Min födelsedag och snart nyår

Den här veckan blev inte som planerat.


Ella vilade igår och idag. Nu mår jag bättre och ska äntligen rida imorgon! 

Må: vila
Ti: vila
Ons: uteritt
To: jogg
Fre: lektion
Lö: tömkörning
Sö: uteritt


Julen har passerat

Vi hade en lugn och väldigt trivsam jul, jag fick alldeles för fina julklappar så att jag är helt rörd. Men jag fick också en härlig förkylning som nu äntligen börjar släppa lite. Den kom smygandes på torsdagen när vi tränade hos Marika. 


Sen låg jag däckad tills julafton och då kunde jag inte hålla mig ifrån vår traditionella morgon med uteritt. Tyvärr har Ella fått vila sen julafton. Men imorgon tror jag att en ridtur går bra igen! 


Löshoppning istället

Idag skulle vi ridit ut, men när en i stallet ville löshoppa hängde jag och syrran på med våra hästar. Alla fem skötte sig jättebra. Ella var lite stressad i början men sen lugnade hon ner sig och hoppade lugnt för att vara henne. 


Imorgon blir det dressyr med "piaff" träning. Spännande! Mamma har lovat att filma så jag kan få se det också, lättare att koppla en känsla när man ser hur det ser ut. 


Julvecka

På julaftonsmorgonen har vi som tradition att rida ut en tur innan alla åker iväg på sitt. Det är ett mysigt sätt att starta julafton på och så gör vi även i år. 

Må: dressyr
Ti: uteritt
Ons: dressyr 
To: träning Marika
Fre: uteritt
Lö: julaftons uteritt 
Sö: dressyr


Morgontur med sällskap

När man är klar i stallet nio och har hela dagen framför sig. Det var så där härligt frostigt och lite mörkt ute fortfarande när vi gav oss iväg. Vi hade hoppats på lite bättre underlag för hästarna men det gick bra. Ella tyckte däremot att vi kan väl galoppera trots att du tycker att vi bara ska trava?! 


Mysig morgonuteritt med en fin barndomsvän som har hittat tillbaka till sitt hästintresse. Häftigt det där hur livet går olika vägar tills man en dag plötsligt möts igen. 

Nu när jag har hela dagen kvar så tror jag att det blir lite bakande kanske. Det behövs ju lite fika till söndagens uppvisning. 


Äntligen drillning igen

Nu figursyr vi vårt system, jag tar hjälp av Kristin med det sista detaljerna i vår rakriktning. Marika står för helheten och Kristin sätter guldkanten på allt. Det känns så bra inför framtiden. 


Idag var Ella så övertänd på att få träna så hon var som ett popcorn. Hon blir sällan sån numer, men när det händer sitter jag väldigt löst. Väggarna var köttätande djur, gick enbart att rida på medellinjen. Men, in emellan var hon så fantastiskt fin! Väldigt på, betyder många halter. Mycket övergångar. Kontroll på varje steg. I travarbetet jobbade vi skänkelvikningar, diagonal slutor med volter och öppnor. Det blir hemläxan till nästa gång. 

Jag blir gärna så kritisk så jag kommer aldrig ifrån grundridningen i framridningen. Här måste jag komma vidare och arbeta med rörelserna mer hemma också. När vi kom till galoppen, så jobbade vi mycket förvänd galopp på volter för att Ella ska sluta byta hela tiden. Mycket tempoväxlingar, snabbt framåt och tillbaka. Mycket öppnor på kvartslinjen innan kort diagonal och byte. Vi gjorde nog våra bästa byten någonsin, ett åt varje håll. Det räcker. Varför nöta? Hon var så lyhörd och med mig efter arbetet i förvänd galopp. 

Nu är det prick en vecka tills nästa gång. Längtar och jag hoppas Ella är lite coolare då. 


Onsdag

Ella fick vila i måndags, jag mådde inget vidare. Igår mådde jag lika konstigt så det blev tömkörning av en glad häst. Hon har verkligen sina egenheter. När jag tömkör och hon känner sig extra duktig gör hon halt och tittar till på mig så jag måste ge massor med beröm annars rör hon sig inte ur fläcken. Alltså vart får min prinsessa allt ifrån? 

Vi håller på att träna inför en kadriljuppvisning på söndag. Den finslipade vi på idag. Ella tyckte att det var lattjolajban med tre andra hästar. Men tillslut städade vi till oss och gjorde det riktigt bra. 

Imorgon är det äntligen dags att åka iväg och träna för Marika igen. 

Veckan innan jul!

Må: tömkörning med bommar 

Ti: tömkörning 
Ons: kadriljträning
To: dressyrträning hos Marika 
Fre: uteritt 
Lö: rida i hagen 
Sö: kadrilj


Tandläkaren

I december infaller alltid många viktiga av checkningar där jag kollar av så Ella mår så bra som möjligt. 


Idag var det tid för ett besök till Torbjörn. En glad häst sprang på lastbilen. Väl framme hos Torbjörn skötte hon sig exemplariskt som alltid. Vi har haft svårt att variera bett på Ella. Hon har blivit väldigt orolig pga mycket sår och hakar i munnen. Men idag var hon superfin i munnen. Trots att det har skavt i mig att vi har ridit på samma bett dag ut och dag in. Som Torbjörn sa, hon är en känslig dam som vill ha det på sitt sätt. Bara att acceptera. 

Vi pratade mycket om kandar, det är ju inget tvång på tävling längre att rida med det. Men i vårt fall blir det ett hjälpmedel till min vänstersida. Min arm och hand blir mer inramad och lugn med två tyglar i vänstra handen. Så nu ska vi köpa bett och när vi känner att tiden är rätt ska vi introducera kandaret. Så får vi se om Ella tycker om det eller inte. 

Torbjörns tanke bakom kandar användandet är att vi ska kunna ha ett annat tryck i munnen genom att när hon är van plocka bort bredongen och enbart rida henne på stången ibland. Det ligger säkert långt fram i tiden men bra att göra allt i baby steg och inte förhastat.

Koll av sadeln

Idag var min kära sadelprovare ute och gjorde vår rutin check som vi har var tredje månad. Ella var mycket jämnare i kroppen men det finns fortfarande lite kvar att jobba med innan hon är helt jämn och rak i sin kropp. Men det blir mindre och mindre för varje gång att korrigera i sadelns ull. Små framsteg hela tiden. 


Vi klädde på oss och sedan fick vi guidning i våra första steg mot piaff... alltså skrev jag precis det där? Det var så häftigt. Jag håller på att lära mig hur man rider en piaff och jag får göra det tillsammans med Ella. Det är en riktigt häftig känsla. Två nybörjare som lär varandra, det kan väl aldrig bli fel! Vilken resa vi får göra tillsammans. Det var så spännande, häftigt och framförallt roligt och pirrigt på samma gång! Längtar redan tills nästa gång! 
Equiterapeut besök

Ella har varit fantastisk fin i kroppen senaste tiden. Nu när jag och Ella satte igång efter vår semester kändes hon lite motig. En låsning i vänstra ganachen. Min Equiterapeut tycker nu att var tredje månad ska jag lägga in 2 veckors vila. Bara att lyda, med över 40 år i branschen vet han nog vad han pratar om. 

Imorgon är det dags att kolla sadeln. Undra vad hon har att säga, tror jag har svaret redan. Om vi får ihop det så ska hon hjälpa oss med .... det får ni läsa om imorgon! 


Veckan

Må: tömkörning
Ti: galopp lösgörande
Ons: tömkörning, koll av Equiterapeut
To: lösgörande pass, koll av sadel
Fre: tömkörning, koll av tänderna
Lö o Sö hålls öppet beroende på hur det går hos tandläkaren


Sista rycket 2016

Nu är vi tillbaka efter vår semester. Vi var i Prag som var så mysigt. Syrran och jag reste tillsammans med vår mormor. Mamma höll ställningarna hemma och som vanligt när någon av oss åker bort. Så händer både det ena och det andra. Tur i oturen denna gången var att det inte var något allvarligt.

Nu är det i alla fall slut på vilan för både Ella och mig. Dags att kamma till oss och sikta mot våra mål 2017.

Jag har nu ridit Ella två dagar och tömkört en. Nyp mig i armen, hon har nog landat i detta med byten för det var typ det enda hon kunde dag 1 när jag satt upp. Härligare arbetsmoral är svårt att hitta!

Idag var hon betydligt mer med på noterna. Nu ska det slipas på ett bra upplägg där det ska byggas ännu mer styrka och kondition.


RSS 2.0