UF Dressage Clinics

Hade idag anordnat en clinic med Kristian von Krusenstierna. Clinicen var uppdelad i tre olika grupper, unga hästar, ponny och storhästar.
 
Det var väldigt mycket intressant som han berättade och kommer ta med mig många bra tips. Han började prata om hästens tre olika delar: nacken, manken och korset måste löpa efter varandra för att hästen ska klara uppgiften vi ger den maximalt.
 
 
Från unghästgruppen tog han upp att våga släppa på kontrollen växelvis, dvs att man även vågar släppa yttertygeln och låta bogen flyta ut för att få igenom något på insidan. Han tog upp hur han red ett pass, han delar upp det i tre delar som är uppvärmningsdel, träningsdel och tävlingsdel. Desto högre upp i klasserna man kommer menar han att uppvärmningsdelen blir mindre och att man jobbar mycket på träningsdelen. När du tränar kan man med fördel rida med lägre och bredare hand för att göra rätt inverkan på hästen. Det Kristian trycker på som han tycker är viktigast är att när hästen lär sig något nytt så är det helt okej att inverka med stora, grova och yviga hjälper och ju mer säker hästen blir på vad man begär ju finare blir vår hjälpgivning. Så himla härligt att få höra, nu när jag håller på att lära mig och N byten. 
Unghästarna fick jobba mycket längs med väggen, ställa mot väggen och flytta in rumpan. Jobba på långa diagonaler och inte kräva för mycket tvärning. Något annat tänkvärt som Kristian nämnde var att redan vid 20 meters volten finns tanken om bilden i framtiden att den volten är början till galoppiruett. 
 
Ponnygruppen var välutbildade och här var det mycket tempoavstämningar och övergångar. Kristian visade en övning där man rider fram till hörnan innan kortsidan där gör man en övergång till skritt, rider hörnan, övergång till trav/galopp igen och upprepande vid nästa hörna. Med övningen menar Kristian att kortsidorna blir långsidor och det är här man har störst möjlighet att korrigera hästen inför nya momentet. De fick även rida skänkelvikning in till X och sedan ut mot samma långsida igen i en sluta. Det viktigaste som Kristian tryckte på under ponnygruppen är att alltid våga påverka takt och tempo för det kan alltid bli bättre. Så man inte nöjer sig med sin sluta eller öppna utan alltid försöker utveckla sin ridning.
 
 
I storhästgruppen där det var mer utbildade hästar var det mycket fokus på uppförsbacken och här med tänket kring nacken, manken och korset så de ligger i linje. Här fick de jobba mycket förvänd galopp längs med väggen först. Då märker man om det är nacken, manken eller korset som försvinner bort från väggen och som gör det svårt att rida hästen rak. De fick sedan rida 2-3 meter innanför och rida hästarna raka i förvänd och rättvänd. De visade även långa diagonalslutor och piruettarbete. Bytena red de även dem innanför spåret för att få koll på rakriktningen. 
 
En väldigt lärorik och inspirerande dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0