Stöd i handen

Idag red jag ett kort men bra pass och sedan red vi ut i det fina vädret. Hade ett väldigt fint stöd rakt igenom hela passet idag! Duktig kille :) 



Träningarna hos Emelie

Har äntligen klippt ihop filmerna från träningssdagarna hos Emelie, hoppas jag snart kan åka dit igen och träna.
 
 
 
 

Härlig känsla

Idag gick Nanook kanon fint, dock släpper han stödet i handen emellanåt men med en lätt korrigering så hittar vi varandra igen. Red även igenom programmet inför lördag, där måste jag ha is i magen i mellangångarterna och våga samla upp och visa växlingar inom gångarterna lite mer. Börjar bli riktigt taggad inför helgens tävling. 
 
 

Affärspartner för Bemer

Idag har jag signerat papper och är nu äntligen affärspartner för Bemer. I nuläget tror jag inte det är många som vet vad Bemer är och innebär. Men jag tror på den här produkten och då framförallt som friskvård, till en ökad prestationsförmåga på fritiden, i arbetet och i idrott man utövar. Jag hoppas att när jag är färdig AT kan använda den i mitt arbete även där. Nu använder jag den mest på hästarna och min familj för att lära mig mer om den. 
 
Vad är då BEMER?

BEMER® är en fysikalisk vaskulär terapi, är för närvarande en av de mest effektiva terapiformer som finns för att förebygga sjukdom och läkning av dessa. BEMER® stimulerar fysikaliskt en lokalt nedsatt eller störd mikrocirkulation, vilket ger stöd för att upprätthålla hälsa och främja rehabilitering. BEMER använder i sina program en världsunik signalstruktur, utvecklade för behandling under dagen i vaket tillstånd och för behandling under sömnen. BEMER®-terapi är en behandlingsinsats för hela kroppen och dess naturliga reglerande mekanismer. BEMER® används oberoende av symtom som en kompletterande behandling vid olika processer för tillfrisknande. Den nuvarande generationen BEMER Classic och BEMER Professional baseras på forskningens senaste resultat.

Mikrocirkulationen är den största och funktionellt mest betydande delen hos blodcirkulationen i den mänskliga organismen. Den utspelar sig i det fina och mycket vitt förgrenade nätverket hos de minsta blodkärlen. Visserligen är det mänskliga nätverket betydligt finare förgrenat än vad som exempelvis är fallet hos ett träd men just här kan man fastställa hur väsentliga de små kärlen är för försörjningen.

Hos människan utför blodcirkulationen hos de minsta kärlen – alltså mikrocirkulationen – livsviktiga transportuppdrag: Den försörjer vävnader och organ med syre och näring, transporterar bort slutprodukter från ämnesomsättningen och främjar immunsystemet. En begränsad eller störd mikrocirkulation gör att celler åldras snabbare och är orsaken till många störningar i välbefinnandet och sjukdomar.

Mikrocirkulationens prestationsförmåga avtar med åldern. En naturlig process som dock snabbas på hos många människor på grund av miljöpåverkan, vanor och livsstil. Luftföroreningar, miljögifter, buller, stress, aggression, depression, för lite sömn och motion, osund eller ensidig näring, nikotin, alkohol eller droger kan ha mycket negativ inverkan på mikrocirkulationen. Följderna: nedsättning av immunsystemet, högre mottaglighet för infektioner, snabbare cellföråldring, sämre försvar mot fria radikaler, försämrad prestationsförmåga, störningar i välbefinnande, störda läkningsförlopp vid sjukdomsfall och kroniska sjukdomar.


Aj

Idag opererade jag bort min visdomstand. Känner mig väldigt duktig, då jag hatar sånt här. Guldstjärna till mig själv. Då det gör ondare än jag räknat med får Nanook en oplanerad vilodag. Imorgon är det lektion för Julia.
 
 

Ibland känns det inte bra

Lektionen igår gick skit kan man väl säga, men det måste få vara dippar ibland. Skönt är det att ha någon på marken som hjälper och guidar en när det känns dåligt. Nu när jag tänkt efter lite kändes han väldigt mjuk i sidorna men han var lite framtung och just den känslan är jag så rädd för. Då går tankarna igång i mitt huvud om han har ont i nacken igen, om jag gjort något fel med mera. Det är väldigt jobbigt ibland när det känns såhär och jag börjar misstro i mig själv och att om jag gör det som är bäst för min Nanook. 
 
Idag red jag ut och han kändes pigg och framåt. Schemat följs inte men ibland tar det andra vändningar.
 
 

Planering

Två veckor framåt ser ut så här för Nanook. Nu i maj blir det tre helger med tävling och en helg med träning för Mette och sen dansar min syster bal sista helgen i Maj så alla helger är uppbokade. Det gillar jag! 
 
Måndag: Vila
Tisdag: Hoppning
Onsdag: Bommar
Torsdag: Dressyr
Fredag: Lektion för Julia
Lördag: Programridning
Söndag: Uteritt
Måndag: Dressyr
Tisdag: Lektion för Julia (Lindgården)
Onsdag: Vila
Torsdag: Programridning
Fredag: Dressyr
Lördag: Tävling Vikbolandet MsvC:1
 

Smält intrycken lite

Nu har jag varit hemma några dagar och Nanook har ridits ut och skrittats för hand. Jag fick många bra tips både ridmässigt men även i hantering, packning och säkerhetstänk med mera. Emelie är väldigt duktig på att planera och jag fick ta del av hennes packlistor och frågade ut henne om allt kring tävling och meeting som jag kom på. 
 
I ridningen skall jag tänja ännu mer på registret i gångarterna och försöka vara mer passiv i samlingen så att han bär upp sig själv, det gör ingenting att det blir avbrott eller missförstånd. Jag ska tänka på hur jag lägger an mina skänklar och att inte driva utan bara låta de ligga an kan vara tillräckligt ibland. 
 
Jag måste träna vidare på att rida hörnen som Emelie visade, det underlättar så himla mycket. Jag tar även med mig att tänka samling i hörnen och lite mer fram på sidorna, så att registret syns genom programmen. Jag kommer även dela upp programmen så jag vissa dagar rider trav delen och andra gånger galopprörelserna. Så att det går mer automatiskt när jag sedan rider program som jag ska fortsätta att göra så ofta jag hinner. 
 
Nu har jag faktiskt anmält mig till en tävling på Brolöten i maj och jag ska även spara ihop pengar så jag kan åka och rida för Emelie snart igen. 
 

Påväg mot träning med Ubbe

Nu på morgonen så har jag pysslat om min prins och släppt ut honom i hagen. Han orkade inte ens kliva upp för att äta frukost stackarn. Han låg helt utsträckt fortfarande när klockan var sju. 

Sen har jag myst med Briman när han gjordes iordning för träning. Vilket charmtroll han är och så himla mysig. Just nu sitter vi i bilen med Briman i släpet påväg mot träning.

När vi kommer hem ska jag rida ett pass för Emelie igen. 


Min kille längtade nog hem igår men idag är han mer tillfreds redan. 

Härlig atmosfär

Igår anlände jag och Nanook till Brolöten där tre dagars träning väntade oss. Planen var sån att jag skulle rida tre lektioner under tiden jag var här. Idag har jag ridit två lektioner. Jag har två saker som jag ska tänka på imorgon, det kommer nog vara lättare sagt än gjort:
1. Jag ska inte försöka rädda situationen utan korrigera honom det är därför man tränar, för det måste få bli fel innan det blir rätt. 
2 Jag ska sluta klämma och vänta in honom i samlingen så han korrigreras när han bryter av. 
 
Antagligen kommer jag inte lyckas med de två punkterna redan imorgon men skam den som ger sig. Jag kände skillnad på oss redan andra passet idag. Dock kändes han mer döv för skänkeln och loj men Emelie sa att samlingen var bättre och såg det även själv på filmen efteråt. Filmer och bilder kommer upp så småningom. 
 
 
 

UF Dressage Clinics

Hade idag anordnat en clinic med Kristian von Krusenstierna. Clinicen var uppdelad i tre olika grupper, unga hästar, ponny och storhästar.
 
Det var väldigt mycket intressant som han berättade och kommer ta med mig många bra tips. Han började prata om hästens tre olika delar: nacken, manken och korset måste löpa efter varandra för att hästen ska klara uppgiften vi ger den maximalt.
 
 
Från unghästgruppen tog han upp att våga släppa på kontrollen växelvis, dvs att man även vågar släppa yttertygeln och låta bogen flyta ut för att få igenom något på insidan. Han tog upp hur han red ett pass, han delar upp det i tre delar som är uppvärmningsdel, träningsdel och tävlingsdel. Desto högre upp i klasserna man kommer menar han att uppvärmningsdelen blir mindre och att man jobbar mycket på träningsdelen. När du tränar kan man med fördel rida med lägre och bredare hand för att göra rätt inverkan på hästen. Det Kristian trycker på som han tycker är viktigast är att när hästen lär sig något nytt så är det helt okej att inverka med stora, grova och yviga hjälper och ju mer säker hästen blir på vad man begär ju finare blir vår hjälpgivning. Så himla härligt att få höra, nu när jag håller på att lära mig och N byten. 
Unghästarna fick jobba mycket längs med väggen, ställa mot väggen och flytta in rumpan. Jobba på långa diagonaler och inte kräva för mycket tvärning. Något annat tänkvärt som Kristian nämnde var att redan vid 20 meters volten finns tanken om bilden i framtiden att den volten är början till galoppiruett. 
 
Ponnygruppen var välutbildade och här var det mycket tempoavstämningar och övergångar. Kristian visade en övning där man rider fram till hörnan innan kortsidan där gör man en övergång till skritt, rider hörnan, övergång till trav/galopp igen och upprepande vid nästa hörna. Med övningen menar Kristian att kortsidorna blir långsidor och det är här man har störst möjlighet att korrigera hästen inför nya momentet. De fick även rida skänkelvikning in till X och sedan ut mot samma långsida igen i en sluta. Det viktigaste som Kristian tryckte på under ponnygruppen är att alltid våga påverka takt och tempo för det kan alltid bli bättre. Så man inte nöjer sig med sin sluta eller öppna utan alltid försöker utveckla sin ridning.
 
 
I storhästgruppen där det var mer utbildade hästar var det mycket fokus på uppförsbacken och här med tänket kring nacken, manken och korset så de ligger i linje. Här fick de jobba mycket förvänd galopp längs med väggen först. Då märker man om det är nacken, manken eller korset som försvinner bort från väggen och som gör det svårt att rida hästen rak. De fick sedan rida 2-3 meter innanför och rida hästarna raka i förvänd och rättvänd. De visade även långa diagonalslutor och piruettarbete. Bytena red de även dem innanför spåret för att få koll på rakriktningen. 
 
En väldigt lärorik och inspirerande dag.

Galoppbyte

Igår och idag har jag tränat för Julia. Hon har inte tränat oss på nästan än månad, så det var väldigt roligt att träna igen. I och med att tävlingen gick så himla bra så ska vi nosa lite på Msv B på träning. Väldigt svårt men roligt att utmana sig själv och N. Berättade för Julia att Mette tycker att jag ska försöka lära mig rena byten till 10 maj. Så när vi hade stämt av det som var lite mindre bra från tävlingen gick vi över till byten. 
 
Det som funkar bäst för oss när det kommer till bytena är skänkelvikning och rakriktningen. Det som är svårast är att när vi gjort några så börjar N slänga in dem när han känner för det. Han tycker det är superskoj. :) 
 
 
Idag så var han riktigt fin redan från början och vi arbetade vidare med bytena, när jag skulle galoppera så började han byta, kan inte annat än att le :) De blev ännu bättre idag, dock är bytena lite överallt och inte alltid rena. Det är ingen brådska vi leker vidare och att ha roligt på vägen är det viktigaste. 
 
Nu kommer vi smälta det här lite och sen tar vi och jobbar vidare med bytena för Emelie. 

Skritt

Idag blev det ett litet gäng på fem hästar som skrittade ut tillsammans. Allt var frid och fröjd tills vi vände. Nanook blev helt galen och gjorde krump bocksprång på stället. Har aldrig varit så nära att åka av honom som då. Sen när jag väl fick ner honom på marken takta han hela vägen hem. Jag som trodde att han skulle vara trött efter helgen haha det fick jag äta upp. 

Imorgon vilar han. Då ska jag med ladda om batterierna. 

Träningsoutfit från i söndags! 

Debut i Msv C

Nu är debuten gjord med bravur. Han reds hemma för Mette innan vi knoppade och åkte mot Mjölby. Hemma var han pigg och taggad, hoppades på att han skulle vara lite tröttare när vi anlände till Mjölby men icke. Han var om inte ännu mer på tårna. Väl inne på banan lyssnade han på varenda liten signal. Jag börjar med att rida fel väg när jag ska ut från medellinjen, väl inne i galopprogrammet glömmer jag bort de enkla bytena. Två felridningar och sen ett galoppomslag i ökningen i galoppen drog ner procenten rejält. Men en debut ska väl märkas och jag var så himla nöjd efteråt.
 
 
 
Väl när resultatet kommer kan jag inte tro det, vi red ihop 63,7 % och har nu ett kval klart till Msv B och dessutom har vi nått målet för året på första tävlingen. Min häst är helt fantastisk! 
 
 
Igår när det var träning för Mette igen gav hon mig en utmaning, jag ska till nästa träning om fem veckor lärt Nanook rena flygande byten. Hjälp! Tur att jag snart ska träna två dagar för Julia och tre dagar för Emelie så jag kan få rådgivning och stöttning, jag har aldrig lärt en häst att byta och vågar inte leka med det för är rädd att jag ska förstöra någonting annat.
 
 
 
Jag är så himla tacksam mot min fina häst att han är så samarbetsvillig och att vi börjar nosa på klasser jag aldrig i mitt liv varit i närheten av förut. Det är så himla roligt! Det trodde jag aldrig att jag skulle kunna klara av att få en äldre western grabb att gå så här fint i sina äldre dagar. Bra självkänsla boost. 
 
 
 
 

RSS 2.0