Torsdag

Igår fick vi kämpa för att arbeta tillsammans. Ella var på tårna, känslig, het och super spänd. 

Red mycket öppna, sluta, förvänd öppna och sluta på volten i alla gångarter. Mest gör jag det för min egen skull för att tvinga mig själv till att lägga intill benen. Det hjälper henne att inte bli livrädd för mina skänklar. När det fungerade bättre så gjorde jag samma övning på kvartslinjen. 

Det får henne att börja lyssna på mig och vänta. Innan vi slutade gjorde vi även idag några halter och uppridningar på medellinjen. Imorgon blir det programridning. 

Skogsturen

Vi hade en mysig skogstur idag jag och min bästa vän. Till en början var hon så taggad så hon bara taktade. Kan inte annat än att skratta åt henne då. Vi klättrade lite i sandbackarna också innan vi red hemåt igen. Hon älskar verkligen att traska runt i skogen min Fia . 

Perfekt tempererad

Idag hittade vi rätt dragläge från start. Hon var sådär fantastisk lyhörd från start där jag bara behöver tänka samling så nästan stannar hon. Det blev ett kort pass med kvalité och hon var mjuk som smör i hela kroppen. Några steg innan vi rundade av dagens pass plockade jag upp henne i tävlingsformen i traven. Även här kändes hon väldigt mjuk och lyhörd. Skönt att gårdagens pass gav utdelning! 

Stark och het

När ens ben står rakt ut är man lite fel ute. Ella var så het, inte så konstigt med tanke på att hon vilade igår. Hon blir väldigt mycket skjuten ur en kanon och vill bara iväg. Jag upplever henne stark i dessa lägen och då blir det en "dragkamp" mellan oss, jag vågar inte lätta av handen för då drar hon iväg. Lättar jag inte av i handen så blir hon förbannad på mig (med all rätt). Jag som alltid rider med en lätt kontakt i handen backar hem med handen och vill att hon ska lyssna. När jag sedan kommer på mig själv att rida med benen fram i handen som ger eftergift så blir hon lyhörd direkt.

Dessa grunder är så viktiga och dagar som den här är det skönt att veta att håller jag tungan rätt i munnen och bara tragglar grunderna så brukar det släppa till dagen efter. 

Så oändligt många halter och övergångar senare så red vi igenom programmet inför helgens tävling. Julia tyckte vi löste det bra ihop. Hon drog iväg i travökningarna, så där fick jag tänka trav på stället. 

Trots en häst som exploderade av energi några gånger så ger hon mig en fantastisk ridbarhet varje dag. Älskade älskade prinsessan <3

Tävlingsvecka

Denna vecka är det dags för tävling igen! Ska bli så roligt att komma iväg och träna på vårt tävlingsupplägg så vi blir ännu mer sammansvetsade och trygga i varandra. Det är det viktigaste just nu. 

Må: rida program för Julia
Ti: lösgörande : träna halter och medellinjen
Ons: rida ut
To: rida med Julia : träna halter och medellinjen 
Fre: rida program för Julia
Lö: lösgörande: träna halter
Sö: tävling

Göteborg Horse Show

En härlig dag har flugit förbi. Wow vilken stämning det var inne på arenan när dressyrekipagen red sina kürer. 

Jag verkligen njöt av att se Tinnes ritt och Emelies mjuka ridning på Miata. Inspirerande till tusen. Ville inte annat än att hoppa upp och rida. 

På mässan var det lite folk, för vi passade på att gå när hoppningen var igång. Så skönt att slippa trängsel. 

Jag är väldigt nöjd över mina köp. Jag köpte nästan enbart välbehövliga saker till oss. 

- hittade ett tillskott som jag har kikat på länge, pratade med företaget och har nog hittat rätt. Nu återstår det bara att utvärdera efter en stunds användning. Det är trikem som har ett tillskott som heter Fokus som vi ska testa. 

- köpte även den eftertraktade produkten från K9 som ska hjälpa mot skav och diverse utslag mm. Ella är ju lite känslig på bogen och vid kanten på schabraket så där tänker jag pröva detta. 

- fick tag på ett riktigt fint beiget schabrak med matchande lindor och ett par fina boots. 

- till kandaret köpte jag ett par tyglar, bling pannband och en passande huva 

Det enda jag inte kunde hitta som jag hade velat köpa var ett par ridbyxor i en ljus färg. 

Mjuka grusvägar

Sol, 12 plusgrader och mjuka grusvägar så långt ögat kan nå. Allt detta i kombination ger en magisk uteritt tillsammans med världens underbaraste häst. 

Ella njöt nog minst lika mycket som mig när hon fick galoppera på grusvägarna i flera minuter innan matte tyckte det behövdes en skrittpaus. 

Om inte detta är livskvalité så vet jag inte vad som skulle vara det, för det finns absolut inget bättre än att sänka kraven och bara njuta av ögonblicket tillsammans. 

Älskade du <3


Är hon min?

Idag var jag lite hjälplös i värmningen kändes det som. Ella var så het! Då sa Julia att jag skulle hålla mig till en linje och rida igenom svårigheterna. Sagt och gjort, valde öppna längs väggen. Där red jag korta steg i trav och växlade med skritt övergångar. Det tog en bra stund innan hon började kommunicera mjukt med mitt säte istället för att bli dragig i handen. Wow när vi väl kom dit, säger jag bara. 

Då var hon så magisk att rida, ren harmoni med lätta hjälper red vi rörelse efter rörelse. Hon har börjat röra sig något enormt i traven och då håller jag balansen i handen. Inte idag, för idag var vi ett ekipage och jobbade tillsammans även i traven. Är denna fina hästen verkligen min? 

När hon var så med på noterna så tränade vi på något av det tråkigaste jag vet, men ett nödväntigt ont! Halter och igångsättningar och efter cirka 37 stycken tror jag det blev, så stod tillslut Ella lugnt och stilla på tygeln i halten. Därefter red vi gång på gång upp på medellinjen. Även här var hon fantastiskt lyhörd och när hon hade gjort väldigt fina inridningar. Så travade vi av, tanken var programträning, när hon var så här otroligt fin så ska man sluta på topp. 

En guldstjärna till min allra finaste tjej idag, imorgon har hon verkligen gjort sig förtjänt av en uteritt. 
Reflektion

Jag har varit så missnöjd med min egen och Ellas insatts under den gångna tävlingshelgen. 

Men! Det är aldrig hästens fel. Ella kan inte prestera bättre än vad jag guidar henne genom uppgiften. 

Min reflektion efter helgen:

Nr 1: jag var ofokuserad. Allt stämde med tidsplan, framridning men vår bubbla och mitt "tunnelseende" fanns inte. 

Nr 2: jag hade inte ridit i tävlingsform någon dag förgående vecka inför tävlingen, det var inte schysst mot någon av oss. Jag tyckte inte något av passen innan tävlingen kändes bra, det pga att jag hade konstant mensvärk och blev då irriterad. 

Nr 3: för att vi ska vara trygga inför tävlingen och jag ska komma in i vår bubbla så måste vi rida genom programmen hemma. Det gjorde vi inte heller innan tävling den här gången, pga  orsaken som jag nämnt ovan. 

Nr 4: jag red fram helt rätt. Ella var verkligen med mig och hon kändes fantastisk. Vi visade faktiskt upp ett riktigt bra program i Msv C men där red jag fel. 

Summan av min reflektion blir att jag har för lätt att sätta för stora krav på mig själv! Det får jag inte göra, det viktigaste är att vi har roligt på vår väg mot våra mål. Det får vi inte tappa på vägen. 

Tittar jag procentmässigt på starterna den här helgen så ser jag tre starter på 60, 60 och 61 %. Jag såg det som tre dåliga resultat, men efter jag pratat med mamma och pappa som sade en sådan klok sak. Att det är inte alls en dålig lägsta nivå! Det har de verkligen helt rätt i. Vi presterade inte bra den här helgen pga många misstag från min sida men Bellson var fantastisk. Tänk vilken bra lägsta nivå vi har! 


Mycket energi

Nyss hemkommen från jobbet och har nu landat hemma hos mamma och pappa. Känns lyxigt att komma hem hit nu när man har flyttat hemifrån. 

Idag red vi ute i det fina vädret. Ella var riktigt taggad och jag fick påminna mig själv. Fram med handen och om med benen. Då blir hon riktigt härlig att rida. Jag måste lägga in ännu fler snabba övergångar mellan gångarterna nu när hon tar mina halvhalter. För då blir hon ännu lättare i fronten och får in bakbenen ytterligare lite under sig. 

Det var väldigt blandat med fokuset idag, människor och djur rörde sig över stallplanen och en häst kom med ryttare ut från skogen. Jag fick snabbt tillbaka Ella till uppgiften och det känns väldigt bra att hon kunde fokusera så pass bra idag. Med tanke på att hon vilade igår och var sprängdfylld med krut under hovarna. Nöjd ryttare som kom till bra arbete med den mest arbetsvilliga hästen jag stött på. Känns extra roligt att få till ett sådant bra pass första dagen efter vila. 
Måndag

Ny vecka, ny planering. 

Idag ska jag plocka upp mormor som kommer med bussen, hon kommer vara hos oss över påsken. Vi ska åka iväg till Göteborg horse show på söndag hela familjen, vilket ska bli oerhört mysigt! Så mormor ska ta hand om alla djur hemma åt oss. 

Ella får en skogspromenad idag, belöningen då hon var så duktig i helgen. 

Må: promenad
Ti: lösgörande arbete 
Ons: träning Julia
To: uteritt
Fre: träning Julia
Lö: programträning
Sö: vila

Träning inbokad

Äntligen har jag fått ett nytt datum för träning i Stockholm. 

Ser väldigt mycket fram emot det! Ska bara försöka hitta någon som kan tänka sig att följa med som sällskap. Vet inte om  jag vågar köra själv hela vägen. 

Bra känsla

Ella är så på i arbetet just nu, tyvärr hamnar jag då i ett litet bromsande läge. Får påminna mig själv hela tiden att rida fram till handen och inte föra bak handen. 

Men hon är så oerhört fin just nu. 

Får nypa mig i armen, hon är verkligen min <3

Tävlingsveckan

Den här veckan är det dags för tävling både lördag och söndag. 

Planen är att jag mjukt ska kunna guida runt Ella inne på banan med en avslappnad känsla. Precis som senaste tävling, rund form på halvlånga tyglar och runda henne runt mina skänklar.

Må: lösgörande
Ti: promenad
Ons: Julia tittar på oss
To: rida igenom program, Julia tittar på oss
Fre: uteritt
Lö: tävling
Sö: tävling

Bästa platsen

Är att vara uppe på Ellas rygg och jobba ihop. 

Knappt en timma efter vi hade kommit hem satt jag upp på Ella, hon var glad och jag var glad! Finns absolut inget bättre! 

Men vi har haft en oerhört bra semester. 

Överkänslig

Idag fick vi ha en diskussion i ridhuset jag och Ella. Hon var så himla känslig för skänklarna så hon flög i luften. Vi kunde inte skritta och hon gjorde minst en miljon byten i galoppen. Tillslut när vi hade galopperat några varv så hittade vi tillbaka till varandra. Så när vi till slut avslutade kunde vi skritta igen i båda varven. Då tog vi en härlig tur i skogen. Sälen nästa

Idag rullar bilen mot Lindvallen för några dagars skidåkning. Inte riktigt taggad men det kommer väl! Men först ska jag rida ett härligt pass med min prinsessa i ridhuset och sedan ta en lång skritttur i skogen. 
Vad jag kommer sakna henne! 

Bara beröm

Känns som att det enda jag har gjort den senaste veckan är att ösa beröm över min fina flicka. Idag hade vi kontroll på turbon från start och kunde leka lite med traven under lättridning. 

Emellanåt hittar jag en väldigt "rätt" trav och då satte jag mig ner och red en öppna följt av en diagonalsluta. Julia var nöjd och vi var supernöjda med oss själva. Så då slutade vi för dagen. Jag tror hellre på kvalitet framför kvantitet och det är nog det som gör hästen hållbar. 

DUKTIG

Ella var så himla fin imorse, mjuk i sidorna från start och lyhörd på mina förhållningar. Så vi fokuserade mest på avspändheten i traven, hon travar för en tia emellanåt. Men! Det ska aldrig komma ur spänning, så där är jag på henne om att vänta på mig och mjukgöra sidorna på henne hela tiden. Hon gav mig en magisk känsla små frekvenser idag, det är en dröm som slår in varje dag att få utveckla och äga den här fantastiska hästen. 

Just nu sitter jag nästan aldrig ner på henne i travarbetet för jag vill inte skapa spänningar i ryggen på henne. När hon är avspänd sätter jag mig ner några meter och bara njuter av hennes ridbarhet. 


La:3


Vecka 10

Den här veckan är det en skidsemester som väntar. Väldigt taggad på att åka men ändå inte. Ella är så fin att rida just nu.

Igår fick Ella en välförtjänt dag ledig, hon försökte två gånger i hagen att hon skulle få följa med in, söta hjärtat!!

Planen för den här veckan. 

Må: lösgörande pass i skogen
Ti: rida för Julia
Ons: lösgörande pass
To: vila
Fre: mamma longerar
Lö: vila
Sö: om vi är hemma i helt ok tid så rider jag ett lösgörande pass annars får hon vila.

Säsongens andra

Igår var det årets andra start. Vi gick ut för hårt på framridningen, jag plockade upp henne och satte tryck i henne så inne på banan brast det för oss. 

Idag hade jag lagt om planen och målet för dagen var rund form och våga påverka inne på banan. Jag tog mig tid till att korrigera henne när hon inte ville stå stilla i halterna. 

Ella var så fantastiskt lyhörd på mig genom hela dagen idag. Det var så himla mysigt att hitta vårt teamwork igen. 

På framridningen så fokuserade vi på skänkelvikningar på volter och att hon lyssnade på förhållningarna. Vi hittade en sådan bra känsla! Nu längtar jag till nästa tävling! 


Kärlek

RSS 2.0