Härlig skidåkning

Det här med att resa iväg för att hitta på andra aktiviteter än ridning är svårt. Nu var vi iväg i nästan fem dagar och hade det underbart, fantastisk mat, härlig slalomåkning och trevligt sällskap. Ändå får jag spring i benen nästan direkt och längtar efter hästryggen. Igår red jag ett fantastiskt pass med syrran som peppade och kom med råd. Idag fick han bli longerad över bommar. Känner av mitt bäcken lite och vill verkligen inte att det ska hamna fel igen. 
 
Imorgon blir det ännu ett dressyrpass och likaså på torsdag, sen blir det vilodag på fredag och antagligen lördag. För då är vi i Göteborg hela familjen och på Göteborgs Horse Show vilket ska bli väldans trevligt! På söndag blir det en uteritt. Efter den här veckan kommer jag nog börja skriva här lite mer regelbundet igen.
 
 

Sportlovsvecka och skidåkning

Den här veckan är det sportlov för de som går i skolan. Vi åker iväg till Lindvallen på onsdag och åker skidor fram till söndag. Under tiden tar Malin hand om Nanook. 
 
V 8
Måndag: Lektion för Julia
Tisdag: Träna programdelar
Onsdag: Lösgörande
Torsdag: Malin
Fredag: Malin
Lördag:Malin
Söndag: Malin
 
 

Kandar premiär

Min häst gör sig bäst på kandar, jag vet det och många säger det. Men jag tycker att det är så svårt. Så nu ska jag rida alla mina lektioner på kandar men rida på träns själv. Idag var jag hos min sjukgymnast som har känt mig sen jag var bebis. Jag hade två rotationer i bäckenet och låsningar som hon fixade och sen fick jag ju inte rida idag. Hm jag som sett fram emot ridlektionen. Julia red och han var så fin. Jag hoppade upp ett kort tag på slutet. Jag kunde sitta i traven igen :) Lycka! 
 
 
Nu blir det hårdträning med att rida på kandar så jag kan ut och tävla på det. 

Återbesök med frisk häst

Idag var vi äntligen tillbaka på Hölö för återbesöket och förhoppning om friskförklarning. Han var så snygg och ville bara visa upp sig tyckte Nanook. Axel tyckte att han var riktigt fräsch ooch tror att det kommer hålla i sig. Jag ska understödja med MSM och glucosamin för hans leder. Han skulle vilja se honom om ca 1 år igenom för att kolla tillväxten av artros som vi hoppas går långsamt. Nu är vi riktigt taggade inför att komma ut på första starten för i år.
 
 
Min stjärna och bästa vän, du är så älskad fina häst!
 

Nina, sits och sjukgymnast

Idag följde Nathalie med mig till Nina och min mentala träning. Jag skulle sitsträna och träffa en sjukgymnast som skulle se mina styrkor och svagheter på hästryggen. 
 
Jag har nästan en för stark högersida som är något stram. Så där ska jag träna mer elasticitet och stretching. Min vänstersida är något svagare och ostabilare så därför väver vi in balans och bålstabilitet i alla nya övningar som jag lägger till i mitt styrkepass från Carl Simon. De nya övningarna ska jag utföra på en pilatesboll. Det här kändes riktigt bra och tycker såhär i efterhand att det är synd att jag inte tagit tag och gjort det här tidigare för mig själv. Dock så vet jag ju att min kropp inte påverkar hästarna negativt trots min oliksidighet. Vilket är väldigt skönt för mig att veta. Så därför hoppas jag att det här kan gynna mig själv och hästarna att bli ännu bättre tillsammans. 
 
Det ligger ett sånt härligt lugn över Ninas gård vilket gör att man inte vill lämna, idag var vi där i mer än fyra timmar. Fantastiskt från början till slut och man mår så bra i själen. 
 
När jag kom hem var det direkt ut och rida Nanook. Han som har känts toppen kändes inte alls på topp från början idag. Stel från igår kanske och så var det provridning i ridhuset samtidigt. Hon nyttjade inte hela ridhuset så då kunde inte jag det heller och jag hatar att värma N på volt. När hon sedan var klar med provridningen så utnyttja jag hela ridhuset och red min uppvärmning. Sen gick han fantastiskt. Härligt avslut på passet och jag kommer somna gott då mitt huvud och kropp är helt slut. 
 
 

Ny vecka och nya tag

Den här veckan kommer gå i ett. Det ska hinnas med att plugga, jobba och träna mig själv och hästen. Just det ska även ha mental träning den här veckan. Mycket roligt att se fram emot. 
 
Måndag: Uteritt
Tisdag: Gymnastik med cavaletti/låga hinder
Onsdag: Jogg
Torsdag: Dressyr
Fredag: Vila
Lördag: Uteritt
Söndag: Uteritt
 
 
Har idag handlat dessa bra att ha sakerna på Hööks.
 

Ridning en farlig sport?

Är det en farlig sport vi håller på med? Igår fick jag svar på den frågan. Var lite matt efter maginfluensan. Så igår erbjöd sig Malin att tömköra Nanook. Från att vi kom in i ridhuset var N helt tokig. Han sparka bakut och bocka när Malin försökte tömköra. Han fick upp en himla fart och började bocka vilket resulterade i att Malin stöd med ansiktet rakt ner i ridhusunderlaget. 

Jag skämdes över min ouppfostrade 18-åriga valack. Som tur var är vi noga med att använda hjälm. Sen fick han skrittas i 20 min. Efter att jag försökt mig på att tömköra där han var lite mer lyhörd men inte mycket.

Idag tänkte jag se om han var något lugnare, vilket jag tänkte att det borde han vara efter passet igår. Men tänkte ta det säkra före det osäkra som man gör med unghästar och lina honom. Haha, minst lika galen idag men idag lyssnade han i allafall på min röst. Ställde in honom ett tag i boxen och sen red jag.


I ca 20 min höll han på att bocka och frusta och byta galopp och busa runt med mig. Men sen gick han som aldrig för, mjuk som sirap i sidorna. Väldigt lyhörd och lite matt. Då avslutade vi passet med skritt för hand. Duktig pojke! 

Tävlingarna 2014

Tävlingsterminen är nu satt fram till Superhelgen i Kalmar. Ser fram emot att få komma ut på tävlingsbanorna igen. 
 
 
 

Tävlingsåret 2014

Nu har den härliga maginfluensan även smittat mig. Då får man extra tid till att tänka och fundera. Det känns som 2014 kommer bli mitt och Nanooks prestations år. Vi kommer fokusera på att prestera det bästa vi kan tillsammans och resultatet får bli som det blir. Detta har jag ändrat min syn kring det senaste halv året mycket tack vare Nina, min mentala coach. Vi kommer dit vi kommer, jag och N är ett delmål på vägen mot min dröm. Därför är prestationen viktigare än resultatet. 

Jag börjar sakta men säkert bygga upp ett tryggt och peppande team runt mig där vi jobbar tillsammans mot vår bästa prestation och vårt mål. Jag har ett bra team runt hästen med hovslagare, veterinär, equiteraput, sadelmakare och tandläkare. Dessa kompetenta och erfarna människorna hjälper mig kring Nanook så jag vet att vi tillsammans kan prestera mot vårt rimliga mål utifrån hans förutsättningar. Det är nog det viktigaste för mig att veta att han är välmående. 

Utöver det så har jag nu ett fantastiskt team runt mig och N såklart. Men tror inte han märker av det mer än att matte slappnar av mer och mer på tävlingsdagen. Min mentala coach Nina har gjort så mycket för mig, tror inte hon själv vet hur mycket. Jag har underbara Malin som följer med på alla tävlingar, hon gör ett sånt fantastiskt jobb. För jag är inte lätt att vara runt på tävlingsdagen. Hon peppar och stöttar även mig varje dag alla dagar i veckan. Hon är one of a kind. Mina tre tränare som finns här får att hjälpa oss mot våra mål. De alla tre är fantastiska på sina egna sätt. Julia är jag så tacksam för att hon lägger ner så mycket tid på att hjälpa oss i vår utveckling. Mette är så underbar att träna för då hon ser alla små detaljer och Camilla har fått mig att rida program på ett helt nytt sätt som fungerar perfekt för oss.  Självklart även min familj som skjutsar till alla tävlingar och som alltid ställer upp. 

Därför tror jag även på att den klubb man vill representera är viktig. Trots att du inte vinner en klass så kanske du har presterat ditt och hästens bästa. Nu är det inte så att jag vill att ens klubb ska offentlig göra alla ens resultat. Men på något sett så blir även det peppande om klubben visar intresse för alla sina medlemmar och inte enbart de som alltid presterar på toppen. Alla börjar vi någonstans och mitt sikte är mot toppen. Jag jobbar mig sakta men säkert uppåt och vill att den klubben jag representerar ska se alla sina medlemmar. Även de som börjar långt ner men som presterar bättre för varje tävling. Det om något är väl att höja upp och peppa för fortsatt strävan mot sitt mål. Förstå mig rätt att det här är mina känslor och tankar. Jag vill att alla klubbmedlemmar ska få känna att de är lika mycket värda oavsett om de vill prova på att tävla på ett klubbmästerskap eller om de tävlar internationellt. Vi alla gör klubben levande. 

Oj, det här blev ett långt inlägg. Löpning och styrka

Har tagit ett brake från studierna och tränat. Jag kommer somna gott när den här dagen är över och jag längtar tills imorgon. Idag har jag kört löpningen i ridhuset då jag tycker att det är alldeles för halt utomhus. Gick riktigt bra och idag sprang jag i varierande tempo i ca 30 min. Styrkan gick även den bra. Nu ska jag återgå till mina kära studier och sen ska hästen ridas innan jobbet ikväll. Imorgon är det äntligen en vilodag, jag har längtat efter den sedan i måndags. Skönt att en dag per vecka ha vilodag tillsammans så att både jag och Nanook vilar, både från ridning och min egen träning. 
 
 

Lösgjordhet A och O

På dagens pass för Julia stämde vi av så att han var lyhörd och lösgjord genom hela kroppen. Att han jobbar genom hela överlinjen, med höjd och aktiverad rygg. Han tyckte det var väldigt kul att få komma iväg och jobba. Undrar just hur han kommer bete sig på första tävlingen, ska bli skoj att uppleva.
 
Jag ska fortsätta att fokusera på lösgjordheten fram till återbesöket och även Julia tyckte att han såg fräschare ut än någonsin. Min galna gubbe, han bjöd på små stegringar, kan inte annat än att skratta åt hans upptåg. Ska fortsätta jobba med mycket övergångar, rundad i innersidan, bärigheten även i den låga och runda formen. Han ska vara rund och lång i överlinjen och jobba med magmusklerna.
 
Längtar tills vi kan dra igång riktig träning jag och N tillsammans där fokus placeras på tävlingsdetaljer. 
 
 
 

V. 6

I veckan som kommer blir det årets första träning för Julia. Det ser jag väldigt mycket fram emot. 
 
Måndag: Jogg
Tisdag: Lektion
Onsdag: Jogg
Torsdag: Vila 
Fredag: Dressyr
Lördag: Dressyr med bommar
Söndag: Uteritt
 
 

Min träning

Om vi ställer höga krav på våra hästar att de ska prestera som elitidrottsmän/kvinnor. Så anser jag att det inte är mer än rätt att vi tränar oss själva också, om vi ställer de kraven på våra älskade hästar. Vi ska vara minst lika vältränade som våra hästar för att ha möjlighet att prestera det bästa vi kan utifrån våra förutsättningar och framförallt om vi satsar på att bli bäst ;). Vi presterar tillsammans inne på banan, därför måste både häst och ryttare ha kondition och styrka för att kunna prestera på topp som ett team. 
 
 
Nu har jag tränat mig själv med löpning och bålstyrke övningar i många år. 2014 ska bli det året jag som ryttare kommer bli riktigt vältränad. Därför har jag tagit hjälp av min fästman för att lägga upp en plan. Det kommer bli tre olika styrkepass som innehåller allt för att stärka min kropp och sedan kommer jag fortsätta med löpningen som innan. Vi har även lagt fokus på balans och koordination för att få min kropp ännu mer liksidig och stark. 
 
Jag tränar styrka varannan dag och det här är ett av passen. 
 
1. Styrkepass övningar
 
Triceps 
 
   
 
Biceps
 
    
 
Underarm/Handled
 
   
 
   
 
Mage
 
   
 
   
 
   
 
Axlar 
 
   
 
   
 
       
   
 
Armhävningar
 
   
 
   
 
Benböj med vikt ;)
 
    
 

Hoppryttare för en dag

Vad sprallig och glad man blir av att få hoppa en fin häst. Han var jätteduktig och jag mindre duktig. Men kul hade vi nog båda två. Linda i stallet tog kort.
 
 
 
 
Duktig häst och svettig ryttare 
 
 

RSS 2.0