Hjälp av koner

Vilken nybörjare man känner sig som när ens tränare sätter upp koner. Dagens lektion var den bästa nånsin tillsammans med Ella. Jag red henne ett kort joggingpass imorse och det verkar ha gjort susen.  

För när vi började lektionen så kunde vi komma till ridning direkt och slippa tåget som bara ångar på. Vi fick träna mycket på att göra samma övning men att runda till henne runt varannat ben. Hon blir lätt stressad när jag lägger på benen.  

Vi red förvänd öppna och rättvänd längs långsidorna. I början var känslan mer mot skänkelvikning. Efter ett tag fick vi lämna väggen och göra samma övning innanför spåret och även räta ut mellan de olika öppnorna för att checka av spårningen, vi fick MVG av Kristian idag på spårningen på rakt spår! Här får jag vara försiktigt i övergångarna mellan öppnorna så hon inte blir spänd på grund av att jag gör det för fort. 

Tur att han ser att vi tränar på våra läxor. Fick rida i en större trav och då faller gärna Ella ifrån mig lite, så där måste jag vara uppmärksam så jag inte glömmer bort halvhalterna på ytter. När hon ibland spänner till så får jag henne snabbt att släppa till igen om jag rider förvänd öppna. Jag tycker om att hitta verktyg som jag känner effekten av direkt. 

Jobbade sedan på medellinjen, här fick vi ta hjälp av koner precis där vi rider upp. Jag slarvar med vägen och då tar hon kommandot. Vi måste rida igenom hörnan för att få de 9 1/2 metrarna innan vi ska upp på medellinjen. För då hinner jag få in henne i öppnan och guida hennes framben upp på linjen med båda mina händer. Det är viktigt att jag verkligen svänger för tygeln och inte vikthjälperna för då tar Ella över direkt. Lättare sagt än gjort. Tillslut fick vi till det i båda varven och då fick vi fortsätta i svag öppna på linjen för att hon ska släppa till. 


Bästa belöningen när man har varit duktig, hälsar Ella. 

Torsdag morgon

Nu sitter vi i bilen igen jag och mamma. Fikakorgen är packad och filmkameran är fulladdad. Det är dags för ridlektion för Kristian idag.

Har hunnit jogga Ella nu på morgonen så vi slipper att hon river sin transport. Det är inte alltid lätt att ha för mycket energi.  

Se med nya ögon

Jag måste höja Nina till skyarna. Hon är så otroligt duktig. 

Vi pratar, diskuterar allt mellan himmel och jord. Plötsligt så är jag mer harmonisk och klarsynt. Som att resultatet på debuten är bra med tanke på att hon och jag har tränat tillsammans inför denna start totalt 12 gånger och där in emellan lämnade jag iväg sadeln också. 

Vilken duktig och schysst häst jag har.  Nu ska min syster vara en ängel och hjälpa mig att tävla henne 9:e maj. Då jag vill vara och stötta min pojkvän när han spelar final. Oturligt nog föll det på samma dag. Så hon ställer upp för oss och hjälper mig men framförallt Ella att få mer tävlingsrutin. Tack älskade syster för allt du gör för mig. Det betyder mycket. 

Spa behandling

Har varit på rundsmörjning hos min sjukgymnast Lena. Hon är fantastisk, snabbt och lätt lossar hon där jag har spänningar och sitter fast. 

Har fått en till avslappningsövning som jag ska göra varje kväll. Sedan var hon lite orolig för min vänstra axel. Den är inte så rörlig, men jag mår inte dåligt av det och känner ingen smärta. Nu har jag fått en övning jag ska göra flera gånger om dagen så jag inte blir så spänd där. 

Annars var det bara det vanliga att jag fastnar i vänstra bäckenleden. Den lossnade otroligt nog väldigt lätt idag. Jaaaa

Nu får vi börja aktivt skrittjobba Nanook i en timma om dagen. Det ska göras i några veckor och sen ska det byggas på med 5 min trav per vecka i fyra veckor. Därefter ska vi röntga och se om allt växt ihop och då är det bara att köra på. 

Vilka fantastiska besked, ska bli så härligt att komma upp på den fina fuxen rygg igen. 
Kort vecka

Innebär många lediga dagar som man kan tillbringa i stallet eller med pojkvännen och vänner. Jag ska försöka få till lite av varje. Det lär som vanligt bli mycket häst, Nanook ska blandannat på röntgen för att se hur benet har läkt. 

Det är dags att åka till Stockholm igen för träning och ska försöka rida innan vi åker på morgonen. Red henne innan tävlingen igår och hon kändes väldigt harmonisk på framridningen. 

Planen för veckan. 
Må: uteritt
Ti: Nanook ska på återbesök och sen jobbar jag. Ella får en välförtjänt vilodag. 
Ons: lösgörande på utebanan
To: ett tidigt morgonpass, lasta för avfärd mot Stockholm och lektion för Kristian. 
Fre: träna på det från lektionen
Lö: uteritt
Sö: uteritt 


Analys av debuten

Har analyserat filmen av ritten, min känsla på banan och protokollet. Det största felet jag gjorde inför den här starten var mina mål. Det ska jag diskutera med Nina imorgon. 

Jag har ett bra upplägg som jag ska bli trygg med och där ur kunna sätta mer press på oss båda. Min känsla inne på banan var okej. Nu i efterhand insåg jag och även efter diskussion med Nathalie och Malin att jag red slarvigt och slutade påverka henne. Varför hände det? Nervositet för att tävla min nya häst, kommer jag med bortförklaringar och vill skydda mig själv från min egen press med målen? 

Behöver vi kanske bara mer tävlingsrutin tillsammans? Många tankar som ska bli skönt att lyfta med Nina imorgon. Iallafall så var ju verkligen Ella superduktig och red ihop 57 % alldeles själv i en regional la:3, när ryttaren tydligen hade annat för sig. 

Det jag är gladast över efter den här tävlingsstarten är att Ella verkar tycka det är lika roligt som mig att få visa upp sig. Nu blir det revansch för mig själv om en månad. 

Debuten är gjord

Alla mål uppnåddes, hon höll den förvända galoppen och gjorde ryggningen. Vi hade tyvärr tur att ha framridningen för oss själva. Men det kom och gick människor och hästar så vi fick lite störmoment trots allt. Överlag kändes hon otroligt fin och bättre än hemma, sen går hon och klapprar med bettet men det kommer nog försvinna ju mer samspelta och avslappnade vi blir i tävlingsituationen. 

Riktigt lyhörd och fokuserad på mig och hon var väldigt glad. Det kändes riktigt bra och jag tycker det är roligt att få komma ut och tävla med min kära Ella. Vi hade skoj idag och detta kommer bli så bra med mer rutin. 

Lektionen

Idag var vi iväg till Liljas anläggning i Gottlösa. Det var första gången jag red för Sissi och det kändes riktigt bra. 

Samma upplägg på lektionen som för Kristian och det är viktigt för mig att det är snarlikt. Vi började med att hitta spårningen på böjt respektive rakt spår. Det är svårt, men som vanligt så är det lättaste sättet att hitta henne att rida små volter.

När vi sedan red öppna så fick jag ta hjälp av en 10 m volt så vi kommer in rätt i öppnan. Red sedan långa och korta diagonaler i skänkelvikning. Här måste jag tänka på yttersidan undan för höger skänkel och att vara mer aktiv med vänsterskänkeln i motsatta skänkelvikningen.

Red den förvända galoppen som den ligger i La:3, red mycket med förhållning på gamla innertygeln och upprepade tills hon förstod vad övningen gick ut på och först då bytte vi varv, varje gång övningen var slutförd så gjorde vi halt och berömde. Det fungerade väldigt bra på Ella! 

Jag fick tillslut rida igenom programmet. Jag kan hålla igen i mellangångarterna och måste tänka på att tillrättavisa henne när hon lägger sig mot min vänsterskänkel.

Annars är det bara att tuta och köra. Film kommer upp när jag har tid att klippa ihop den. 
Back in the game

Att en sadel kan göra så mycket, ikväll kändes hon mjuk och fin. Lyssnade bra på mig när jag reglerade framåt och tillbaka. Vi började med en härlig tur ute tillsammans med Malin på V. 


Jag är så himla tacksam för alla fina människor som finns där för mig och stöttar och peppar oss. Jag är så himla tacksam att jag får vara ägare till i mina ögon världens snällaste sto som jag älskar så otroligt mycket. 

Årets tävlingsdebut

Vad jag har längtat efter den här veckan, när det är sista dagarna innan tävling. Jag har kanske även längtat efter det för  det bekräftar för mig att min häst är igång igen.

Jag är nog inte som alla andra, min häst har tävlat en gång tidigare i sitt 7-åriga liv och det var i vintras i en lb:1 där hon var superspänd och totalt red vi ihop 56 %. 


Nu har jag anmält oss till en la:3 och det är både debut i programmet och debut på tävlingsbanorna för i år och utomhus. Det viktigaste för oss på söndag är att komma till ridning inne på framridningen. Det är viktigt för mig att hon lär sig att andra hästar inte äter upp henne och att fokus kan flyttas från dem till mig. För det är först då vi kan börja prestera inne på banan. Men framförallt är dessa detaljer viktiga för att vi ska kunna glädjas och ha kul tillsammans när vi är och tävlar. 


Mina mål inför söndag: 
- hon lyssnar på mig och blir inte uppstressad av andra hästar på framridningen. 
- hon lyssnar på halvhalterna. 
- 55 % är ok för oss, 60 % är jag supernöjd med som debut om det inte är för stora missar. 
- ryggningen går bra och ett stort plus är om hon håller förvända galoppen. 

Tävlingsveckan

Schemat och planeringen ser ut som följande den här veckan. 
Må: tränar programdelar
Ti: paddocken, blev vilodag, sadeln korrigeras.
Ons: longering
To: träna programmet
Fre: lektion för Sissi
Lö: lösgörande och avslappnande
Sö: tävling La:3 i Boxholm. Musklad häst = trång sadel

Sadeln är på korrigering. Hon har som sagt ångat på. Kändes som att vi var tillbaka på ruta ett och det ville jag inte tro. Tänkt och gjort. Det visade sig att sadeln var för trång. Den är klar onsdag kväll. Så sen är vi på rätt väg igen. Jag är tacksam för att jag lyssnar på min magkänsla. En skit känsla

Idag plöjde Ella på som en ferrari, ingenting jag gjorde svarade hon på. Det hon tyckte skulle gälla för dagen var att hon kunde springa med huvudet där hon ville, i så hög hastighet som möjligt. Ibland helt i sidled i galopp eller stanna och gå åt andra hållet. 

Långa tyglar och skrittpaus. Kortar tyglar fortfarande ett lokomotiv som ångar på. Ger henne långa tyglar igen. Känslan är skit, tålamodet kände jag var påväg att försvinna. 

Planen blev att försöka få henne att vänta något steg på mig och få henne avslappnad och mjuk i sidorna istället för helt stum och hård i munnen. Tog hjälp av grammanen och efter två varv slappnade hon av. Klapp och beröm, vi tar nya tag imorgon. Då kommer det kännas bra igen.

Det bästa med dagen var att jag visslade och hon kom galopperande rakt fram till mig i hagen, mitt mattehjärta smälter lite mer för varje gång hon gör så. 

Klättring

Red i skogen och klättrade i sandbackarna. Vi hann precis tillbaka innan det började regna. Hon kändes väldigt mjuk och fin med kontakten i munnen idag. 

Hon taggar till även ute, men det verkar som att det är roligast att få en uppgift i ridhuset för då blir hon superglad. Så fantastisk häst jag får ha i min ägo. Idag skrattade jag gott åt henne för hon vill så gärna iväg när jag ska hoppa upp så hon står och studsar på stället. Så fort jag sitter i sadeln frågar hon vad vi ska hitta på just idag. Vad jag är förälskad i världens finaste Ella. 
Planering

Fick slänga om skogen och passet på utebanan. Det regnade igår så det blev ridhuset och idag blev det skogen. Imorgon blir det utebanan och vid lunch kommer Helmut och tittar igenom Ella. Ska känna in hur hon känns imorgon när hon gått en tur i skogen dagen innan. Har fortfarande inte hittat en bra plan för hur hon presterar bäst. Om det inte känns bra, så kommer jag börja lägga in uteritter när det finns utrymme för två lösgörande pass på banan efter. 

Lö: kort pass, jobbar 12 h. 
Sö: vila
Må: vila
Ti: skogen
Ons: lösgörande utebanan
To: lösgörande utebanan
Fre: ett pass med lite mer krav för att stämma av hur vi ligger till. 
Lö: programridning 
Sö: programridning

Energi så det räcker och blir över

Idag var planen att rida ut, det blåste och började regna när vi skulle ge oss iväg. Kände att det fick bli ridhuset då det är att utmana ödet lite när hon ändå har vilat två dagar. 


Hon var väldigt pigg. Det som funkar bäst i nuläget är att åka häst en stund i början. Annars så bara studsar hon på stället. Hon får springa runt fyrkanten i en rund form i trav och galopp och det enda krav jag har är spårningen och att hon ökar steglängden ytterligare något när jag ber om det. 

Skrittpaus och sedan plockade jag upp tyglarna igen. Då trampade hon till fyra steg på stället i "piaff" inte korrekt självklart men hon stod helt stilla på stället och trampade. Wow! Red mycket snabba tempoväxlingar och korta snabba övergångar mellan gångarterna. Det var riktigt svårt och hon låg på. 

Växlade varv med tio meters volter i trav och tillslut började vi äntligen prata med varandra. Hon släppte till och började frusta. Då är det perfekt att lägga in uppgifter som hon måste tänka till inför. Började med att utmana henne i galoppsamling med tagen bakdel, när hon lyssnade tillbaka red jag fram. Hittade ett fint dragläge och ur det red jag vägen i den förvända galoppen som den ligger i La:3. Gick kanon på första försöket åt båda hållen. 


Älskade häst, vad underbart det var att få träna tillsammans igen. Imorgon blir det uteritt. 

Första riktiga passet

Imorse satt jag redan 06 på Ellas rygg. Vi red ut en skritttur i skogen i dimman. Efter det gav vi oss in i ridhuset för första gången på länge. 


Försökte hitta spårningen längs fyrkanten i alla gångarter. Det var inte det lättaste då hon bara sprang på. Efter ett tag lade jag in öppnor i både trav och galopp och gjorde övergångar till skritt i alla hörnen. 

Avslutade med skänkelvikningar längs diagonalen i trav och galopp därefter övergångar till halt. 

Hon var väldigt speedad men lyssnade ändå någorlunda bra på övergångarna, dock får vi träna vidare på tempoväxlingarna för där kör hon bara på. 


Det var i alla fall fantastiskt roligt att trimma på min fina häst igen. Vet inte hur jag ska klara mig utan henne tills på tisdag. 

Lördag morgon

Bästa sättet att starta dagen på, kanske lite väl tidigt en lördag. 
Äntligen

Nu får vi äntligen sätta igång på riktigt. Som vi har längtat både jag och Ella efter ett riktigt träningspass. Dock tror jag att hon är mer redo än mig då jag fortfarande är lite hindrad av min lårkaka. Det är verkligen dumt att ramla ner för en trapp. 


Idag hos Axel så var hon så på tårna och hela hon skakade av frustration över att behöva stå stilla när vi ultraljuda benen. Men hon gör det som den stjärna hon är, jag är så stolt över henne att hon sköter sig trots att energin spritter i henne. 

Åh, vad jag har längtat efter det här beskedet. Nu är vi taggade till tusen! 

Att hämta

Förmodligen är det en bra period just nu. Men oavsett så njuter jag varje gång Ella kommer direkt till mig när jag kommer ut i hagen. 

Hon har varit svår med just den biten. Jag är verkligen glad för det lilla. Just nu tvekar hon istället 1 min innan hon kliver på transporten.

Jag vet inte om det är något jag får stå ut med att hon på något sätt vill visa att hon kan bestämma själv. I olika varierande situationer. 
Lite ändrade planer

Då vi hastigt bestämde oss för att åka bort, så blev det ingen vila idag. Jag kör på med skritten fram till återbesöket på fredag och sen rider jag ett kort pass på lördag.


Skogen i full storm

Imorse när jag red blåste det så mycket. Så i och med att hon var spattig igår för blåsten så satte jag på ett säkerhetsbälte idag, i form av en graman. 

Hon skötte sig exemplariskt i skogen och istället så var hon väldigt spänd på utebanan. Det knakade i träden och blåste löv över paddocken, efter ett tag började hon frusta och sen blev hon lika mjuk och fin som alltid. 

Denna hästen ger en så otroligt härlig ridkänsla. 
Hästarna som har format den jag är

Flipper 
En ponny som vi lånade ett sommarlov året jag skulle fylla nio. Han var provet på om jag skulle få en egen ponny. 

Så här när jag tänker tillbaka på honom så var han verkligen hemsk, han var tjock och seg. Men lyckades ändå slänga av mig 1-5 gånger per ridpass. Jag avgudade den lilla C-ponnyn och ville verkligen ha en egen. 

Robinson Cruse
Älskade ponnyn som blev hela 31 år hos oss. Han flyttade in i vår familj hösten jag fyllde 9 år. Min dåvarande sjukgymnast hjälpte oss att hitta honom. En riktigt envis och busig men genomsnäll New Forest D-ponny med hjärtat på helt rätt ställe. 

Max Cro
När Robin skadade sig när jag var 12 år och vi inte visste hur ridbar han skulle bli efter rehabiliteringen så letade vi ny D-ponny till mig. Jag fastnade för den helgalna Max. En smäcker fux som skulle vara 6 år men det visade sig att han var knappt 5 år. Vi delade mycket blod, svett och tårar tillsammans de tre första åren. Jag red in honom på nytt, han stod mest på två ben men det gick tillslut. Året jag fyllde 18 år, tog vi vår första placering i dressyr och jag var så stolt. Han var i våra ägor i 7 fantastiska år. 

Alice II
Syrrans första egna ponny. Hon skolade om Alice från en hopp ponny till dressyr och tillsammans vann de både div 3 & 2. Såldes sedan till en fantastisk familj. 

Diadora
Köpte vi som 5 åring med hjälp av Tiina. En fantastisk häst med otroliga kvaliteer. Tyvärr skadade hon sig i hagen och vi fick låta henne somna in innan hon blev 7 år. 

Albert Maräng
Abbe en superfin New Forest ponny men en otroligt vacker utstrålning och en super kvalité i gångarter, köptes för att Nathalie ville komma ännu längre än vad hon hade gjort med Alice. Målet var SM, tyvärr mådde han sämre och sämre och nu finns han inte längre hos oss. 

Marion
En missförstodd söt ponny som Nathalie har under sitt beskydd och försöker få henne att slappna av och glädjas åt livet. Marion har mist tilliten till människan men hon litar på Nathalie till 200 %. 

Nanook
Jag köpte honom för att se om jag ville fortsätta med hästar, eller det visste jag. Men hur min hobby skulle utvecklas var jag osäker på efter att Diadora behövdes tas bort. 

Jag skolade om honom från western till dressyr på 1 1/2 år. Förra året debuterade vi Msv B och i år efter 3 år ihop sålde jag honom till mamma. 

Helena
Min dröm, den här hästen har allt jag nånsin drömt om. Jag har så höga drömmar om vår framtid tillsammans. The sky is the limit! Galen

Red ut i skogen på galna hästen, trodde inte jag skulle sitta kvar hela turen. Hon var så spänd och sprätte för allt i och med att det blåste halv storm. 

På utebanan gick det sedan i 200 knyck men tillslut började hon frusta och slappna av. Då avslutade jag och sen fick hon gå ut i hagen igen. Fram till återbesöket

Nu ska Ella fortsättningsvis skrittas till mestadels fram till fredag. Lite trav och galopp för att stimulera hjärnan. Ser verkligen fram emot återbesöket så vi kan sätta igång henne igen. 

Lö: skritt på hårt underlag
Sö: skritt i skogen
Må: skritt i skogen
Ti: skritt
Ons: skritt
To: skritt i skogen
Fre: återbesök
Ser fräsch ut

Ella ser ut som vanligt igen med dubbelt med energi. Återbesök är inbokat 10:e april. Nathalie rider Ella och säger att hon känns väldigt bra. Imorgon ska jag rida igen. 

Jag börjar bli väldigt sugen att komma igång igen med träningen. 
RSS 2.0