Träning . . .

Vart ska jag börja? Ella piaffa på gången innan vi skulle lasta. Tänkte för mig själv att passet kommer gå åt helvete. Vad är det för tankesätt? Min mentala coach hade blivit sur. Laddade om påväg till träningen. 

Hoppar upp med gramanen löst hängande. Rider fram och hon känns super! Vi tränade på kvartslinjen väldigt mycket idag. Öppnor, slutor från ena linjen till den andra och tillbaka igen. Om Ella hettade till så lade jag en volt och gjorde slutan brantare eller gick över till skänkelvikning. I galoppen gjorde vi mycket förvänd galopp på serpentiner, volter ner till 8 m. Allt gjorde hon galant! 

Hon lyssnade i stort sett på varenda liten halvhalt idag. 

Min bästa älskade häst! <3

Söndag

Den här söndagen kommer avrundas med träning hos Sissi. Det behöver vi efter igår. Jag har träningsvärk i hela kroppen efter vårt pass igår. Wow vilken pärla jag har till häst, hon är så häftig! 

Innan dess ska jag hinna pyssla lite i stallet och kanske tvätta av släpet runt om. 


Ny växel....

Ella eller jag eller kanske vi har plötsligt hittat en ny nivå i traven och galoppen. Men just nu kan jag inte få stopp på henne när vi travar?! Hon är ju självklart superfin men hon måste ju lyssna lite på piloten som sitter på ryggen kan man tycka. Jag hittade en riktigt fin gummibandskänsla i galoppen. Den ska jag försöka hitta i traven också. 

Det är vid dessa tillfällen som man inser att det är svårt med dressyr. Idag kändes det som att jag inte kunde något när jag red. Konstigt ju mer man lär sig ju mindre kan man! Omplanering

Jag håller på att bli sjuk så idag fick Ella gå ett tömkörningspass istället. Det gick superbra och vi gjorde galopp för första gången, min duktiga flicka. 

Imorgon blir det lösgörande och på söndag blir det lektion! 

PS of Sweden

Jag har köpt ett PS kandar till Ella. Mamma har nu köpt ett PS träns till Nooken som jag har fått låna till Ella. Det känns väldigt bra att få möjligheten att vänja in henne på det annorlunda utformade tränset. Innan man ska vänja henne vid två bett. Ett steg i taget helt enkelt. 

Första känslan var helt fantastiskt! Nu ska vi rida in oss på det och sen så småningom börja vänja prinsessan vid kandar. 
Vårt stora problem

Igår red vi ett pass med Julias ögon på oss. Ella var explosionsartat het. Då slutar jag rida med benen. Skäms på mig! 

Efter uppvärmningen med tusen övergångar där hon började vänta in mig blev hon rädd. Så efter det kunde vi knappt vara på volten innan hon tvärstannar och gör en 180 vändning utan förvarning. 

Detta är vårt största problem när vi är iväg och tränar och tävlar. När hon blir skrämd är det svårt att få tillbaka hennes fokus på mig. Det är även svårt att påverka henne, hon blir på ett sätt okontaktbar. 

Jag satt lös ett antal gånger igår men vi kom trots allt en liten bit på rätt väg. Galoppen kändes väldigt bra och vi tappade inte varandra som vi brukar göra när dessa dagar dyker upp. Sen att hon körde race med mig i traven får bli dagens fokus. 

Det är bra att det här händer hemma, bara synd på ett sett att hon inte kan slappna av och skita i hästen/hästarna runt oss. 

Tömkörning

Ella börjar äntligen spänna av när jag tömkör. Idag fick hon en guldstjärna, lugn och avslappnad. Vi gjorde många övergångar och bytte varv ofta, det börjar fungera så nästa gång ska vi prova på galopp. 

Måndag

Ny vecka och nya tag. Idag ska Ella tömköras och imorgon blir det en heldag i hagen.

Må: Tömkörning
Ti: vila
Ons: lösgörande för Julia
To: bommar
Fre: programträning
Lö: lösgörande 
Sö: uteritt

Fullspäckad helg

I lördags red jag igenom programmet inför dagens clearround. Nu är det verkligen dags att börja träna på att rida program. Hon blev väldigt stark i vissa övergångar, som det känns just nu är det och skritten vår svaghet!

Idag tänkte jag rida ett kort pass hemma innan vi skulle åka. Det slutade med att jag var nära att ramla av en superstressad Ella. Som inte uppskattade dropp från taket och snöras. 

Hos Sissi kändes hon väldigt harmonisk, till och med lite trött. Men sen kom det in en spattig häst och Ella spände till. Hann inte få tillbaka lugnet helt innan vi skulle in i ridhuset. 

Hon spände till lite för staket, blommor och domarn. Men vi gjorde programmet bra, jag korrigerade en halt vilket gjorde att sista halten blev riktigt bra. De enkla bytena var riktigt fina och likaså öppnorna. Det finns väldigt många små detaljer som vi ska slipa på inför årets första start! Nu är vi riktigt taggade för att komma ut och pröva våra vingar! 

Planering

Veckans rundas av med en träningstävling på söndag.

Må: Rida i snön
Ti: Tömköra
Ons: Equiterapeuten ska gå igenom Ella
To: Lösgörande
Fre: Lösgörande 
Lö: Lektion för Julia
Sö: CR i Gottlösa 

Duktig häst

Idag började vi spänt och okoncentrerat men avslutade med superbra teamwork och harmoniskt. 

Vi red lösgörande och fokus på dagens träning låg på hur jag värmer upp Ella. Efter ett tag lekte vi med samlingen i galoppen och ur det kunde vi göra superfina byten. Vågar jag snart tänka att vi börjar befästa bytena?! 

Hon var verkligen fantastiskt fin idag! 

Koncentrerad häst

Ett riktigt bra resultat av ett lösgörande pass. Ella har börjat förstå vad jag är ute efter, som vi har tragglat dessa pass. Jag vill att hon tar korta lugna steg i trav där hon väntar, i galoppen vill jag atthon tar lugna språng där hon får upp ryggen och rundar sig. 

Idag fick vi verkligen till det, vi kunde rida långa linjer i öppna, slutor och sänkelvikningar. 

Veckans plan

Nu när det är riktigt kallt kommer jag byta ut ridpassen mot att tömköra eller något annat där jag själv även får röra mig. 

Må: longering
Ti: vilodag
Ons: lösgörande jogg
To: pulsa i snön
Fre: lösgörande jogg
Lö: lösgörande jogg
Sö: träning för JuliaTräning

Vi red ett pass för Julia. Fokus låg på galoppkvaliten för att kunna byta galopp. 

Hon var så himla fin från början och vi fick till byten åt båda hållen. Så glad över min otroligt fina häst! 

Galopp i snön

Ella och jag har busat i snön idag. Hon tyckte att det var superkul och jag försökte hålla mig kvar. Imorgon blir det lektion och på måndag blir det bus i snön igen tänkte jag. Bäst att passa på! 

Ska försöka få upp en film. 

Fokuserad donna

Idag fick vi till ett kanon pass med fokus på lösgörande, som alltid. Jag tog med mig gramanen ut till ridhuset då vi inte har jobbat uppsuttet sen i måndags, men den kunde hänga på kroken hela tiden. Som rubriken lyder så var hon fokuserad på mig från början till slut. 

Hon låg på lite men det är förståligt. Vi jobbade med långa linjer med variation av öppnor, slutor och skänkelvikningar. Mycket serpentiner och volter i varierande storlek. Där emellan gör vi tusen övergångar och tempoväxlingar som vanligt. Ett riktigt bra jogging pass där hon i slutet med lätthet varierar både form och steglängd. Imorgon blir det en uteritt i vårt fantastiska vinterland! 

Minusgrader

Så isande kallt det är ute. Ella har fått dubbla täcken för hon höll inte värmen. Det har fått bli två dagars longering och tömkörning efter i måndags. Min kropp har äntligen återhämtat sig så imorgon ska jag äntligen hoppa upp på hennes rygg igen. Vår tävlingstermin


Nu är om inte vi men jag laddad och oerhört taggad inför en ny tävlingssäsong! Jag hoppas att Ella och jag kommer få ännu en roligt år att utvecklas och ha roligt tillsammans <3

2016

Ska bli det året vi börjar klättra ännu högre upp procentuellt i Msv B  klasserna. 

Delmål för året: 
- rida i lag för Östgöta cupen, om inte det uppfylls kommer jag åka och tävla individuellt i Msv B
- rida DM det går i Msv B4 för oss. 

Stort drömmål är att komma till final i Msv B cupen! 

Nu kör vi! 
Den bästa och värsta årstiden - vintern

Igår kväll var jag helt sänkt av att ha varit ute en heldag i den plötsliga kylan som slog till. Det var inte det bästa jag kunde gjort mot mig själv. Igår kväll gick jag från frossa till att bli jättevarmt och därimellan svarade framförallt inte handen/armen när jag skulle använda den. Jag blir lika förvånad varje gång. 

Det är läskigt när man tittar på sin egen kropp/delar av den och ser den vara helt avslappnad eller väldigt spänd i en konstig vinkel men det känns inte. Jag älskar vintern med lite kyla och snö. Men jag hatar den lika mycket för vad den gör mot min kropp. Det gör mig otroligt frustrerad när jag vill så mycket och jag blir hämmad av mig själv.  


Tur att jag omsluts med så många bra och fina individer runt mig som inte dömmer, när jag har en dålig dag. Utan istället lyssnar på mitt klagande för att sen hjälpa mig upp och göra det bästa av situationen! 

Träning och programridning

Heldag hos familjen Lilja. Först träning på förmiddagen. Där Ella blev väldigt okoncentrerad på mig till en början, bra miljöträning att rida med tre andra. Vi fick träna på småvolter, vara kritiska mot oss själva om vi verkligen spårade likadant varv på varv. Fick rida mycket på kvartslinjen och göra öppnor. Ellas favorit! Tränade på galoppserpentiner, småvolter och ett varierande tempo. Ella var helt okej i slutet, min vänsterhand ville inte samarbeta och jag kunde inte hålla i tygeln. Ändå sköter hon sig såbra. Det är jag väldigt tacksam för. Det var -12 och batteriet i min vänstra fotvärmare tog slut mot slutet av lektionen.

Lunch med hela gänget och sen ner i ridhuset igen, denna gången teori. Nina visade hur man kan lägga in snäva svängar för att hitta piruett galopp. Då red hon sluta in till medellinjen, öppna längs linjen och sen en snäv halv cirkel tillbaka så hästen sätter inunder sig ännu mer, ur det rida fram och berömma. En annan övning hon också visade var att skära av volten så den blir kantig och där också få bakbenen mer inunder. Hon gjorde även tempoväxlingar mellan grund, samling, grund, ökning. Med varierade antal steg i alla gångarter. En väldigt bra övning tror jag för mig och Ella. 
Tillslut var det dags för programridning, fick en fantastisk känsla när jag red fram. Ner till ridhuset och gjorde ett ännu bättre program än sist. Jag är helt kär i min häst! Hon ställer upp och försöker till 200 %. Jag red bara med halva min kropp för vänstersidan hade jag tappat känseln i. 

Årets första programträning

Nu har jag en 8-åring i stallet och är det sant att de kan växa upp över nyårsnatten?! Programträning hos Sissi och det stod en gran i ridhuset, staket och blommor och lite annat. Ella går in och visar upp sig som aldrig förr, det hade till och med kunnat gå ännu bättre om ryttaren kunde planerat vägarna. Wow vilken häst jag har. 

Ska planera upp träningarna till våren nu med Kristian och Sissi. Så taggad inför vad det här året har att ge! 

Damma av bloggen

Nytt år och nya möjligheter. Ska börja med att se tillbaka på vår resa tillsammans under 2015. 

Vi hade känt varandra i fyra månader i januari. Där var det fortfarande väldigt mycket fokus på att få Ellas kropp i ordning. Hon gjorde några besök hos tandläkaren då hon har haft sprickor i några tänder. Världens bästa hovslagare började korrigera hennes inåt tåade framhovar. Allt med en långsam förändring i bakhuvudet då jag inte ville att det skulle utvecklas skador. Det kan ju annars bli lätt så när det byts rutiner, ryttare, underlag och utrustning mm. 

På grund av problematiken i munnen, har det varit svårt att hitta en stabil och mjuk kommunikation med Ellas mun. Ibland släppte hon stödet, ibland bet hon sig fast och ibland gapade hon. Det var svårt att påverka henne med sätet och handen, hon plöjde gärna på i friska tempon med huvudet högt och ryggen sänkt. 

I januari tränade vi fortfarande enbart för Kristian, han tjatade om att hitta en hemmatränare. 

Februari och mars fortsatte vi att träna, vi åkte även iväg på CR för att träna på miljöombyten. 

April gjorde vi vår andra start ihop och Ellas andra start i hennes liv. Här insåg jag att för att komma vidare var jag tvungen att välja. Antingen kunde jag gå på henne så hon gick runt banan, med risk för att hon skulle tappa förtroende gör mig och inte tycka att det var roligt, men även få en väldigt stressad häst. Eller välja det alternativet som valet föll på, låta henne klimatisera sig i sin egen takt, med peppande och stödjande röst och klappar låta henne bygga ett självfötroende innanför staketen och hitta glädjen till att jobba där inne med mig. Det tog sin början i Maj att vi åkte och tävlade för att hon skulle börja slappna av på framridningen, sen provade vi oss fram med vilket program som passade oss. 

Vi debuterade Msv C och där gick hon på tvären mellan rörelserna. Men skötte sig perfekt så fort hon fick en uppgift. Här fick vi en procent på 58%. Det var här jag insåg att det skulle ta många starter till för att få henne avslappnad. Jag började fundera på mitt system på framridningen och hemma med för den delen. Jag insåg att det var bra att rida två program, då kunde jag höja kraven på hennes lyhördhet till mig, vid andra starten. 

I juni fortsatte vi att miljöträna på tävlingsbanorna och vi började även träna för Sissi. Vi spräckte 60 % gränsen med vår andra start i Msv C. Det var stort för mig. 

De sista tävlingsmånaderna på året startade vi 14 starter där 10 av dem var riktigt bra ritter från vår sida. Vi började komma till ridning inne på banan. Vi red ihop vår första rosett som verkligen var en självkänsla boost för mig. 

7 åringar får starta Msv B utan kval vilket vi gick ut och gjorde. Häftig känsla då jag nu utbildat två hästar upp till den nivån. Nu ska vi bli ännu vassare jag och Ella. 

Under året som gått har jag hunnit träna för Kristian var 6-8 vecka och varannan vecka för Sissi. Jag kom även fram till att Ella blev mer avslappnad av att få ur sig lite energi innan vi åkte på tävling och träning för den delen. Nu har vi hittat ett system som vi börjar bli trygga i som vi sedan kan utveckla. Hon fick även gå ute dygnet runt från April till Oktober och jag har inte sett henne så tillfreds med sitt liv som då. 

Tack min älskade prinsessan för allt du ger mig i glädje och lycka med dina upptåg, din fantastiska ridbarhet och din underbara personlighet. Jag får nypa mig i armen för att inse att det här verkligen är på riktigt. Nu siktar vi mot nya utmaningar 2016.

RSS 2.0