Equiterapeut

Har haft equiterapeuten ute till några hästar i stallet. Nanook fick sig en genomgång och han var riktigt fin i kroppen. Vilket var skönt. Jag ska fortsätta att bygga upp honom som jag gjort både styrke och konditionsmässigt. Han hade en något spänd muskulatur i vänster bog men det är normalt tycker jag i och med skadan. Han fick laser och lite akupunkturnålar och när Jenny satte nålarna så sänkte han huvudet och bara njöt med nästan helt stängda ögon.
 
Skönt att se att han uppskattar arbetet jag lägger ner på honom. 
 
Jag red honom ett lugnt joggpass innan hon kom på morgonen. Så tanken är att han ska skrittas för hand på lördag och vila på söndag. 
 
Tycker den här bilden är så härlig, foto Linda BJ

Träning, tävling och mål plan

Jag har planerat en träningsperiod över några månader, ska lägga upp en långtids träningsplanering för Nanook och en för mig själv. Funderar på hur jag ska göra för att det ska bli smidigt, lätt hanterat och lättläst. Jag har snart också spikat min tävlingsplanering helt, ska bara få svar från Mette med vårens träningsdatum. Ska gå igenom den med Julia och checka av så vi tänker liknande runt våren, men det tror jag att vi gör. Har även min målbild som ska komma upp. Så lite varierade inlägg kommer komma upp här framöver. 
 
 

Härlig coaching

Idag har jag äntligen träffat härliga Nina igen för lite mental coaching och träning. Vi gick igenom hur jag ska lägga upp min plan med Nanook både träning och tävlingsmässigt. Hur jag ska återhämta mig själv, mer om det kommer i bloggen, efter nästa träff med Nina. Hoppas att jag får med mig Malin så kan hon filma och ta kort. Jag ska även lägga upp min egen träningsplanering här på bloggen. 
 
Vi pratade även om Ninas resa med Emelie. Lite roligt då jag följt Emelie ett bra tag genom hennes blogg och har även varit på en tävling för många år sedan när hon tävlade på Briman. Nu så tränar både jag och Emelie mentalträning med Nina, vad världen är liten ibland. 
 
Idag riktade vi in oss på avslappning och guidad meditation. Jag har inte ägnat det någon tanke fören idag. Nu ska jag köra detta pass en gång om dagen tills vi träffas igen om ca 2 veckor. Både härligt avslappnande och obehagligt på samma gång. Det här tror jag att jag kan få mycket hjälp av i tävlingssituationerna när det gäller att prestera.
 
Det diskuterade vi också, Nina pratade om prestation och anspänning i ett diagram. Där kurvan går uppåt och sen viker av snabbt neråt igen. Vi vill prestera inne på banan när vi är på toppen, för sen slår adrenalinet in. Vågar vi det eller är vi kvar i "trygghetszonen"/framridningsstadiet när vi entrar banan, dvs på väg upp i kurvan. Riktigt bra tankeställare. 
 
Jag ska även ställa mig tre frågor varje dag. 
Vad har jag gjort bra?
 
Vad kan jag göra bättre?
 
Hur ska jag göra det?
 
Det var väl lite tankar om dagens coaching.
 
 

Fina hästar

AJ aj aj, jag har träningsvärk efter tömkörningen igår. Idag stod det sadelmakaren på schemat för många hästar i stallet. Då en ägare var borta i jobb sa jag att jag kunde rida så sadelmakaren kan se vad som ska korrigeras med sadeln. Sagt och gjort och det blev första hästen av tre idag. 
 
Sen var det min fina Nanooks tur. Shit asså, han är mer i luften än på marken. Han är så himla energisk och pigg så han gör rena byten åt båda hållen. Vilket vi har haft svårt med åt ena hållet så det är extra roligt. Idag låg fokus på mycket övergångar. Det fick vi till men lyhördheten och lyssna på sin matte var han inte riktigt med på. Trots det avslutade vi passet på bästa sätt han lyssnade någorlunda och var mjuk och fin i övergångarna mellan galopp och trav. Bara att träna vidare.
 
Sista killen ut för idag var härliga C, den grabben växer för varje gång jag sitter på honom. Hans psyke och arbetsvilja är så himla kul. Idag tränade vi register i galopp och trav. Jag ville att han skulle släppa till i hela överlinjen ordentligt och jobba med sina bakben inunder sig och genom hela ryggen. Så började med övergångar och sen när han släppte till så red jag gångarterna i mellan och ökad trav/galopp. Fick till fyra riktigt fina travökningssteg i slutet, härligt :) 
 
Ska hjälpa Moa på torsdag och fredag, så då blir det ett pass tömkörning och sedan dressyr igen på fredag.  Jag är så glad över att jag får möjlighet att rida dressyrarbetet på C.. 
 
Att få rida två så här riktigt fina hästar gör mig så lycklig.
 
 
Gammal bild på C

Veckans planering

Den här veckan kommer equiterapeuten ut till Nanook och några fler hästar i stallet. Så det passar bra med att han får gå lite lättare i helgen då jag ska åka bort på lördag och jobba hela söndagen. 
 
V.5 
Måndag: Lösgörande pass med mycket övergångar
Tisdag: Galopp i snön
Onsdag: Vila
Torsdag: Uteritt
Fredag: Jogg 
Lördag: Skritt uppsuttet 30 min
Söndag:Vila
 
 

Tömkörning

Idag har det varit tömkörningskurs med Pernilla från CB:s training. 
 
Jag har tömkört Nanook många gånger och han brukar vara energisk. Men idag tog det priset vilket även fångades på film, den kommer inte läggas upp här. Då betyget runt matbordet blev dubbelvikt över maten i gapskratt. Som sagt så har han variit avställd lite halvt och har senaste 10 dagarna jobbat på desto mer igen. Trots det så tog han bettet, krump språnga och sket totalt i mig emellanåt. 
 
Där in emellan, var han mjuk och lyhörd och väldigt fokuserad på arbetet. Vi tränade på volten i de olika gångarterna med tagen bakdel, övergångar och sedan fick jag tömköra i galopp på diagonalen i skänkelvikning och sedan göra ett byte när jag nådde nya långsidan. Härlig utmaning som jag kommer träna vidare på, Pernilla tyckte även att jag skulle fortsätta att tömköra honom ca 1 gång per vecka som jag gjort. 
 
Det bästa med dagens lektion var att jag fick väldigt mycket beröm av P där hon tyckte att han är väldigt symmetriskt musklad, väldigt fräsh och energisk. Kul då hon har sett den här hästen i nio års tid. 
 
 
 
 
Haha, som sagt väldigt energisk grabb i andra sidan tömmen idag
 
 

Tankar om ett ekipage

Lite tankar kring skadade hästar, igångsättning och veterinärbesök.

Det här med att ha en skadad häst är tråkigt ur många synvinklar. Nu är det inget stort med Nanook och han har kunnat gå lågintensiva pass så musklerna aktiveras och inte förlorat muskelstyrkan så snabbt. Det som går förlorat snabbast är tyvärr konditionen. 

Men som ryttare tappar man suget och motivation tycker jag. Då vi hade kommit ihop oss så himla fint nu i slutet av 2013. Där jag hade en känsla av harmoni och lätthet varje gång vi red ett pass. Det finns en oro och rädsla hos mig för att det kommer ta ett tag innan vi kommer dit igen. För det hoppas jag att vi gör. 

Jag hatar att åka till veterinärer med mina djur och det kommer nog aldrig förändras. Jag är rädd för att jag ska ha gjort så att vi måste till veterinären, dvs ridit fel, pushat för hårt, lagt upp träning och vila fel, eller kanske för höga krav. Än så länge har vi aldrig varit med en häst som haft problem pga ryttarens påverkan, peppar peppar hoppas jag att det aldrig händer. 

Känns på ett sätt bra och som ett gensvar på att jag tar hand om mina djur på bästa möjliga sätt och utifrån deras  prestationsnivå så sätts ribban. 

Dock så märker jag på min kropp när jag inte tränar som vanligt, med ridningen tänker jag på. Försämrad muskelkontroll i både hand och ben. Vilket gör utgångsläget ännu svårare för oss att komma tillbaka till där vi var. Vägen blir lite längre och lite brantare. Då jag måste återhämta mig själv och inte bara hästen. 

Alla dessa tankar och känslor gör det ändå värt allt blod, svett och tårar. Jag älskar verkligen dessa djur. 

Jag börjar så smått bli taggad inför tävlingssäsongen 2014 igen. Det här året kommer jag och Nanook ha så himla kul när vi är ute. Det känner jag på mig.Galen kille

Igår red jag i en av hagarna, där det blev fokus på på halter, sidvärtsrörelser och koncentration. 

Han var helt på tårna och tyckte att han kunde visa upp både bockning, stegring och krumsprång. Han var så himla pigg och glad. 

Idag fick han bli longerad och jag körde mycket övergångar i alla gångarter. Skötte sig betydligt bättre än igår. 

Imorgon blir det jobb i snön igen, härligt ;) 

Härliga snö

Så kom äntligen snön. Eller kanske inte, Nanook har gått utan snösulor för det har ju inte varit någon snö. Men vi har jobbat på bra ändå, smygit runt på våra skrittrundor och kör "frihets" löslongering/dressyr i ridhuset för att få tiden att räkna ner till skoning. Idag fick han äntligen nya dojjor, snösulor och brodd. Idag ska vi pulsa i den härliga snön. Resten av veckan ska han skrittjobbas i snön. Nästa vecka börjar vi skritt och travjobbet och var fjärde dag ska han galopperas för att bygga upp konditionen så sakta igen. 
 
7:e februari blir det återbesök. Jag är så himla taggad att komma igång med honom igen och börja trimma mot tävlingssäsong 2014. 
 
Superhelgen i Kalmar blir nog årets störtsa tävling och boende till de tvåbenta är nu bokat. Meeting löper över tre dagar och dessutom så ska en tjej från stallet även dit så vi kommer bo tillsammans. Det kommer bli väldigt roligt, ser fram emot det, mitt och Nookens första meeting tillsammans. 
 
 

Sadelmakare

Att ha en korrekt och välutpassad utrustning tills sin häst har jag tagit upp förut. Idag har jag varit med min sadelmakare hos en ny kund som hade två hästar. Väldigt rolig dag som har varit givande och lärorik. Vi började med att mäta vikt, omf. Det är viktigt att hästen står parallellt med sina ben och har vikt på sina fyra hovar när man gör dessa mätningar. Efter vikt och omf så mätte vi ryggen, då tar vi mått vid 12, 14, 16, 18 utskotten. Om hästen inte har något övertryck någonstans så får man ut samma bredd på alla fyra måtten. Efter det så mäter vi kurvan vid 14 utskottet. Där vi sedan ritar av kurvan, här får man ut mankens centrering, a och b mått bakom bogen. Sedan mäter vi ryggdjupet. 
 
Detta fick jag hjälpa till med när vi mätte kundens hästar. Sedan lade vi på sadlarna och då visade min sadelmakare hur och vart trycket låg och att hennes mätningar innan visade detsamma. Det är väldigt svårt att förklara i text och hålla det kortffattat så att det inte blir  för invecklat. Dock är det ändå för min egen del främst som jag skriver här. Hon fick prova att rida i sin egen sadel först på sin ena häst och då kunde man se att hästen satte i sitt framben före bakbenet i traven, vilket visar på att hästen känner sig klämd och då kortar av i steget. När vi sedan bytta till en annan sadel med den franska gjorden så blev det ett helt annat steg och harmoni hos hästen. Det är så häftigt att få uppleva den förvandlingen med egna ögon. 
 
Inom kort kommer hon ut till oss igen och jag ser fram emot det. Den här dagen har varit lång och kall men vad gör man inte för att få lära sig lite mer om sin kära vän hästen, dess rörelsemönster och anatomi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Torsdag

Återbesök 

Har inte ridit honom själv då jag varit sjuk. Syrran har hjälpt mig att rida igång Nanook den här veckan. Så jag hoppade upp igår för att känna på honom. För att få en känsla i kroppen inför besöket idag. 

Vi sprang, böjde och linade honom. Axel tyckte att det såg riktigt bra ut och jag tyckte också att det kändes bra igår när jag red. Dock så har jag fortfarande en känsla att allt inte var som det brukar. Diskuterade med Axel om mjukheten i sidorna och att han aldrig har varit stel på det sättet som han varit nu. Så Axel tyckte att vi skulle röntga halskotpelaren. Sagt och gjort. Han tyckte sig se förändringar mellan kota 6/7 framförallt och 4-7 överlag. Mellan de översta koterna 6/7 så var N gallig/inflammerad och lite påverkad ner mot 5/6. Mellan 4/5 var det lite pålagring. Vilket inte alls är konstigt i och med att han blir 18 år i år och åldern måste göra sig påmind någonstans. 

Nu blev han behandlad i nacken och han ska skrittjobbas i en vecka, joggas lösgörande i 7 dagar och sen sätta lite mer krav på honom den sista veckan innan återbesöket. 

Fina hästen

Hej!

Nu i dagarna två har jag hjälpt till och rida en häst i stallet. Han är en riktigt rolig individ att arbeta med. Det vi ska jobba vidare med är rakriktningen, den är lite överskattad. 

Han är så otroligt lättlärd när han får nya utmaningar, men med rakriktningen så blir han fort uttråkad på uppgiften. Så då gäller det att ha bra fantasi och många idéer. 

Så idag låg mycket fokus på medellinjen och utifrån rakriktningen lade jag in korta avsnitt med skänkelvikning, öppna, sluta, övergång och diverse volter och olika uppridningar från långsidan. 

Det är sånt här som dressyrryttaren lätt kan glömma bort, vi tränar oss svettiga på skänkelvikningar och sen brister det redan på uppridning, halt och igångsättning. Det och övergångar är det viktigaste att träna på först och främst tror jag.
Nyklippt häst och mysig skogstur

Red ut en runda med två tjejer från stallet och skrittade och travade på min fina kille idag. Han tyckte det var väldigt härligt. När vi kom tillbaka till stallet klippte jag Nanook för troligtvis sista gången den här vintern. Lämnade i karlederna om det kommer snö, även om det ser mörkt ut på den fronten. Lämnade en ruta med päls vid sadelläget. Han blev så snygg! Planering för 2014

Håller på att planera hela 2014 för fullt både med träningar, tävlingar för både mig och Nanook och förhoppningsvis en häst till. Det jag ser fram emot mest i nuläget är nog superhelgen i Kalmar på ridklubben Udden som jag förhoppningsvis ska åka på tillsammans med en annan tjej i stallet. 

 
 

Oplanerad viloperiod

Varför det har varit så tyst här inne på bloggen är för att det inte har funnits något glädjande att skriva. Mitten av november kändes Nanook lite annorlunda. Jag tog ut Jenny och hon hittade två låsningar i halskotspelaren och spänd underhalsmuskulatur. Red igång honom igen och han kändes fortfarande inte som vanligt. Valde och tömköra honom och det såg bra ut och han hade ett riktigt fint sug i bettet. 23-24 nov så kom Mette för att ha dressyrkurs, hon tyckte också att det var något med honom men kunde inte heller se något. 
 
Beslöt mig för att ringa till Mälarkliniken och boka en tid, det var rätt uppbokat så fick en tid 16 december. Pratade med en veterinär som sa att jag skulle rida honom på lågintensivträning tills besöket då han inte visar någon orenhet i steget. Så fram till dess så tömkörde jag och skritt jobbade mycket i skogen.
 
Väl uppe hos Axel i Hölö, så sprang vi, longerade och böjde. Han visade ingenting förutom något väldigt väldigt litet höger has. Så vi diskuterade framåt och tillbaka om vi skulle röntga eller inte och beslöt att till återbesöket ska jag skicka efter hans tidigare röntgenplåtar. Då kan vi jämföra när vi röntgar den 9:e på återbesöket. 
 
Efter Hölö så skulle han skrittas för hand i 7 dagar. Vi tog härliga promenader i skogen. Efter det var det uppsuttet i 7 dagar, bara skrittjobb med medelhöga krav på form och lösgjordhet. Tyvärr blev han biten i sidan av en hagkompis så blev bara 4 dagars skrittjobb. Men det har börjat läka ihop fint. Nu fram tills den 9:e så ska han ridas igång som vanligt med medelhöga krav på form och lösgjordhet i alla gångarter. 
 
Den 30:e blev det lite förändringar i N hagflock en valack bytte till en annan hage och ett sto kom in i flocken. Nanook blev helt knäpp och sprang som en tok så han blev helt överansträngd och fick någon typ av kolikkänning på morgonen igår och jag ringde ut distrisktveterinären vid halv sex på morgonen. När han kom så släppte smärtan hos N precis så han blev sig själv igen. Så hela nyårsafton fick han stå i boxen och vila upp sig. Idag släppte vi ihop igen och de sprang inte en meter. Väldigt skönt, jag är så himla pipplig med min ögonsten. 
 
Så imorgon ska jag rida honom lite lätt och se vad han tycker om det. Snart är det dags för återbesök. 
 
 
 
 
 

RSS 2.0