Planering

Det är några intensiva veckor som väntar så det blir lättare för mig att planera in vilan om jag ser alla veckorna framför mig. Han kommer få två dagars vila efter varandra för att han ska kunna hinna återhämta sig lite extra innan det bär av mot Brolöten. Vilket inte gör honom stelare annars hade jag inte lagt in det. Som jag längtar! Det händer så mycket roligt på så kort tid nu. Det är äntligen träning för Mette igen, tävling, Julia kommer hit två dagar och tränar och sen åker jag till Emelie i tre dagar för träning. 
 
Mitt i en huvudskakning, usch myggen och flugorna har redan kommit.
 
Planering fram till påsk v 16.
Må Uteritt på kandar
Ti Uteritt på kandar
Ons Rida igenom programmet
To Lösgörande på kandar
Fre Rida igenom programmet
Lö Träning för Mette och tävling MRK Msv C:1
Sö Träning för Mette
Må Jogg
Ti Vila
Ons Uteritt
To Träning för Julia
Fre Träning för Julia
Lö Uteritt
Sö Vila
Må Vila
Ti Lösgörande
Ons Träning för Emelie
To Träning för Emelie
Fre Träning för Emelie
Lö Uteritt
Sö Vila
Underbara Malin som hänger med mig på alla tävlingar är guld värd och min kära syster som är bakom kameran och mamma som ställer upp och kör till alla tävlingar. Jag hade inte presterat så här bra utan er runt mig på tävlingsdagen. Tack!

Tävlingspremiär 2014

Idag gick första tävlingen för året av stapeln. Jag red honom ett kort effektivt pass på hemmaplan innan han knoppades. Han kändes kvicktänkt och väldigt mjuk. Avslutade med den bästa känslan den här veckan. Skönt inför tävlingen kände jag. Idag red vi en LB:1 för att stämma av mina nerver och alla mina steg som jag tränat på hos Nina för att prestera på topp. Idag gjorde jag klart och laddade transporten och tvättade benen innan jag gjorde iordning mig själv. När jag satte på mig tävlingskläderna kopplade jag in min tävlingsmusik i öronen. Efter det vet Malin och mamma vad de ska göra. När han är lastad går jag igenom programmet i bilen, inte bara delarna utan vart jag ska andas och tänka på små detaljer med mera. 
 
 
När vi kommer fram så går jag och startanmäler, sätter mig och tittar på banan och går igenom programmet en gång till, nu visualiserar jag min ritt inne på banan. När jag kommer tillbaka till transporten så lastas N ut och skrittas för hand i 15 min. Sen fixas han och sedan klär jag på mig. Jag rider honom som jag gör hemma och kör en kontroll så gas och broms funkar. Kollar av lyhördheten i sidvärtsrörelser för att han inte ska lägga sig mot mina ben. Han kändes väldigt fin på framridningen och vi var ett samarbetsvilligt team idag.
 
 
När vi ridit så kände jag att jag var nöjd med vår prestation, sen tänkte jag över vad vi kan förbättra. Det har aldrig hänt förut. Väldigt stolt över mig själv. Han var lite för kvicktänkt på vissa ställen och ville vara matte tillags innan bokstäverna. Men det allmänna intrycket hade gett effekt för vi red ihop 68,9% inte vårt personbästa i den här klassen. Men känslan var den bästa någonsin inne på banan och det är det viktigaste för mig. Nu laddar vi om för ny debut i Msv C nästa helg, det ser jag fram emot. 
 

Stelt och två motpoler

Idag kändes allt skit när jag red. Han jobbade mot ett håll och jag mot ett annat, idag var vi som två minuspoler. Nya tag imorgon och Nathalie har lovat att hon ska titta när jag rider. Vet inte om det är mina *j* nerver som sätter in. Det hoppas jag att jag tar kontroll över innan lördag. 
 
Iallafall så var det ju inte så konstigt att han var stel i och med att han vilat tre dagar lite oplanerat. Mot slutet kändes han lite mjukare, vilket var skönt det. Det är dessa pass som är så svårt att veta när man ska avsluta när inget känns bra. Men man vill heller inte bråka för mycket nära inpå en tävling för då resulterar det bara i spänning. 
 
Hoppas vi jobbar mer som ett team imorgon. 
 
 

Vila sig i form

Var hos sjukgymnasten som bände och drog i mig. Hon tycker att jag ska vila två dagar från att rida. Så Nanook får vila sig i form och sen rider jag lösgörande på torsdag, fredag. Lägger in ett kort effektivt pass på lördag morgon där jag kollar av gas och broms inför tävlingen på lördag. 
 
 

Tömkörningskurs

Idag var det tömkörning för Pernilla igen. Tyvärr så har jag fått ont i mitt bäcken så Nathalie tömkörde N. Jag är väldigt tacksam men hon kommer nog aldrig göra om det. Hon fick skoskav som sprack. I alla fall så var han övertaggad som vanligt, men han skötte sig riktigt bra. Fokus låg på lösgjordhet och att lätta av mer i fronten. 
 
 
 
Han var riktigt trött efter en timmas tömkörning. Passar bra inför tvävlingspremiären nästa helg.

Clinic om sadlar och hästens anatomi

Idag hade vi en heldagsclinic om hur hästarna är uppbyggda anatomiskt och hur sadlarna påverkar på hästens kropp. Vi fick prova på de olika momenten i hur man passar ut en sadel. Kristin hade även med sig sadlar där bommarna var skadade som vi fick öppna och titta i. 
 
 
 
 
 
 
Varför vill bilderna lägga sig ner!?!
 

Ett par extra ögon

Nu när det förra veckan inte blev någon dressyrträning. Så är det bra att ha en syster som kan ge ett hjälpande öga. Idag när jag red kändes han superfin. Med lätta tydliga hjälper var vi ett under passets gång. Det är en sådan härlig känsla! 

Vår svaghet i programdelen är öppnor och slutor. Det låg i fokus idag och den känslan jag tycker är jobbigt är att jag blir osäker på när tvärningen och böjningen är tillräcklig. I slutet kändes det riktigt bra, men vi måste sluta vingla för att få bättre poäng. 

Det är så tråkigt att inte rida dessa moment bra, måste bli hårdare mot mig själv och träna på det oftare. 
Inspiration och förebild

Jag har några personer som jag får inspiration av och har som förebilder inom ridsporten. Där jag kan hämta kunskap och utveckla mig själv. Dessa personer har jag runt om mig på ett eller annat sätt, de ger mig trygghet och finns där som bollplank. 
 
En person som jag länge fått inspiration ifrån är Emelie, genom att jag följer hennes blogg. När det var GHS så träffade jag henne för första gången och vi pratades vid, det kändes så naturligt och avslappnat. I april kommer en dröm slå in. Hon har möjlighet att ta emot mig för träning i några dagar. 
 
Kan fortfarande inte förstå att jag får den här möjligheten. 
 
 

Jag älskar att sitta på hästryggen

Idag har jag ridit tre hästar. Jag börjar alltid med Nanook då han måste få mitt fulla fokus i och med att det är tävlingspremiär om två veckor. Planen var att rida på utebanan, där tänkte jag om när jag var nära att bli avslängd. Det blåste full storm när jag hoppade upp och Nanook var riktigt på tårna. Bra tänkte jag i början, då man aldrig vet vad man råkar ut för på tävling. Dumt tänkte jag efter 20 min när han lade av i en bockserie. Då hoppade jag av och gick in och avslutade i ridhuset. Lite matt och stel kändes han trots det var han fin om man tänker efter då han vila lördag och söndag.
 
Efter det red jag Bonnie. Den här hästen har gjort stort intryck på mig i hanteringen, hon vill ha en uppgift och när hon förstår den gör hon rätt direkt. Riktigt kul. I ridningen idag låg fokus på ren hjälpgivning och även där skötte hon sig exemplariskt efter några försök. Ska bli kul att följa hennes utveckling under den här månaden. 
 
Sist ut idag var Vera. En liten bestämd Quarter dam som gärna vill göra som hon själv vill. Hon vill ogärna söka stödet i handen. Så här satte jag ordentligt tryck från början och tillslut sökte hon ett fint stöd i min hand. Kul när de förstår vad man är ute efter. Hon blir lite stressad när hon inte gör rätt direkt och här fick jag lägga in många små skrittpauser så hon fick tänka. 
 
 
 
 

Vecka 12

Oplanerad vila, blev det i helgen. Det stallades upp två nya ston i stallet där Nanook står och han blev som förbytt. Det är inte lönt att försöka träna för jag vet av erfarenhet att vi bara hade bråkat. 
 
Måndag: Jogg på utebanan
Tisdag: Tömkörning
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Dressyr och löshoppning
Fredag: Programridning
Lördag: Dressyr
Söndag: Tömkörning
 
Angående de två stona, jag ska rida och hjälpa ägarna att komma tillrätta med dem lite i hanteringen och ridningen. Det är två relativt nya hästar och ryttare som börjat träna lite för mig sen slutet av 2013. Det är riktigt trevliga ston med sina egna egenheter. Jag hoppas att vi går bra ihop både på marken och uppsuttet. 
 
Så nu och en månad framåt blir det lite pussel för att få tiden att gå ihop då jag har mellan 2-3 hästar att rida dagligen. Spännande. 

Det där med byten

Hos min fina häst har äntligen poletten fallit ner, han kommer nu ihåg hur man byter på riktigt. Åt ena hållet i alla fall, från höger till vänster gör han fortfarande westernbyten. Det roliga i det hela är att innan han blev lite oren och stel i nacken kämpade vi på med bytena och de som gick bäst var de från höger till vänster. Nu under i gångsättnings perioden så har han gjort byten när han känt för det men då är det från vänster till höger som är helt rena 8/10 gånger. Hoppas nu att när Mette kommer att vi kan få hjälp med att sätta rena byten i båda varven. 
 
Idag red Nathalie dressyr på N och det gick riktigt bra. Hon hatar verkligen att trav jobba Nanook så fokus låg på galoppen idag. Hon körde mycket tempoväxlingar och övergångar. I slutet satte hon tillbaka honom riktigt fint i galoppen. Där måste han bli starkare och han är på god väg.
 
Fick idag veta att lektionen på fredag är inställd så då blir det programridning på schemat istället. Känner att det är tråkigt när man bokat in och planerat för träning och sen blir det inte av. 
 
 
 
 
 

Mycket inplanerat

Denna vecka som kommer har jag mycket inplanerat som inte är direkt hästrelaterat. Så ridningen kommer ske på mornarna och kvällarna plus att jag blivit förkyld. Vilket kommer innebära att jag kommer utnyttja min syster i början av veckan och tills jag mår bättre. Jag har lärt mig av mina misstag om jag rider så blir jag inte av med förkylningen.

Måndag: Vilodag
Tisdag: Bommar/små hinder
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Uteritt
Fredag: Lektion för Camilla
Lördag: Vilodag
Söndag: Tömkörning
Överallt i sadeln

Det känns som att jag flög som en handske i sadeln när jag red idag. Tydligen gjorde jag inte det när jag tittade på filmen i efterhand. 

Det är svårt med den där lodräta sitsen. Man vill sitta perfekt från början, men det är bara att träna på så blir man förhoppningsvis bättre. 

Nanook gick kanon idag trots lite loj pilot, var en chansning att slänga på kandaret och rida igenom Msv C. Efter den uteritten vi gjorde igår så hade han all rätt att vara lite stel men icke. Helt fantastiskt mjuk i sidorna och i handen hade jag ett lagom stöd. Han är så fin min häst! 


Årets första dag utan täcke 9 marsFint väder

Det blir lätt många timmar i stallet när det är så härligt väder som det var idag.

Den här veckan har det trimmats mycket dressyr så idag blev det en lång uteritt. Härligt väder och en häst som skötte sig exemplariskt. 

Imorgon blir det programridning ute. 

Träning

Idag bar det av till Mantorp för träning med Nanook. Premiär för mig igen med kandaret. Jag tycker bara att det är så svårt. Idag gick det bra och vi var så duktiga emellanåt. Ibland blir jag frustrerad och vill lite mycket och då blir det pannkaka av allt i stället. Jag måste ge mig själv en ärlig chans att lära mig nya grejer, det kan inte sitta direkt första gången man provar på det. 
 
 
Läxan tills nästa gång, andas och ge långa tyglar om jag blir frustrerad. Träna på förändring av galopptempo och travtempo, snabba korta övergångar ska det vara. Det är ju skit svårt. Sen ska jag sluta tänka så mycket när jag sitter på hästryggen och lita på min känsla. 
 
 
 
 
Det är så himla härligt att känna att vi är på gång. Han är fin han min underbara häst. Film från dagens träning lägger jag upp nån dag
 
 

Veckans planering

Den här veckan kommer det bli hårdtrimning av både mig och häst. Kom av mig lite med styrketräningen när jag varit borta först i Lindvallen och nu senast GHS. När min pojkvän kommer hem igen så ska vi även ta kort på de andra två passen jag kör. 
 
Måndag; Lektion Julia
Tisdag: Dressyr
Onsdag: Skritt för hand
Torsdag: Dressyr
Fredag: Gymnastikhoppning
Lördag: Dressyr
Söndag: Dressyr
 
 

RSS 2.0