Vår?!

Idag red jag igenom programmet igen, vår andra start börjar närma sig. Jag känner att jag emellanåt hittar den där fina traven som Jossan har hjälpt mig med. En av mellantraverna kändes helt okej faktiskt. Bakdelsvändningarna var även dem mycket bättre. Själv orkade jag nog rida hela programmet från början till slut, jag tappar fokus/ork lite emellanåt men det kommer igen. Det är ju sjukt långt program och att hålla ihop Nanook och mig själv genom hela är en utmaning.
Fast det är roligt också, har kommit på mig själv med att jag ler, inte ett litet diskret leende utan ett stort flin som inte alls är vackert. Detta trodde jag ju verkligen inte att jag skulle få uppleva. Har bara haft prinsen från juli och då fanns ju knappt mitt intresse för ridningen längre, men jag vet ju att jag inte klarar mig utan hästar.
Så det är en fantastisk känsla, lite som att vara nykär kan knappt hålla mig ifrån stallet vill bara rida!
Att jag valde att köpa Nanook i somras är det bästa jag har gjort, han är helt enkelt bäst.
Första dagen utan täcke i hagen! 2012
/Kram

Fantastisk

Idag var min prins helt fantastik, kan inte beskriva det. Idag tränades det i alla fall på bakdelsvändningar, skrittade på volten i sluta för att få inunder bakbenen och hitta rätt ställning. Traven var helt underbar efter skrittarbetet. Även galoppen blir bara bättre och bättre. Så nu har vi bestämt att Jossan kommer tillbaka nästa söndag och då ska vi rida igenom programmet. Tills dess ska jag träna på bakdelsvändningarna och formen och mjukheten i traven.
Film på traven http://www.youtube.com/watch?v=54Obaxra9TI.
/Kram

Den där förvända

Har nu haft lite fokus igen på den förvända galoppen. Efter i tisdags när jag red för Jossan så kändes det som att den har börjat falla på plats.
Så idag när jag red så red jag på samma sätt i den förvända som vi gjorde då. Det blev endast ett avbrott under hela ridpasset idag och han var riktigt rund och fin emellanåt. I slutet av passet idag red vi hela serpentinbågar i förvänd och de kändes väldigt fina.
Riktigt härligt! Imorgon kommer Jossan hit igen, tror inte hon kommer märka någon större skillnad då det var tre dagar sen hon var här men vi är påväg i alla fall.
/Kram

Skridsko

Idag var det skridskobana på stallplan. Så uteritten som var bestämd ställdes in, vill inte riskera att hästarna sträcker sig och går och spänner sig.
Så S i stallet red lösgörande arbete på Nanook idag. Hon sa att han hade lite träningsvärk efter passet igår. Vilket inte är konstigt i och för sig då han fick gå i högre form och med mer påskjut bak, så det borde han ha helt enkelt.
Själv tog jag en tur på min lillasysters ponny Albert. Han fick sig också en rejäl genomkörare med lösgörande arbete. Den herrens svaga sida är att vänta så det jobbade vi också med. I slutet var han riktigt mjuk och fin och väntade på mig i varje steg. Härlig ridning helt enkelt.

Albert med vår lilla medryttare på ryggen
/Kram

Träning för Jossan

Då jag fortfarande inte har hittat någon tränare som jag vill träna för varje vecka. Frågade jag en kompis som har tränat för samma tränare som mig när jag red ponny. Hon ville väldigt gärna hjälpa mig lite.
Jossan hoppade upp på Nonne i början av passet för att känna på honom. Gud vad fin han var! Han gjorde travlängningar som aldrig förr. En sjuk uppförsbacke känsla infann sig och jag bara njöt resten av ridpasset när jag satt upp.
Hon ska komma tillbaka redan på lördag igen så då blir det att träna La.4 programmet.
/Kram

Hoppträning på Lindgården

Idag stod det hoppträning igen på schemat. Något som villigt medverkas i från Nonnes sida!
Han är som jag har skrivit tidigare helt fantastisk överlag men i hoppning är han så himla rolig. Vi fick träna på snäva svängar i uppvärmning som resulterade i att hästen satte in under sig ännu mer. Sen skulle vi hoppa en kombination och då gav N mig mer än gärna ett av sina specialhopp. Då han stannar upp för att kolla på hindret och sedan hoppar han gigantiskt över det även om det är pyttelitet. Peppar peppar ta i trä, har jag fortfarande inte åkt av honom någon gång när han gjort så men det har varit nära.
/Kram

Prinsen

Nanook skulle vilat måndag efter tävlingen, vilket han fick. Tyvärr trampade han av sig en sko och hovslagaren kunde inte slå på den fören tisdag kväll. Min herre blir lite öm om fötterna så han fick vila även tisdag.
I onsdags fick han hänga med på en uteritt, går ju inte att bara tragla dressyrrörelser.
Han var pigg och glad och ville mer än gärna vara i täten. det blev lite galopp och trav och han fick verkligen sträcka ut sig ordentligt vilket jag tror han uppskattade.
Idag tömkördes han av min kusin medans jag red hennes fina arabvalack. När jag rider och hanterar hennes ponny så märker jag att det har blivit en stor saknad efter min egna arabvalack som är såld.

Den obligatoriska julritten/2007.
Det är synd att ekonomin inte tillåter att samla hästar på hög.

Första tävlingstarten

Igår var det äntligen dax för tävlingsstart, då jag fick tidig starttid vid nio redan så fick Nanook sin frukost inne, inte helt glad kille över att bli nobbad att gå ut i hagen.

När vi kom fram så fick han stå kvar i transporten en  kvart- tjugo minuter. Måste säga att det är väldigt skönt att ha en såå cool häst att ha att göra med oavsett vad.

På framridningen skötte han sig exemplariskt, inte spänd alls utan lyhördheten var på topp.

När vi sedan kom in i det andra ridhuset blev han busig, han hoppade på stället och skulle bocka med öronen framåt. Han tyckte nog att det var lika kul som mig att komma ut och visa upp sig igen.

Han var riktigt duktig inne på banan och spände bara till uppe vid domarkortsidan. I traven orkade jag inte hålla ihop honom riktigt, så han blev lite lång i formen. Trots lång form skötte han sig i alla rörelser, förutom mellantraven som vi behöver öva på då jag absolut inte kan sitta ner på honom.

I galoppdelen blev han kortare i formen och jag satte den svåra förvända galoppen, tyvärr slappna jag av för mycket när den var gjord så det blev omslag i den andra förvända galoppen.

Vi fick en väldigt värmande slutkommentar där det stod att det var en häst med takt och mjukt ridit. Domaren önskar att han ska komma ihop sig i formen och bli ännu mer energisk. VIlket var väldigt skönt att läsa då det överensstämmer helt med vad jag känner.

Jag är verkligen jättenöjd med vår första start och nu är det bara att jobba vidare.

 

/Kram

 


Lösgjordhet

Idag red jag honom lång och låg, fokus låg på att få honom ordentligt lösgjord i sidorna.

Red mycket volter i varierande storlek, skänkelvikning och öppnor och slutor. Efter ett tag kändes han riktigt fin. Var nog lite stel i början eftersom han vilade igår.

Kände även på hur den förvända galoppen kändes, satte båda. Bärigheten finns fortfarande inte där helt och hållet och även formen är väl inte heller redo för regional start än. Men vi kämpar på.

Annars idag blir det att ta emot min kusin som ska jobba här på gården i några veckor, sen ska här putsas stövlar, träns, sadel, sporrar yes you name it.

Ser verkligen fram emot tävlingen imorgon, ska bli kul att komma ut igen.

/Kram


Bus i snön

Då min prins gick så bra igår tyckte jag att det var dags med ett break från ridhuset.
Vi tog därför en väldigt taktande skrittur genom skogen som omväxling vilket han verkade tycka var hel fräsigt. På tårna precis hela tiden, skoj med lite nerv i hästar tycker jag allt.
Sedan red jag lite galopp i en av våra stora hagar som står tomma nu under vintern. Jag lät honom galoppera på så fort han ville, vilket han inte riktigt förstod utan han låg där i sin dressyrgalopp.
Efter ett tags tjatande tagga han till lite och sträckte ut ordentligt i galoppen. Riktigt härlig tur ute med stora snöflingor som singla ner mot marken.
Då jag aldrig har startat regional på storhäst och att det dessutom är minst två år sedan jag tävlade sist, så har jag idag suttit med näsan djupt ner i TR. Har konstaterat att det är mycket roligare att rida storhäst, kan rida med de bett jag tränar på, de sporrar som jag tycker han svarar mjukast på. Kan ju inte bli bättre, dock ska jag byta mina tyglar imorgon, vet inte riktigt om de jag brukar rida med är godkända, så då rider jag med det andra paret istället.
Har även kollat över så allt jag behöver finns hemma till att knoppa Nanook och göra honom fin. Igår provade jag även mina tävlingskläder, tur att syrran är längre än mig så jag slapp köpa ny tävlingskavaj.
Imorgon ska jag rida igenom programmet en sista gång. Sen blir det putsning av sadel och träns.
/Kram

Underbar

Idag så bestämde jag mig för att få Nonne att lyssna på mig, vänta på mig helt enkelt.
Så bestämde mig för att träna mycket avsaktningar från både galopp/trav till skritt och halt. Efter ett tag blev han riktigt fin. Den där känslan som jag har börjat hitta oftare hitta jag idag igen, blir så lycklig då, känns som att allt bara faller på plats och allt blir lekande lätt.
I alla fall för några steg, men det är kul att veta vad det är jag ska leta efter för känsla.
Kom och tänka på att sen i höstas när jag red första lektionen för Mette har jag mer och mer kunnat rida Nanook på rätt sätt. Det jag menar är att jag har vissa stunder där jag verkligen hamnar i harmoni tillsammans med honom. Idag fick jag nästan till en mellantrav där jag inte studsa alltför mycket, det är så svårt att rida honom för han har ett så annorlunda steg jämfört med alla andra hästar jag någonsin har ridit.
Men tack vare Mette måste jag säga så har jag verkligen utvecklat mitt sätt att påverka hästen och framförallt min sits.
Fick en komplimang av en i stallet idag när jag nästan var klar med mitt pass att han såg fin ut och det måste jag säga, han var underbar idag. Om han går såhär på söndag är vi oavsett plats på resultatlistan och procent vinnare. Han är en riktig pärla min fina häst!
/Kram

Vilodag för både mig och hästen

Idag vilade jag från allt som har med stallet och göra, slapp till och med att mocka, fixa fodret och hela den biten för det gjorde min kära lillasyster åt mig.
Igår red jag i alla fall igenom programet för mamma två gånger. Första gången gick väldigt mycket bättre än senast jag red det men han blir väldigt på i galoppen och väntar inte på mig, vilket resulterar i att alla rörelserna blir ännu svårare. Så kort sagt kändes det inte alls harmoniskt. Jag fortsatte att arbeta honom lite i galoppen och gjorde många övergångar till skritt. Då släppte det och jag kunde plöstligt bara sitta helt stilla och bara njuta.
Andra gången var traven svårare, han tog inte riktigt mina hjälper i sidvärtsrörelserna. Även här blev han stark en bit in i galoppprogrammet. Då jag inte har tag på hans yttersida byter han galopp i den förvända. Så det är ju enkelt, om jag har koll på yttersidan hela tiden går han som en pärla.
Man blir ju frustrerad när man inte sätter det och dagarna bara försvinner känns det som.
Så jag tog några djupa andetag och red igenom galoppdelarna ur programmet två gånger och fick då stundtals tillbaka den härligt luftiga galoppen. Det känns helt magiskt att få sitta på honom då, vi bara dansar fram.
Hoppas att jag snart kan lära mig att sitta ner på honom i en mellantrav också. *haha*
Kan ju inte få allt serverat på silverfat.

Programridning

Nu är det verkligen inte långt kvar till vår första start tillsammans. Jag vet inte om jag ska säga tyvärr då det är en La:4 och regional dessutom, men på senaste träningen för Mette Henriksen så sa jag att jag gärna startade någon klass innan vår nästa träning som är i mars. Så tyvärr var det bara regionala och tyvärr är det en La:4.
Det är ju så att de senaste 7 åren har han inte varit ute på en dressyrtävling, så bara miljön kommer ju vara ett äventyr. Men då han oftast får jag väl säga är sten cool så borde inte det vara några problem. *peppar peppar ta i trä*
Skälet till att vi skulle starta innan mars, är att vi skulle få någon bild av hur vi ska lägga upp framridningen så vi får ut det ultimata, vilket jag tycker är svårt.
Sen när det kommer till programmets olika delar så är delarna var för sig inte alltför komplicerade, framförallt stora delar av galoppen är riktigt fin, men det svåra är ju att orka rida ordentligt från början till slut. 5½ min är väldigt lång tid att vara helt fokuserad och inte göra några synliga misstag.
Fast det vet jag innerst inne att jag varken kan begära av mig själv eller Nanook än. Vi känner varken varandra helt än eller programmet men varje ridning hittar vi varandra mer och mer känns det som.
Just det, det här inlägget skulle jag ju skriva om dagens programridning för mamma. Men det får komma upp imorgon istället
/kram

Hoppträning

Jag har aldrig varit den där tjejen som gärna hoppar, men jag varierar alltid min ridning och därmed innebär det att jag ibland hoppar.
Jag har hopptränat på både min ponny och min förra storhäst, men inte seriöst med tränare och med återkommande träningar.
Därför är det väldigt roligt att sen jag köpte Nanook i Juni har vi hoppat nästan varannan helg och wow säger jag bara.

Jag litar verkligen på honom till 200 % när det kommer till hoppningen, vilket märktes på hoppningen idag. Vi kom verkligen helt fel på en oxer han stod verkligen helt stilla men på nått sätt försökte han ändå komma över. Den var bara högst 50 cm men ändå.
Fick även känna på en något taggad herre för första gången, han var lite på tårna och lite överambitiös, måste medge att det gillades, bröt ut i gapskratt ett antal gånger under lektionen. Framförallt efter en kombination som han typ stack på när jag hade vänt upp mot den och efter försökte han få till några glädje bocksprång.
Vi hoppade i slutet en bana på 90 cm, nu börjar den här höjden inte vara skrämmande längre och det trodde jag verkligen inte skulle hända mig.
/Kram

Välkommen till min nya blogg!

Den här bloggen kommer vara som en träningsdagbok för mig och min häst Nanook. En gentleman på 16 år som jag köpte i juni år 2011. Här kommer jag skriva om allt vad ett häsliv innebär och även lite annat smått och gott.

 

Kram


RSS 2.0