes. 
 
 
Nanook fick Care For paddar och nya boots, red sönder bootsen i helgen hos Julia. Schabraket ska vara ett sådant som andas och transporterar bort fukten. Hoppas på att det ska vara bra för Nanook svettas ju som ingen annan. Fick en Spooks väst i brunt i julklapp av mamma och pappa som jag får börja använda direkt. 
 

Ingen täckning och inget 3G

Hade hoppats på att jag skulle kunna skriva dag för dag när vi var hos Julia och tränade. Men tur att mobilen inte tyckte det för vi hade fullt upp från att vi vakna tills vi gick och lade oss. En väldigt trevlig och rolig helg har det varit. Framförallt har den varit enormt lärorik och utvecklande. I torsdags red jag direkt efter Nathalie så jag kunde inte filma henne och hon kunde inte filma mig. Det var synd för Nanook har aldrig gått så bra, egen framårbjudning genom hela lektionen. Han var så fin så jag fick prova på att samla upp honom till piaff och passage tramp. Det har varken han eller jag gjort förut. 
 
 
På fredagen red jag Nanook på¨kandar för Julia ville få igenom lite mer samling. Jag var helt slut så kunde knappt minska volten i högervarv. Min hand bara lade sig ner och krampa ju längre in i lektionen vi kom och foten vred sig. Foten vänder typ tån in mot hästen när jag är för trött, kan kontrollera den. Så då är det svårt att få honom lyhörd för skänkeln. Men han var ännu finare dag två, Härlig uppförsbacke! Jag har nog aldrig kunnat göra ordentliga halvhalter men efter den här helgen har jag fått nya verktyg att jobba med. Vi kommer även fortsätta med tänket fram fram för skänkeln. Lätta lite, om ingen reaktion så lätta lite till. Om inget händer en snabb stöt med skänkeln. Nanook funkar bättre och bättre på det här tänket och han börjar bli riktigt lyhörd.
 
På lördagen red vi igenom delar ur LA:3 som jag ska rida nästa helg. Jag var ännu mer slut och hade ont i vänstersidan. När jag vaknade på morgonen fungerade bara två fingrar, de andra var spastiskt knutna. Benet hängde inte alls med. Nanook hade träningsvärk men han var så fin, från början var hans bakben in under honom. I mitten av lektionen började jag nästan gråta av smärta för min vänstersida, Trots smärta och slutskörd kropp så avslutade vi passet och helgen med en riktigt bra känsla och ett leende på läpparna. Min häst har nog aldrig kännts så fin som de här tre dagarna. 
 
Filmerna ska jag klippa ihop och redigera så det kommer upp när det blir klart. Finns även film på mig och syrran när vi red Julias fina valack Stickan och hennes häftiga hingst Woddy. 
 
 
Imorgon blir det uteritt, det har vi båda förtjänat tycker jag. 

RSS 2.0